Archiv zpráv
26.05.2005 / Rubrika:
BioLiší se především život zvířat, z nichž biomaso pochází. Aby mohlo být maso certifikováno jako BIO, musí být zvířata chována, krmena, přepravována a porážena podle přesně daných a závazných pravidel, která jsou založená především na dodržování určité etiky vůči zvířatům a která zakazují jakékoliv nehumánní zacházení nebo týrání zvířat.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiovejce se liší od konvenčních ve způsobu, kterým byly vyprodukovány. Zásadní rozdíl je v životních podmínkách nosnic (např. klecový chov je zakázán), které na rozdíl od konvenčních nosnic mají dostatek životního prostoru, pohybu, přirozený denní režim i roční cyklus.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiomed existuje, avšak zdaleka ne každý med je bio, jak si nemalá část spotřebitelů myslí. Na českém trhu je zatím k dostání pouze slovenský biomed. Podle zákona musí ekologický včelař mít svá včelstva na místě, od kterého se v okruhu 3 km nevyskytují žádné velké průmyslové aglomerace, dálnice, skládky a spalovny odpadů.
26.05.2005 / Rubrika:
BioVe způsobu pěstování. Při pěstování běžné zeleniny se používá velké množství syntetických hnojiv a pesticidů. Každý rok je na světě vyrobeno 2,5 milionu tun pesticidů. Od roku 1993 jejich spotřeba v ČR vzrostla o 40 %.
26.05.2005 / Rubrika:
BioRozdíly ve složení bio sladkostí a běžně dostupných sladkostí jsou značné. Konvenční sladkosti obsahují přísady s nízkou výživnou hodnotou - mnoho rafinovaného cukru, modifikované škroby, syntetická aromata a barviva.
26.05.2005 / Rubrika:
BioOvoce při sušení přirozeně mění svou původní barvu. Sušené ovoce v bio kvalitě nesmí být ošetřeno oxidem siřičitým. Běžné sušené ovoce se jím ošetřuje, aby byla zvýrazněna původní barva a podpořena konzervace.
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiovíno se od konvenčního neliší procentem alkoholu, ale tím, že je vyrobeno z biohroznů, které při pěstování nesměly být hnojeny umělými hnojivy a chemicky stříkány.
26.05.2005 / Rubrika:
BioPůvod, respektive způsob produkce a zpracování Biopotraviny musí splňovat stejné hygienické normy stanovené pro potraviny obecně. Navíc však mají určitou přidanou hodnotu, která spočívá v tom, že jejich producenti hospodaří způsobem šetrným a příznivým k životnímu prostředí, ke zvířatům a k půdě.
26.05.2005 / Rubrika:
BioVětšinou ano. Pokusy bylo prokázáno, že například maso a brambory mají lepší chuť. I bez pokusů lze to samé říci o dalších skupinách biopotravin, zejména ovoci či mléku. Důvodem je vyšší obsah sušiny a menší obsah vody a dusíku.
26.05.2005 / Rubrika:
BioPři nákupu biopotravin českého původu je třeba všimnout si povinného značení - tzv. biozebry s kódem CZ-KEZ. Dále si stejně jako při nákupu konvenčních potravin musíme dávat pozor na trvanlivost a doporučené datum spotřeby, která bývá u biopotravin kratší. Zvídavý spotřebitel si neopomine přečíst složení, výrobce, případně zemi původu.