Typické výživové charakteristiky krevní skupiny AB jsou:
Maso a drůbež
Když se jedná o maso a drůbež, vypůjčuje si krevní skupina AB vlastnosti jak od krevní skupiny A, tak i B. Stejně jako skupina A nemáte v žaludku dostatek žaludečních kyselin k účinnému strávení velkého množství živočišných bílkovin. Klíčem pro vás je velikost porcí a frekvence. Skupina AB potřebuje určité množství bílkovin z masa, zejména z těch druhů, které jsou odkazem pro krevní skupinu B – jehněčí, skopové, králík, krůta na místo hovězího masa. Lektin, který poškozuje krev a trávicí trakt u krevní skupiny B, má na vás stejný účinek, proto se vyhněte kuřatům.
Dále se nedoporučuje jíst uzené a konzervované maso. Tyto potraviny mohou u lidí s nízkým obsahem žaludeční kyseliny vyvolat rakovinu žaludku, což je rys společný s krevní skupinou A.
Lidé s krevní skupinou AB by si měli konzumovat maso a drůbež o intenzitě 1-3x za týden v množství 100-170 g pro muže a 60-140g pro ženy.
Velmi prospěšné |
Jehněčí, králík, skopové, krůta |
Neutrální |
Játra a bažant |
Nevhodné |
vše ostatní |
Mořské produkty
Lidé s krevní skupinou AB si mohou vybírat z velkého množství druhů mořských produktů, které jim poskytují vhodný zdroj bílkovin. Stejně jako u krevní skupiny A máte i vy větší sklon k rakovině prsu a tak pokud se v rodinné anamnéze vyskytuje rakovina prsu, zpak zařaďte do jídelníčku měkkýše, neboť jejich lektiny pomáhají zbavit tělo nemocných buněk.
Lidé s krevní skupinou AB by si měli konzumovat mořské produkty v intenzitě 3-5x týdně v množství 100-170 g.
Velmi vhodné |
Tuňák, štika, treska, kanic, plachetník, hejk, losos, makrela, sardinky, polorejnok, jeseter, placka, ružich, měkkýši a pstruh |
Neutrální |
Kapr, bělomasé ryby, čerstvý sleď, hřebenatka, koruška, mečoun, kaviár, žralok, sumcovité ryby, okoun říční, slávky, okounek a kalmar |
Nevhodné |
Ančovičky, humr, halibut, ústřice, krabi, treska, marinovaný sleď, vyza, chobotnice, žáby, želvy, úhoř, barakuda, uzený losos, škeble, garnát, raci a platýs |
Mléčné výrobky a vejce
V oblasti mléčných výrobků se krevní skupina AB tváří naprosto stejně jako krevní skupina B. Mléčné výrobky jsou prospěšné, především ty zakysané, které obsahují jogurtovou kulturu a jsou snadno stravitelné.
Mléčné výrobky můžete konzumovat v souhře se zdravotním stavem, neboť vysoká konzumace mléčných výrobků zvyšuje tvorbu hlenu. A proto při jakémkoliv zánětu dýchacích cest se doporučuje mléčné výrobky vysadit.
Krevní skupina AB může využít jako zdroj bílkovin vejce a to i přes obsah cholesterolu ve vejcích. Přesto obsah cholesterolu z vajec lze eliminovat při dodržení principu, že na dva bílky sníte jeden žloutek.
Množství a intenzita konzumace pro krevní skupinu AB vypadá následovně: vejce a sýry 3-4x týdně po 1-3 kusech, jogurt 3-4x týdně a mléko 3-6x týdně.
Velmi prospěšné |
Sýr cottage, kefír, jogurt, mozzarella, sýr feta, ricotta, kozí sýr, kysaná smetana a kozí mléko |
Neutrální |
Syrovátka, čedar, krémový sýr, odstředěné mléko, eidam, sójový sýr a mléko, ementál a gauda |
Nevhodné |
Hermelín (camembert), plísňový sýr, zmrzlina, parmezán, máslo, podmáslí a plnotučné mléko |
Oleje a tuky
Krevní skupina AB by měla používat spíše rostlinné než-li živočišné tuky a nasycené rostlinné oleje. Ideální je olivový olej, který je mononenasyceným tukem, což značí nízkou hladinu cholesterolu. Oleje a tuky se doporučuje používat s intenzitou 4-8x týdně v dávce jedné polévkové lžíce.
