Francouzi jsou milovníci dobrého jídla a pití. Hodně jedí a spoustu času věnují rozhovorům o této slasti. Pokud se ale rozhlédnete po ulicích, plnoštíhlých lidí tu najdete nesrovnatelně méně než v Čechách. Mimochodem, podle odhadů je v Česku kolem 28 procent obézních lidí, ve Francii pouze jedenáct.
"Je to dáno přístupem Francouzů ke stravě. Tradičně jsou v jejich jídelníčku mnohem více zastoupeny zelenina a ovoce či plody moře. Daleko výrazněji se zajímají o to, co jedí a častěji usilují o to, aby měli vyváženou stravu," poukazuje na tradici stravování ve Francii Miloš Štafen, ředitel kvality a vnějších vztahů společnosti Danone ČR.
Jídlo je pro Francouze vlastně obřad. Jídelníček je obvykle rozdělen na chody a jeho strávníci jedí pomalu, navíc často v rodinném kruhu nebo s přáteli. A po stolování nadchází čas na sýr, ten Francouzi milují, zejména delikátní. Mnohý francouzský sýr má navíc méně kalorií než sýry oblíbené v jiných zemích. A zpravidla se Francouzi dostanou i k závěrečné tečce, jogurtu.
"A tak není divu, že ve Francii lidé snědí kolem dvaceti šesti kilogramů jogurtů ročně. U nás je to čtrnáct kilogramů. Nesmíme však zapomínat, že po roce 1989 klesla spotřeba mléčných výrobků a konzumace jogurtů se pohybovala kolem šesti kilogramů na osobu ročně. Od té doby se sice zájem o mléčné výrobky zvedal, ale v roce 2000 se ustálil na oněch čtrnácti kilogramech jogurtů. Nyní můžeme mluvit o určité stagnaci či mírném poklesu konzumace fermentovaných výrobků," popisuje vývoj spotřeby Miloš Štafen.
Jak ostatně uvádí výzkum společnosti ACNielsen, v Česku se vloni snědlo a vypilo 148 126 tun jogurtů, kysaných mléčných nápojů, mléčných dezertů, bílých a ochucených tvarohových výrobků a zakysané smetany. V meziročním srovnání je to pokles o 3,6 procenta.
"Na takovém vývoji se jistě podepisuje i středoevropská kulinářská tradice. Ale je to i záležitost osvěty," poznamenává Miloš Štafen.
Proto Danone, podle slov ředitele Štafena, vsází na zdůrazňování příznivého působení mléčných výrobků na zdraví člověka. "Například probiotika mohou pomoci posílit přirozenou obranyschopnost organismu. Připravujeme i výrobky, týkající se osteoporózy. Na to se chceme soustředit," říká Miloš Štafen. I proto tato společnost spolupracuje s francouzským Institutem Pastera, s nímž si lidé spojují určité novátorství v přístupu ke stravování.
Přestože je Danone francouzská firma, v případě českého trhu je většina produktů vyráběna v tuzemsku. "Také proto náš benešovský závod nadále kapacitně roste a Danone je nyní na Benešovsku největším zaměstnavatelem," poznamenává Miloš Štafen.
Důvodem využívání místní výroby a prostředí je i to, nehledě na šest set vědeckých pracovníků v centrále, že každému chutná jogurt jinak. "Před lety jsme vyvíjeli vanilkový. Při testech to Čechům nepřipadalo dobré. Nebyli na skutečnou vanilku prostě zvyklí," říká ředitel Danone. A tak ochucení a ovocné složky jsou zpravidla vytvářeny na základě místních, tedy českých specifik. Ovšem zda si v budoucnu osvojíme některá francouzská stravovací specifika, to je otázka.
Čím je Francie významná jako zemědělský gigant
Mléko - druhý největší producent v EU, po Německu a pátý největší ve světě, ročně vyprodukuje kolem 24 milionů litrů.
Obilí - největší producent v Evropské unii a pátý největší ve světě, ročně vypěstují francouzští farmáři na 69 milionů tun obilí.
Víno - se svými 52 miliony hektolitrů je po Itálii druhý největší producent v EU i ve světě.
Cukrová řepa - největší producent v EU a druhý největší ve světě (33,4 milionu tun).
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.