Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Zdravé jídlo jako kult

Zdravé jídlo jako kult

12.07.2006 / Rubrika: Zdravá výživa

Francouzi jsou milovníci dobrého jídla a pití. Hodně jedí a spoustu času věnují rozhovorům o této slasti. Pokud se ale rozhlédnete po ulicích, plnoštíhlých lidí tu najdete nesrovnatelně méně než v Čechách. Mimochodem, podle odhadů je v Česku kolem 28 procent obézních lidí, ve Francii pouze jedenáct.

"Je to dáno přístupem Francouzů ke stravě. Tradičně jsou v jejich jídelníčku mnohem více zastoupeny zelenina a ovoce či plody moře. Daleko výrazněji se zajímají o to, co jedí a častěji usilují o to, aby měli vyváženou stravu," poukazuje na tradici stravování ve Francii Miloš Štafen, ředitel kvality a vnějších vztahů společnosti Danone ČR.

Jídlo je pro Francouze vlastně obřad. Jídelníček je obvykle rozdělen na chody a jeho strávníci jedí pomalu, navíc často v rodinném kruhu nebo s přáteli. A po stolování nadchází čas na sýr, ten Francouzi milují, zejména delikátní. Mnohý francouzský sýr má navíc méně kalorií než sýry oblíbené v jiných zemích. A zpravidla se Francouzi dostanou i k závěrečné tečce, jogurtu.

"A tak není divu, že ve Francii lidé snědí kolem dvaceti šesti kilogramů jogurtů ročně. U nás je to čtrnáct kilogramů. Nesmíme však zapomínat, že po roce 1989 klesla spotřeba mléčných výrobků a konzumace jogurtů se pohybovala kolem šesti kilogramů na osobu ročně. Od té doby se sice zájem o mléčné výrobky zvedal, ale v roce 2000 se ustálil na oněch čtrnácti kilogramech jogurtů. Nyní můžeme mluvit o určité stagnaci či mírném poklesu konzumace fermentovaných výrobků," popisuje vývoj spotřeby Miloš Štafen.

Jak ostatně uvádí výzkum společnosti ACNielsen, v Česku se vloni snědlo a vypilo 148 126 tun jogurtů, kysaných mléčných nápojů, mléčných dezertů, bílých a ochucených tvarohových výrobků a zakysané smetany. V meziročním srovnání je to pokles o 3,6 procenta.

"Na takovém vývoji se jistě podepisuje i středoevropská kulinářská tradice. Ale je to i záležitost osvěty," poznamenává Miloš Štafen.

Proto Danone, podle slov ředitele Štafena, vsází na zdůrazňování příznivého působení mléčných výrobků na zdraví člověka. "Například probiotika mohou pomoci posílit přirozenou obranyschopnost organismu. Připravujeme i výrobky, týkající se osteoporózy. Na to se chceme soustředit," říká Miloš Štafen. I proto tato společnost spolupracuje s francouzským Institutem Pastera, s nímž si lidé spojují určité novátorství v přístupu ke stravování.

Přestože je Danone francouzská firma, v případě českého trhu je většina produktů vyráběna v tuzemsku. "Také proto náš benešovský závod nadále kapacitně roste a Danone je nyní na Benešovsku největším zaměstnavatelem," poznamenává Miloš Štafen.

Důvodem využívání místní výroby a prostředí je i to, nehledě na šest set vědeckých pracovníků v centrále, že každému chutná jogurt jinak. "Před lety jsme vyvíjeli vanilkový. Při testech to Čechům nepřipadalo dobré. Nebyli na skutečnou vanilku prostě zvyklí," říká ředitel Danone. A tak ochucení a ovocné složky jsou zpravidla vytvářeny na základě místních, tedy českých specifik. Ovšem zda si v budoucnu osvojíme některá francouzská stravovací specifika, to je otázka.

Čím je Francie významná jako zemědělský gigant

Mléko - druhý největší producent v EU, po Německu a pátý největší ve světě, ročně vyprodukuje kolem 24 milionů litrů.

Obilí - největší producent v Evropské unii a pátý největší ve světě, ročně vypěstují francouzští farmáři na 69 milionů tun obilí.

Víno - se svými 52 miliony hektolitrů je po Itálii druhý největší producent v EU i ve světě.

Cukrová řepa - největší producent v EU a druhý největší ve světě (33,4 milionu tun).

Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz

Další články z rubriky
Jak na zdravé mlsání?

Jak na zdravé mlsání?

21.11.2022 / Rubrika: Zdravá výživa
Sladké je velkým lákadlem. Přijde vhod na chuť, k zahnání stresu, hladu, mlsáme u televize i z nudy. Jenže mnohé laskominky v sobě mají ingredience, které našemu zdraví nesvědčí. Jednak po nich přibývají kila, levné přísady, které jen uměle vylepšují chuť, mají vliv na zuby, srdce, cévy, cholesterol atd. Jde mlsat zdravě? Ano!
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

06.01.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
27.4.14:39
9 reakcí

Doplnky stravy cvičení

Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)

jiťa
3.4.21:09
9 reakcí

Umělé mléko

Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)

Dita
3.4.14:53
3 reakcí

svačiny do školy

Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)

Jana
25.3.22:19
3 reakcí

Nejlepší smetanové krémy

Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.

Jarka
21.3.10:58
13 reakcí

Svačinka

Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.

Hana
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.