Aronii lze použít především jako výborný zdroj vitaminů B, C, E, P, PP. Dále harmonizuje činnost štítné žlázy. Zpružňuje cévy (ovlivňuje fragilitu /křehkost/ kapilár). Detoxikuje organismus. Podporuje činnost jater a ledvin. Obnovuje jaterní buňky. Snižuje chorobně zvýšený krevní tlak. Celkově posiluje organismus.
Plody lze jak sušit obdobně jako šípky, tak i konzervovat v podobě kompotů, džemů. Nejlepší je však zpracování čerstvé šťávy do sirupu atd. Plody lze též konzervovat lihem. Listy se užívají formou krátce vařeného odvaru, květy formou nálevu. Plody se užívají buď samostatně, nebo sušené a drcené se dávají do čajových směsí.
Listy se sbírají na jaře. Květy na začátku květu. Plody koncem září až začátkem října.
Vitaminy B,C, E,P,PP,jód, karoten, cukry, pektin, organické kyseliny a další.
2 l |
bobulí arónie |
2-3 l |
vody |
80 g |
kyseliny citrónové |
|
krystalový cukr |
1. Do skleněné nebo porcelánové nádoby dáme 2 l bobulí arónie, přidáme kyselinu citrónovou a zalijeme asi 2-3 l vody
2. Necháme 2 dny v chladu stát
3. Přecedíme, plody jen lehce vymačkáme, šťávu přidáme do vyluhované vody
4. Na každý litr získané šťávy přidáme kilogram krystalového cukru a zastudena mícháme až se cukr rozpustí
5. Sirup stočíme do lahví a uložíme v chladu.
Recept: plody propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat přes síto. Do kastrolu nalijeme víno, přidáme černé jeřabiny a společně povaříme asi ½ hodiny. Vidličkou lehce rozmačkáme, přidáme hřebíček, skořici a krystalový cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Rum přidáme až na samém konci vaření. Ještě horká marmeláda se lije do skleniček, ty sterilizujte a pevně zavíčkované otočte dnem vzhůru a takto nechte vychladit. Tuto marmeládu můžeme použít i místo brusinkového kompotu ke svíčkové.
Bobule otrháme i se stopkami a rozložíme na papír do teplé místnosti, nejlépe blízko topení. Asi za týden plody otrháme od stopek a bude-li třeba, necháme ještě dosušit. Sušená aronie se skladuje v dobře uzavřených skleněných nádobách. Chceme-li sušenou aronii použít do moučníku, zalijeme ji vodou, zasypeme cukrem, přivedeme k varu, plamen vypneme a necháme takto do druhého dne máčet v cukrovém nálevu. Poté zpracováváme jako ostatní ovoce.
nemoci štítné žlázy
čistí krev - detoxikace
nemoci jater
nemoci ledvin
zdroj mnoha vitamínů
urychluje uzdravení nemocných jater
snižuje krevní tlak
posílení organismu, rekonvalescence po nemocích
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.