Archiv zpráv

Slunečními spáleninami jsou ohroženi především světlovlasí lidé s modrýma očima, jejichž kůže obsahuje jen malé množství ochranného kožního pigmentu melaninu. Avšak při nadměrném vystavení slunečnímu ultra fialovému záření může být ohrožen každý.

Máta peprná patří mezi nejznámější léčivky. Pěstuje se téměř po celém světě. Její příbuzné jsou máta dlouholistá a máta vodní. Je to mrazuvzdorná byllinná trvalka. Dorůstá do výšky osmdesát centimetrů a neomezeně se rozrůstá všude kolem.

Ječné zrno, malý vřídek na očním víčku (obvykle na mazové žlázce oční řasy), způsobuje jeho bolestivost a otok. Ječné zrno se zpravidla objevuje, jste-li vyčerpaní nebo unavení, a proto obzvlášť náchylní k infikcím. Domácí léčivé prostředky dokážou bolest zmírnit a uspíšit léčbu.

„Trávicí ústrojí novorozence je před porodem sterilní a matka je prvním zdrojem mikrobiálního osídlení novorozeného dítěte, které je ovlivněno několika faktory. Záleží již na způsobu porodu. Důležitý je kontakt novorozence s porodními cestami a jejich okolím.

Hlavní úlohou potravy je dodávka dostatečného množství živin pro metabolické potřeby organismu, jejím prostřednictvím lze však také významným způsobem ovlivnit zdraví.

Při zkoumání genetické skladby viru H5N1 - ptačí chřipka, bylo zjištěno, že všechny jeho součásti jsou ptačího původu, tedy že virus neobsahuje žádný lidský genetický materiál. Viry nalezené ve Vietnamu a Thajsku jsou díky genetické skladbě odolné proti jinak funkčním antivirotikům - amantadinu a rimantadinu.

Díky široké nabídce v restauracích i v obchodech si Češi oblíbili množství nejrůznějších mezinárodních specialit. U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových a nezvyklých pokrmů téměř žádný problém, jinak je tomu však u dětí. Existují méně obvyklé ingredience, které dětskému organizmu příliš neprospívají

Syndrom karpálního tunelu se stává jednou z nejčastějších nemocí z povolání a chorob poškozujících ruku. V České republice postihuje přibližně 35 000 obyvatel, u kterých se onemocnění rozvíjí na podkladě opakujících se pohybů v práci nebo při ostatních činnostech.

Nejenom Francie, ale i Itálie je zemí plnou zajímavých sýrů. Parmezán,
ten jedině pravý Parmigiano Reggiano, zná asi každý, kdo někdy ochutnal italskou kuchyni. Ovšem škála skutečných sýrových skvostů je daleko pestřejší.

Odrůdy třešní a višní, které se dají jíst za syrova, jsou dobrým zdrojem draslíku; ten pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku. Navíc obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C.