Teploty se rychle zvedly a trhy se naplnily čerstvou zeleninou a šťavnatým ovocem, které voní, jen okolo projdete. Využijte první teplé dny, pozvěte přátele a udělejte si osvěžující brunch.
Hosty vždycky příjemně překvapíte studenou španělskou polévkou – gazpachem. Jedná se o skvělou příležitost využít červená rajčátka ze zahrady nebo z trhů. Co budete potřebovat?
2-3 housky, rohlíky, tvrdé
3-4 zralá rajčata
1 červená paprika
½ zelené papriky
1 cibuli
3-4 lžíce olivového oleje
1 lžíci octa
Sůl na dochucení
Hrst kmínu
1 bobkový list
2 vařená vejce
V hrnci nechte ve vodě zhruba čtvrt hodiny rozmočit dvě až tři tvrdé housky nebo kusy bagety (ideální je světlá – taková, pro kterou si Španělé každý den jdou do obchodu a přikusují ji k obědu) dokud nezměknou a pořádně nenasáknou vodu. Mezitím nakrájejte rajčata, červenou i zelenou papriku a cibuli a vše smíchejte v hrnci s pečivem. Přidejte olej, ocet, sůl s kmínem a bobkový list – ten, než ho přidáte, mírně spalte. Přidejte jedno vejce a vše důkladně rozmixujte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu, pak polévku rozdělte do misek nebo sklenic a navrch posypte druhým pokrájeným vejcem.
Hlad v létě příliš není, živiny jsou ale potřeba vždycky. Udělejte proto vitamínovou bombu – salát s citrusy. Připravený ho máte raz dva a vždy ho můžete přizpůsobit svým chutím či chutím hostů, jeho variabilita je jedním z důvodů jeho oblíbenosti. Na velkou mísu salátu si připravte:
½ červené cibule
stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžíci sherry octa
trochu medu nebo javorového sirupu
4 velké hrsti špenátových listů
Velký pomeranč nebo grep
Balení sýru feta
dýňová semínka
Cibuli nakrájejte na silné plátky, smíchejte s trochou oleje a solí a pepřem. Vložte do trouby na 5 minut pod gril, dokud není měkká a konce křupavé.
Mezitím nahrubo nakrájejte česnek, přidejte olej, sůl a pepř, ocet a sladidlo. Důkladně smíchejte a přidejte špenát. Pomeranč zbavte slupky i membrány mezi měsíčky, aby nebyl hořký, a přidejte do mísy. Nakonec krátce zamíchejte cibuli, navrch rozdrobte fetu, přidejte semínka a případně dochuťte solí.
Jako dezert v létě nejvíc potěší zmrzlina, o to víc, pokud je domácí a bez přidaného cukru. Takže nezapomeňte mít v létě v mrazáku vždy schované jahody nebo banány, před podáváním je jen vložte do mixéru, přidejte trochu smetany, případně medu, rozmixujte a můžete podávat! Jahodová se tradičně skvěle doplňuje s rozpuštěnou čokoládou, banánová zase s karamelem.
Nestíháte? Využijte akce Kauflandu a kupte jako dezert už hotovou zmrzlinu. Pokud kopeček doplníte čerstvým nakrájeným ovocem a oříškovým toppingem, hosté vám zajisté odpustí.
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.