Archiv zpráv
26.05.2005 / Rubrika:
BioSeriozní výzkum nebyl mezi českými spotřebiteli zatím proveden. Známy jsou pouze odhady, podle nichž nedosahuje počet spotřebitelů biopotravin ani 1% populace.
26.05.2005 / Rubrika:
BioSpotřebitelé kupují samozřejmě to, co je nejdostupnější, což jsou v současné době mléčné výrobky - biomléko a biojogurty, dále pak hovězí maso, čaje a celozrnné mouky v bio kvalitě.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiopotraviny zatím nejsou v ČR stejně dostupné jako konvenční potraviny, ale trh s biopotravinami se dynamicky rozvíjí. Spotřebitelé mají několik možností, kde je koupit, i když dost záleží na místě jejich bydliště.
26.05.2005 / Rubrika:
BioProdukce biopotravin v ČR je v některých komoditách stále nedostatečná a poptávka zatím převyšuje nabídku. Problémem rovněž zůstává sortiment, kdy mnoho druhů potravin se u nás nevyrábí, protože vzhledem k přírodním podmínkám nelze vyprodukovat potřebné suroviny.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiopotraviny jsou dražší řádově o 20-40%, protože mají vyšší náklady během celého produkčního procesu. Ekozemědělci mají většinou nižší výnosy, výrazně větší podíl ruční práce a vyšší náklady spojené s certifikací bio (naopak neužívání pesticidů a minerálních hnojiv je podstatná úspora).
26.05.2005 / Rubrika:
BioV kvalitě bio mohou být všechny potraviny, tedy biochléb, biomáslo, biosýry, biomaso, biovejce, biovíno, biozelenina, biopivo atd. Mnohdy jsou biopotraviny mylně považovány za potraviny jen pro vegetariány či makrobiotiky.
26.05.2005 / Rubrika:
BioProtože obsahuje více tuku než běžné nebo dokonce nízkotučné mléko. Biomléko, které se dá již celkem běžně koupit v samoobsluze, má minimálně 3,5g na 100ml. Během roku se obsah tuku může měnit a někdy je až 4,2g/100ml. Kvalita mléka závisí do značné míry na způsobu ustájení a krmení dojnic.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiomléko, které je na českém trhu, se prodává v PET lahvích a na obale je uvedeno, že mléko bylo homogenizováno a ošetřeno vysokou pasterací. V přirozené formě je mléko emulze, tedy volná směs tuku a vodnatých složek.
26.05.2005 / Rubrika:
BioJogurt je mléčný výrobek, který má přirozeně řídkou konzistenci, avšak čeští spotřebitelé jsou zvyklí na husté krémovité jogurty. Proto jsou biojogurty zahušťovány buď sušeným odstředěným mlékem a sušenou syrovátkou nebo kukuřičným škrobem
26.05.2005 / Rubrika:
Bio90% biopečiva a biochleba je vyrobeno z celozrnné biomouky. Slupka zrna obsahuje podstatnou část minerálních látek a vitamínu, a proto je celozrnná biomouka vysoce nutričně hodnotná, obzvlášť je-li čerstvě namletá.