Zdravá výživa
Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů.
S umělými sladidly by se to nemělo přehánět. Zbytečně zatěžují organismus chemickými látkami a některé z nich ani nejsou bez kalorií.
V době vyspělé techniky a mimořádného pracovního i sociálního zatížení je stres slovo, které patří do základu slovní výbavy. Mnoho z nás stres nezvládá a řeší jej alkoholem nebo nelegálními návykovými látkami.
Tento srstnatý vejčitý plod pochází z Číny a v angličtině se mu původně říkalo čínský angrešt. Kiwi se rozšířilo do celého světa teprVe na počátku tohoto století díky novozélandským zelinářům a nakonec bylo přejmenováno po nelétavém ptáku kiwi, který je národním symbolem Nového Zélandu.
Určitě dlouhodobému hladovění, to může vést k poškození zdraví. Dále doporučení pít pouze vodu - a to déle než jeden den. Nebo pít jen slanou vodu, konzumovat jeden druh ovoce, případně pouze zeleninu déle než jeden den.
Racionální výživa? Pod tímto pojmem většina lidí chápe něco, co „se má“, ale co není moc dobré. Pro většinu mužů to například může být müsli s jogurtem, případně zeleninový salát nebo některé ovoce. Málokdo je natolik „ukázněný“, aby jedl pouze ovoce, zeleninu a nějaké ty cereálie. Většina z nás si občas (jiní spíše často) dopřeje všemožné kulinární radosti. Jenomže pravidlem je, že se z neškodného potěšení stane rutina.
Odpalovaný korpus 1,5 g (20 kJ), žervé 6 g (47 kJ), šunka 2 g (30 kJ), plátek ředkvičky (2 kJ), plátek salátu (1 kJ), celkem 100 kJOdpalovaný korpus - 4 dcl vody, 100 g rostlinného tuku a sůl dáme vařit. Do vařící vody dáme 220 g hrubé mouky a rychle rozmícháme, aby se neutvořily žmolky.
Na mrkvi je nejzdravější především vysoký obsah beta-karotenu, které mrkev obsahuje. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny. Navíc bylo dokázáno, že vysoký příjem beta-karotenu chrání před poškozeními, která způsobují VOLNÉ RADIKÁLY. V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro zdravý zrak a sliznice.
Již druhým rokem se bude v září oslavovat Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, letos s důrazem na bohatství v rozmanitosti ekologických farem a jejich produktů. Projekt Září – měsíc biopotravin a ekologického zemědělství proběhne pod záštitou Ministerstva zemědělství. Cílem projektu je informovat co nejvíce lidí o principech a pravidlech ekologického zemědělství, povzbudit je, aby ochutnali biopotraviny
Vědci se zabývají různými tématy. Výsledky některých studií jsou překvapivé, některé až bizarní, jiné logické. V jejich hodnocení se mnohdy neshodnou ani lékaři. Nechali jsme několik takových studií okomentovat Štěpánem Svačinou, bývalým rektorem lékařské fakulty Univerzity Karlovy, a Milanem Kvapilem, přednostou interní kliniky pražské Fakultní nemocnice v Motole.