Velmi vhodné |
Olivový olej |
Neutrální |
Olej z řepky olejky, olej z tresčích jater, olej ze lněného semínka a podzemnicový olej |
Nevhodné |
Kukuřičný olej, sezamový olej, bavlníkový olej, slunečnicový olej a saflorový olej |
Ořechy a semínka
Ořechy a semínka představují smíšený obraz krevní skupiny AB. Jezte je v malém množství a opatrně. Sice jsou vhodným doplňkovým zdrojem bílkovin, ale mohou obsahovat lektiny potlačující tvorbu inzulínu. Naopak vhodné jsou arašídy, které stimulují imunitu. Díky sklonu krevní skupiny AB k onemocnění žlučníku je vhodnější konzumace ořechového másla, než-li celých ořechů. Ořechy a semínka by měli lidé krevní skupiny AB konzumovat v rozumném množství 2-5x týdně.
Velmi vhodné |
Kaštany, arašídy, arašídové máslo a vlašské ořechy |
Neutrální |
Mandlové máslo, liči, mandle, pistácie, para, kešu a hikorové ořechy |
Nevhodné |
Lískové ořechy, sezamová semínka, mák, slunečnicová semínka a máslo, dýňová semínka |
Luštěniny
Další smíšenou záležitostí jsou pro skupinu AB luštěniny. Např. čočka je velice vhodná díky svým vysoké podpoře imunitního systému a to i přesto, že se krevní skupině B nedoporučuje. Luštěniny se doporučuje konzumovat 2-3x za týden.
Velmi vhodné |
Strakaté, červené a modré fazole, zelená čočka a červená sója |
Neutrální |
Bob obecný, zelené, severní a bílé fazole, fazole jicama a cannellini, červená a obecná čočka, fazolové a hrachové lusky, zelený hrách |
Nevhodné |
Fazole aduke, černé, měsíční, garbanzo a azuki, černooký hrách |
Pečivo a chléb
Doporučení pro krevní skupinu AB ohledně pečiva a chleba jsou příznivá, ale pokud trpíte zvýšenou tvorbou hlenu nebo nadváhou, není pro vás celozrnná pšenice vhodná. Ideální náhražkou je sójová a rýžová mouka. Ke konzumaci chleba se doporučuje přistupovat max. 1x denně, ostatní pečivo taktéž 1x denně.
Velmi vhodné |
Chléb z hnědé rýže, chléb z naklíčených zrn (naklíčené pšenice), žitný chléb, chléb ze sojové mouky, křupavý chléb, proso a rýžový koláč |
Neutrální |
Pšeničné bagety, bezlepkový chléb, vločkový chléb, chléb z celozrnné pšenice, pečivo z otrub, vícezrnný chléb, špaldový chléb a pšeničné macesy |
Nevhodné |
Kukuřičné pečivo |
Obilí a těstoviny
Krevní skupině AB prospívá spíše strava založená na rýži než na těstovinách. Jako náhražku za pohanku a kukuřici je vhodné vzít oves a žito. Omezte příjem otrub a pšeničných klíčků maximálně na 1x týdně. Konzumace ostatního obilí a těstovin se doporučuje 3-4x za týden v rozumném množství (asi 1 šálek).
