Archiv zpráv
S postupným stárnutím organismu dochází ke změnám tělesných i psychických funkcí v závislosti na tělesné kondici, na přítomnosti chorob či nutnosti užívání léků. Tyto změny jsou způsobeny zpomalením metabolických pochodů a zhoršením schopnosti regenerace.
V potravinové pyramidě Fóra zdravé výživy jsou potraviny řazeny podle vhodnosti ke konzumaci v rámci každého patra ve směru zleva doprava. Potraviny umístěné v základně pyramidy jsou doporučovány jako ty, které by se měly jíst nejčastěji a v největším množství.
Je dobré porovnat to, co rodina nakupuje a jak vaří, se zastoupením jednotlivých potravin v pyramidě. Žena nebo muž, kteří se o rodinnou stravu starají, by měli sledovat, zda se v jídelníčku objeví několikrát denně zelenina (ne smažená!) či zeleninové saláty
Na základě výsledků řady studií zpracovalo FZV aktuální potravinovou pyramidu, která by měla být vodítkem pro výběr vhodné a zdravé stravy – a to speciálně pro českou populaci.
Pivo obsahuje hořké chmelové látky, které člověka uklidňují a také pivo podporují sekreci žluči, čímž příznivě ovlivňují trávení. Klidný a spokojený člověk lépe vychutná a stráví jídlo. Pivo také povzbuzuje chuť k jídlu.
Tuky už nesedí osamoceně na lavici obžalovaných. Za vznik obezity a kardiovaskulárních nemocí nesou odpovědnost i sacharidy v nevhodném složení a množství. Je proto důležité znát glykemický index potravin.
"Konflikt je odvětví na vzestupu," napsali dva harvardští profesoři Roger Fisher a William Ury před 26 lety. Začali tím svou knihu Getting to Yes, ze které se na amerických univerzitách dodnes učí. "Každý je vyjednávač, ať se vám to líbí, nebo ne. Vyjednávání patří k životu," píší profesoři.
Kupujete levnější jogurty, sýry nebo šunku? Pak dáváte tělu zároveň řádnou porci takzvaných "éček" - většinou bramborového škrobu, náhražky za dražší maso nebo mléko. Dnes se už bez náhražek neobejdou tisíce potravin.
Celiakie je trvalá nesnášenlivost lepku, při které vzniká poškození sliznice tenkého střeva u vnímavých jedinců. Pro vznik tohoto onemocnění je potřeba exogenní faktor lepek (gluten).
Výživové „pravdy“ na nás číhají na každém kroku. Díky tomu, že více než 50 % Čechů má nadváhu či obezitu, každý druhý zvýšenou hladinu cholesterolu, diabetiků je již v tuto chvíli tři čtvrtě miliónu, budou informace o výživě neustále v centru dění.