Diskuse - Deprese
Malířka, 20.07.2008 21:17:06, IP: ***.***.60.43, #58123Pohodový večer přeju Vám všem, pisálkům i čtenářům (vy nám taky něco napište, ať je co řešit)!
Evíku, prosím ještě o předpis na zázvorové cukroví :-)) Já fakt zázvor miluju a cením si ho i jako léku. V zimě s ním zaháním nachlazení (povařím čerstvý, na jemné plátky pokrájený zázvor, zaliju studenou vodou a pod pokličkou nechám přejít varem, přecedím, dodám med a citrón, taky pomáhá při potížích s trávením, když je vám těžko, nadýmáte se atd., stačí spařit vroucí vodou i sušený mletý zázvor, komu vadí štiplavá chuť, přidá si tam skořici a žďabec medu, údajně pomůže i při žaludeční nevolnosti).
Já jsem dnes navštívila matinku, protože "samec" musel do práce, což ho otrávilo, protože chtěl sportovat. Pokud je na to počasí, po obědě si ustýláme na zahradě ve stínu staré vzrostlé jabloně takové pelíšky, aby nás netlačila zem a dáváme si dvacet. Dnes nás vzbudilo pražící sluníčko, které se posunulo po nebi a připravilo nás o příjemný stín a taky nás donutilo naše sladké pelíšky opustit. Ale čekalo nás ještě posezení u kávy se strýci, borůvková metýnka, dlouhý kouř, povídání o tom, co kde dozrává, kde už rostou houby, kde ještě pořád zrají borůvky...ááách, léto budiž pohváleno a příroda zvlášť, protože mě nabíjí energií. Vrátila jsem se domů a za chvíli mi volal ten můj samec, že se jel projet a staví se ještě na pivko. Já jsem zatím vytřela celý byt i s balkónem, což je pro D člověka výkon (zdraví se asi nestačí divit, ale ti, kdo mají nebo měli s D tu čest, ani na okamžik nezapochybují o tom, že je to výkon).
Soni, se zájmem jsem si četla o tvém balkónu a musí být opravdu nádherný, když popisuješ, jaké barvy sis pro něj vybrala :-))) A kytky máš taky do barvy? Já jsem vždycky toužila po zazeleněném balkónu a kdysi, ještě ve starém bytě jsem si ho osázela vším možným, ale nejraději jsem měla popínavé rostlinky (hrachory a takové fialově nebo modře kvetoucí pnoucí kytky), oleandr a taky čerstvé bylinky, koření (bazalku, mátu, meduňku, levanduli, rozmarýn, dobromysl, mateřídoušku, tymián, yzop a já už si ani nevzpomenu, co ještě) a nakonec muškáty. V novém bytě už mám jv truhlících jen tu bazalku, mátu a meduňku, durman, oleandr a netřesk v "květináči" z velkého kamene, který mužský naaranžoval, jako pidiskalku a nakonec malou borovičku - bonsaj. Jsou to takové moje malé radosti :-)))
Romísku, měj se moc krásně v přírodě na chatě, relaxuj, nabírej sílu, klid do duše a pohodu a ozvi se!
Toni, písni, jak se ti daří :-)) A vy ostatní, kteří jste se dlouho neozvali, taky! Ráda se dozvím, jak na tom jste, abych se o vás nemusela strachovat :-))
evak, 20.07.2008 22:09:42, IP: ***.***.140.254, #58130že se cítíme dobře musíme zůstat... alepoń já to tak cítím,tahle diskuze nemůže být jen o fńukání a výměně toho,co mě trápí a bolí... musí zde být také trocha energie a krásna, aby ti, kterým není zrovna ynní do zpěvu,měli alepoň trochu naději,že jejich zítřky budou lepší... měli bychom je nabíjet pozitivním psaním a nutit je,aby se nejprve dokázali svěřit, potom problém rozebírat na menší problémky . ty násldně řešit,nebo alespoˇˇn konzultovat a při tom všem ty naše nemocné duše nepustit do propasti stínů,ale naopak jim ukazovat to hezké ze životních denních radostí...tohle je velmi citlivé období pro každého nemocného a oni přece musí vědět,že se mohou někde svěřit a pokecat....
o nemocného doma s horečkou se taky musíme postarat,tak proč nepomáhat pozitivním psaním těm,kteří trpí D?
vdy´t nás to nic nestojí....
balkon a jeho novotu ti závidím,já jsem loni dělala terasu u domu a klidně bych si to zopákla,mám ráda takové práce... te´d zrovna tedy moc uklizeno nemám... barák mi ničí banda puber´táků na prázdninách a stavební práce....