Velmi vhodné |
Ovesná mouka, jakákoliv rýže, rýžová mouka a mouka z naklíčené pšenice |
Neutrální |
Kuskus, špenátové a semolinové těstoviny, bílá, ječná, pšeničná a grahamová mouka |
Nevhodné |
Pohankové krupky a těstoviny z topinamburů |
Zelenina a houby
Čerstvá zelenina je důležitým zdrojem fytochemikálií, což jsou látky, které mají výrazný vliv na prevenci rakoviny. Proto se doporučuje pro vaši krevní skupinu jíst zeleninu 3-5x denně. Výběr je velice široký, neboť smíte zeleninu pro krevní skupiny A, tak i B. Jedinou výjimkou jsou rajčata
Lidé krevní skupiny AB by měli zařadit tofu do svého pravidelného jídelníčku v kombinaci s malým množstvím masa a mléčných výrobků. Vyhnout by se měli především kukuřici a výrobkům z ní.
Velmi vhodné |
Mangold, kapusta, červená řepa, listová hořčice, brokolice, petržel, květák, pastinák, celer, brambory, okurka, naklíčená vojtěška, listy pampelišky, tofu, tempeh, lilek, česnek a všechny druhy sladkých brambor |
Neutrální |
Chřest, červené, bílé a čínské zelí, červená, žlutá a zelená cibule, kedlubna, červené a bílé brambory, houby, rajčata, řecké a zelené olivy, tuřín, cuketa, mrkev, křen, dýně, římský, hlávkový a ledový salát, špenát, hlíva ústřičná, řepa, bambusové výhonky a tykev |
Nevhodné |
Artyčok, černé olivy, slunečnice topinambur, paprika, avokádo, ředkvičky, kukuřice, výhonky mungo a houby abalone a shiitake |
Ovoce
Lidé s krevní skupinou AB mají po krevní skupině A dobrou toleranci a preferenci určitých druhů ovoce. Jedná se především o zásaditější druhy (hroznové víno, blumy, bobuloviny), které mohou pomoci udržet acidobazickou rovnováhu s obilnými zrny, která působí kyselinotvorně.
Nevhodné jsou především tropické druhy ovoce, zejména mango, banány a pomeranče, které mohou podráždit žaludek a narušit trávení. Naopak vhodný na žaludek pro krevní skupinu AB je grapefruit či citrón, které podporují i odvod hlenu z organismu.
Protože je vitamín C velice vhodným antioxidantem v prevenci rakoviny žaludku, jezte všechno ovoce bohaté na céčko. Ovoce se doporučuje konzumovat 3-4 kusy denně.
Velmi vhodné |
Třešně , kiwi, grapefruit, fíky, klikve, citróny, ananas, angrešt, blumy, hroznové víno, Loganova ostružina (kříženec ostružiny a maliny) |
Neutrální |
Jablka, vodní meloun, borůvky, broskve, datle, rozinky, limety, mandarinky, ostružiny, papája, červený rybíz, švestky, jahody, meruňky, nektarinky, černý rybíz, hrušky, bezinky a maliny |
Nevhodné |
Banány, granátové jablko, kokosový ořech, opuncie, pomeranče, reveň, mango a tomel |
Štávy a tekutiny
Lidé s krevní skupinou AB by každý den měli začít sklenicí horké vody s čerstvě vymačkaným citrónem, aby odstranili hlen z těla a podpořili vylučování. Následovat by měla sklenice papájové nebo grapefruitové šťávy.
Červené víno je vhodné díky pozitivním účinkům na srdce. Stejně tak jeden až dva šálky kávy denně zvyšuje kyselost žaludku. Pro dosažení lepších výsledků se doporučuje střídat kávu a zelený čaj.
Denně by se mělo pít 2-3x šťávy a 4-7x voda.
Velmi vhodné |
Káva, zelený čaj, šťávy (zelná, kliklová, mrkvová, hroznová, celerová, papájová a třešňová) |
Neutrální |
Jablečná, ananasová, švestková, meruňková, okurková a grapefruitová šťáva, jablečný mošt, voda s citrónem, zeleninové šťávy (všechny doporučené druhy zeleniny), pivo, červené a bílé víno, minerálka a sodovka |
Nevhodné |
destiláty, černý čaj, pomerančová šťáva, cola a limonády |
zdroj: http://vyziva.danjutsu.com
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.