Zdravá výživa
![Paprika - "Proč ji zařazovat do jídelníčku!"](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2018-27-02_stazeny-soubor.jpg)
Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou mají barvu, i když ta svou roli hraje také. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C a také dávku různých minerálů, jako vápník, draslík, železo a hořčík. Vlákniny, která je tak potřebná pro správné trávení, má přibližně dva gramy na sto. Obsah „céčka“ je výrazně vyšší než například u citrónu a navíc i při tepelném zpracování se ho tolik neztrácí, jako je to obvyklé u jiných plodů. Je to způsobeno mimo jiné tím, že zelenina velmi
![Mandle - správná volba mlsání](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2018-29-01_1_4.jpg)
Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživou hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním.
![Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2017-11-12_stazeny-soubor--1-.jpg)
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
![Zdravé vánoční cukroví není věda: 3 recepty, které zvládnete za pár minut]()
Každý z nás si chce na Vánoce dopřát nějaké ty sladkosti. Co je lepšího než vanilkové rohlíčky, linecké nebo včelí úly? Tyhle sladkosti se ale po svátcích značně projeví na naší váze, a navíc kila cukru také nejsou zrovna to pravé pro naše tělo. Pojďme se podívat na 3 zdravé recepty na cukroví, které jsou snadné, a nemusíte se vzdávat vánočního mlsání.
![Červená řepa - sladká zelenina](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2017-30-10_repa_4.jpg)
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
![Cuketový koláč](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2017-12-09_cuketova-buchta.jpg)
Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. A lze ji nápaditě upravit.
![Ovoce a zelenina](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2017-14-08_1.jpg)
To, že jsou čerstvé plody ovoce a zeleniny zdravé, jistě není žádná novinka. Možná vás ale překvapí, že mnohdy mohou zastoupit chemický lék a posloužit k léčbě neduhů.
![Smrkový sirup](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2017-27-06_1.jpg)
První pomoc v jedné skleničce? Ve spíži už jistě máte pampeliškový sirup, tak aby mu nebylo smutno, vyzkoušejte úžasný – sirup smrkový, připravovaný zastudena.
![Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2017-22-05_1.jpg)
Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: má nesmírně hojivé účinky. Hlíva ústřičná, jejíž pozitivní účinky na zdraví znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i na našich prostřených stolech.
!["FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort](/pictures/zpravodajstvi_indexpics/2017-15-05_img_5173_2.jpg)
Blíží se léto a tak si pojďme připravit osvěžující nepečený dort.....jediné co máte za úkol, je říci si, jaké ovoce Vám nejvíce chutná a pak už se jen vrhneme na recept.