Zdravá výživa
Nikdo se v nich nevyzná, proto si je každý vykládá po svém. Takové jsou důsledky měnících se vědeckých názorů na výživu. Mnohé změny v postojích lékařů se však zakládají na nových studiích. Existuje několik potravin, o nichž se tradují protichůdné mýty. Na příkladu vajec, mléka, kávy a alkoholu se dá dobře vysvětlit, proč názory lékařů tak často podléhají změnám.
Mnoho Čechů prožije letní dovolenou v zemích Středomoří. Všude se tam jí mnohem více zeleniny než u nás. Nechte se inspirovat a naučte se jíst zeleninu. Bez ní je totiž mnohem těžší zachovat si do vysokého věku plné zdraví. Zelenina a ovoce jednoznačně snižují riziko onemocnění srdce, cév a rakovinou. Pokud chcete mít opravdu co nejlepší ochranu, je třeba deně sníst pět porcí.
Zatímco dříve se nad ohněm pekly jen buřty, dnes je grilování v Česku velmi populární. Při zachování několika jednoduchých pravidel dokonce nemusíte mít obavy ze škodlivých látek, které při grilování vznikají. Z masa navíc při pomalé úpravě získáte více vitamínů než při vaření nebo pečení.
Francouzi jsou milovníci dobrého jídla a pití. Hodně jedí a spoustu času věnují rozhovorům o této slasti. Pokud se ale rozhlédnete po ulicích, plnoštíhlých lidí tu najdete nesrovnatelně méně než v Čechách. Mimochodem, podle odhadů je v Česku kolem 28 procent obézních lidí, ve Francii pouze jedenáct.
Je to skutečný elixír života. Olej z oliv chrání žaludeční a střevní sliznici, napomáhá k lepšímu fungování jater, žlučníku a slinivky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a celkově zpomaluje stárnutí. Tvrdí to Enzo Massari z kuchařské školy Dante Alighieriho z italské Sieny.
Každý člověk je jedinečný a jeho tělo potřebuje odlišné přístupy než je tomu u jiných jedinců. Pro někoho může být zdravé, když bude potraviny kombinovat, pro někoho jiného, když bude držet chudé, syrové diety apod. Jednoduše řečeno: "To co je vhodné pro mé tělo, může být pro jiného nevhodné."
Čokoláda a sladkosti přinášejí příjemné pocity, a proto mnoho lidí čelí poklesu hladiny energie tím, že si pro povzbuzení dopřeje něco sladkého. Potíž je v tom, že zvykneme-li si na okamžité zvýšení hladiny krevního cukru, které nám čokoláda a sladkosti přinášejí, záhy je začneme pokládat za pravidelnou součást jídelníčku.
Krevní skupina B lze v systému evoluce krevních skupin označit za typickou krevní skupinu kočovníka. Obecně se krevní skupina B označuje pojmem balance – rovnováha. Původně se objevila v severní Indii a u mongolských kmenů a stala se tak typickou krevní skupinou pro obyvatele stepí.
Podle evoluce krevních skupin je skupina AB tzv. současnou skupinou. Pravděpodobně vznikla promísením Kavkazanů s krevní skup. A a Mongolů s krevní skup. B. V současnosti má krevní skupinu AB méně než 5% populace.
Dr. D’Adamo ve své teorii o krevních skupinách vysvětluje, že skupina A znamená agrarian neboli pěstitel. Tato krevní skupina vznikla někde v Asii nebo na Středním Východě před 25 000-15 000 lety, jako odpověď na nové podmínky prostředí. Hlavním rysem této kultury bylo zemědělství a domestikace zvířat.