Zdravá výživa
Do jídla se v malém množství přidávají chemikálie. Z důvodu bezpečnosti a aby zlepšily vzhled nebo prodloužily životnost konzervovaných potravin. V současnosti však vyvolávají úzkost. Sedmdesát pět až osmdesát procent našeho jídelníčku tvoří upravované potraviny. Např. ve Velké Británii obsahuje dnes jídlo desetkrát více přísad než před 30 lety.
Zdravé, syté a šikovně "zabalené" banány jsou jedním z ideálních pamlsků, které nám příroda připravila k svačině. Banány rostou ve většině oblastí tropického pásu. Sklízejí se zelené a začínají zrát teprve při transportu. Někdy je nedostaneme úplně zralé ani v obchodě - pak je zapotřebí nechat je při pokojové teplotě "dojít".
Díky existenci osvětových pořadů a publikací se mi dejme tomu daří přesvědčit část lidí, kteří citlivěji reagují, ke koupi třeba biopotravin. Jenže moji klienti si pak stěžují, že je biopotravina stojí skoro dvakrát tolik. Já odpovídám, že jí přece nemusí sníst tolik.
Americký film Super Size Me měl ukázat, že za obezitou obyvatel USA stojí především hamburgery, hranolky a kola. Podobný český experiment právě v těchto dnech sondoval, co s tělem udělá naše národní kuchyně. Jak srovnání dopadlo? Američan přibral, Čech zhubl.
Druhy s vysokým obsahem vlákniny jsou dobrým zdrojem nestravitelné vlákniny, která povzbuzuje činnost střev, a stravitelné vlákniny, která napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi, nízký obsah tuku, většina druhů je obohacena vitaminy a minerálními látkami a navíc jsou zdrojem pomalu, rovnoměrně se uvolňující energie
Kupte si ta nejšťavnatější rajčata, jaká seženete, pokud možno keříčková, která dozrála na slunci, a odměnou vám bude nedostižná chuť. Citron, čerstvý koriandr a máta dodají v tomto salátu rajčatům svěžest a říz.
Polévka je nezbytnou součástí oběda.
Polévku není nutné dávat vždy, záleží na složení oběda a na chutích dítěte. Polévka může povzbudit chuť k jídlu, v chladnějších dnech může zahřát. Sytější polévku je možné dávat jako samostatné jídlo.
Neexistuje lepší a zdravější svačina než syrové jablko - strčí se do kapsy, je syté, šťavnaté a osvěžující. Některé druhy jsou dobrým zdrojem vitaminu C, což je antioxidant důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Jablka mají zároveň poměrně málo kalorií a vysoký obsah fruktózy.
Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se lidem, kteří jsou nemocní. To je ta nejlepší cesta, jak se vyhnout nemocem.
Biopotraviny zazářily na letošním 25. jubilejním mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA v Brně a odnesly si několik ocenění v novém projektu TRENDY 2006 - GO FUTURE a GO NATURE, jehož cílem bylo představení moderních potravin pro zdravý životní styl.