Archiv zpráv
Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou mají barvu, i když ta svou roli hraje také. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C a také dávku různých minerálů, jako vápník, draslík, železo a hořčík. Vlákniny, která je tak potřebná pro správné trávení, má přibližně dva gramy na sto. Obsah „céčka“ je výrazně vyšší než například u citrónu a navíc i při tepelném zpracování se ho tolik neztrácí, jako je to obvyklé u jiných plodů. Je to způsobeno mimo jiné tím, že zelenina velmi
Svět kolem nás se snaží dosáhnout rovnováhy. Přechýlení misky vah na jednu stranu vždy vyvolává nějakou reakci. Z tohoto přístupu vychází teorie překyselení organismu, podle které mnoho neduhů je způsobeno právě tímto problémem. Týká se to i nás? Zjistíme to velmi jednoduše, stačí prostě poznat hlavní příznaky překyselení.
Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživou hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním.
Kešu ořechy jsou strážci vašeho cholesterolu, pomáhají při anémii a obsahují řadu důležitých vitaminů a minerálních látek.
Bližší popis této známé rostliny určitě není nutný. Od května do září sbíráme květy za slunečného dne. Nikoho nepřekvapím tvrzením, že heřmánek je „všelékem“, zvláště pro malé děti. V každé rodině by měl být dítěti podáván heřmánkový čaj především při křečích a bolestech v bříšku. Pomáhá při nadýmání, průjmu, vyrážkách, bolestech žaludku, při poruchách menstruace, vynechání měsíčků a různých jiných bolestech břicha, při nespavosti, horečce, bolesti ran a zubů, při zánětu nadvarlat.
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Každý z nás si chce na Vánoce dopřát nějaké ty sladkosti. Co je lepšího než vanilkové rohlíčky, linecké nebo včelí úly? Tyhle sladkosti se ale po svátcích značně projeví na naší váze, a navíc kila cukru také nejsou zrovna to pravé pro naše tělo. Pojďme se podívat na 3 zdravé recepty na cukroví, které jsou snadné, a nemusíte se vzdávat vánočního mlsání.
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Podzim patří mezi nejbarevnější roční období. Vnímání přírodních krás vám, ale může překazit nachlazení a rýma, které číhají na každém rohu. Jak se říká: Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. A s nosem neustále zabořeným do kapesníku si moc radosti neužijete.
Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. A lze ji nápaditě upravit.