Archiv zpráv
26.05.2005 / Rubrika:
BioBěžné oleje se získávají ze semen za použití chemických rozpouštědel a při vysoké teplotě. Tím se ničí vzácné výživné látky. Při tzv. lisování za studena je podstatně menší výtěžnost. Pojem lisování za studena je zavádějící, protože při každém lisování vzniká určité teplo.
26.05.2005 / Rubrika:
BioLiší se především život zvířat, z nichž biomaso pochází. Aby mohlo být maso certifikováno jako BIO, musí být zvířata chována, krmena, přepravována a porážena podle přesně daných a závazných pravidel, která jsou založená především na dodržování určité etiky vůči zvířatům a která zakazují jakékoliv nehumánní zacházení nebo týrání zvířat.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiovejce se liší od konvenčních ve způsobu, kterým byly vyprodukovány. Zásadní rozdíl je v životních podmínkách nosnic (např. klecový chov je zakázán), které na rozdíl od konvenčních nosnic mají dostatek životního prostoru, pohybu, přirozený denní režim i roční cyklus.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiomed existuje, avšak zdaleka ne každý med je bio, jak si nemalá část spotřebitelů myslí. Na českém trhu je zatím k dostání pouze slovenský biomed. Podle zákona musí ekologický včelař mít svá včelstva na místě, od kterého se v okruhu 3 km nevyskytují žádné velké průmyslové aglomerace, dálnice, skládky a spalovny odpadů.
26.05.2005 / Rubrika:
BioVe způsobu pěstování. Při pěstování běžné zeleniny se používá velké množství syntetických hnojiv a pesticidů. Každý rok je na světě vyrobeno 2,5 milionu tun pesticidů. Od roku 1993 jejich spotřeba v ČR vzrostla o 40 %.
26.05.2005 / Rubrika:
BioRozdíly ve složení bio sladkostí a běžně dostupných sladkostí jsou značné. Konvenční sladkosti obsahují přísady s nízkou výživnou hodnotou - mnoho rafinovaného cukru, modifikované škroby, syntetická aromata a barviva.
26.05.2005 / Rubrika:
BioOvoce při sušení přirozeně mění svou původní barvu. Sušené ovoce v bio kvalitě nesmí být ošetřeno oxidem siřičitým. Běžné sušené ovoce se jím ošetřuje, aby byla zvýrazněna původní barva a podpořena konzervace.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiovíno se od konvenčního neliší procentem alkoholu, ale tím, že je vyrobeno z biohroznů, které při pěstování nesměly být hnojeny umělými hnojivy a chemicky stříkány.
26.05.2005 / Rubrika:
BioPůvod, respektive způsob produkce a zpracování Biopotraviny musí splňovat stejné hygienické normy stanovené pro potraviny obecně. Navíc však mají určitou přidanou hodnotu, která spočívá v tom, že jejich producenti hospodaří způsobem šetrným a příznivým k životnímu prostředí, ke zvířatům a k půdě.
26.05.2005 / Rubrika:
BioVětšinou ano. Pokusy bylo prokázáno, že například maso a brambory mají lepší chuť. I bez pokusů lze to samé říci o dalších skupinách biopotravin, zejména ovoci či mléku. Důvodem je vyšší obsah sušiny a menší obsah vody a dusíku.