Zázvorové cukroví... nebudu dělat hrdinku,že znám všechno nazpaměť,nemám nafukovací hlavinku... udělám si však pořádek v šuplíkách s vánočními recepty a písnu jej sem... nebude to ovšem ráno....
evak, 20.07.2008 22:24:27, IP: ***.***.140.254, #58132vezmi malou skelnici medu a přidej do ní kousek čerstvého zázvoru/ tak 3-5 kousků cca 0,5 cm/, přidej oříšky jaké máš ráda / já vlašáky a mandle/ a nech to všechno v šeru cca 2 týdny odležet...po této době bys med měla užívat jako prevenci před nachlazením... každý den lžičku... já to ovšem sežeru najednou a preventivně si dám slivovičku
ta oříšky si tam dávám jako bonus,nemusí tam být ale jsou vynikající a výborné na nervíky...
Soňa , 20.07.2008 23:01:54, IP: ***.***.115.22, #58137Evíku, mě banda puberťáků neničí jen byt, ale hlavně nervy. Už se těším na září, až si normálně uklidím. Takhle se to fakt nedá. Pořád má někdo hlad, něco potřebuje, něco nemá, nebo nemá co na sebe. Pořád někdo něco pokládá, vždycky tam, kam to nepatří. Takže ti rozumím a sympatizuji s tebou. Pračka ani myčka se nezastaví. Nevím, jak někdo může mít rád prázdniny. Mimo školou povinných a bezdětných. :-))))))
evak, 20.07.2008 23:07:49, IP: ***.***.140.254, #58138tak to je úžasné jaká jsi zahradnice, já mám taky zahradu jako koníčka,,, obzvlášť na jaře. to má někdy pocit,že mím místo rukou motyčku a hrábě...
ibišky mám venkovní... domů se mi už nic nevejde ... a kvetou každý rok jako zběsilý... kytky doma je nádherná věc... ten pán co u mě bydlí a myslí si že je pánem domu mi někdy vyčítá,že si stěmi kytkami povídám víc nežli s ním a vždycky chce vědět,která je k jídlu... asi mu jednou udělám špenátek z difenbachie... faktem je , že kytky nebydlí u mě,ale já u nich... loni jsem objevila krásu orchidejí... vždycky jsem měla obavy z jejich bydlení u mě,ale opak je pravdou... mám jich několik a loni vlistopadu mi rozkvetla nádherná žlutá,květy má dosud a již ukazuje další stvol,kteý pokvete...péči nevyžaduje téměř žádnou a kvete fakt dlouho a pěkně... doporučuji vyzkoušet
pokud chceš na zahradě nechat něco porůst,zkus vistarii čínskou,nechá se běžně koupit asi ve třech barvách,nesnáší kravský hnůj a jediné co vyžaduje je mít " nohy ve stínu a hlavu na slunci"... první roky jen poroste,ale v náledujících letech se ti odmění hrozny květů,které jsou cca 3O CM dlouhé a krásně voní... je úžasná,jen vyžaduje trpělivost - jako ostatně všechno v životě...
evak, 20.07.2008 23:17:47, IP: ***.***.140.254, #58139se mi zastavila včera a asi navždy... ječela jsem doma že to je naschvál a už si pomalu vybírám novou... měla jsem jí cca 12 roků a bude mi jí líto vyhodit,byla se sušičkou a poskytovala mi celkem dobrou službu... no,co vytáhnu valchu,mýdlo s jelenem,na zahradě rozdělám oheń a vyhlásím mezi mládeží hru o nejlépe vyprané ponožky... večer jim pak rozdám sušenkové medaile a ošetřím valchou odřené ruce... fakt by mě zajímalo,zda by ta mladá generace dokázala vyprat růčo.... moje holka je někdy na zabití,když zjistím že do pračky dokáže dát bílou 1 ponožku,flízovou mikinu,montérky a ručníky a zapnoout praní... ani se té pračce nedivím,že s námi nemůže vydržet v jedné domácnocsti....
:-), 20.07.2008 23:58:37, IP: ***.***.197.235, #58142Jak se mas Halino?
Halina, 21.07.2008 7:22:58, IP: ***.***.9.57, #58150Mám se skvěle , díky za optání .............hihi...........:-):-) Posílám pusinku všem depresákům .......
Moc se mi líbí, že už tu nikdo nemůže psát ošklivě o Halince, předtím, jak jsem napsala dva normální vzkazy, tak hned tu byli anonymové a řvali nevěřte jí....zase otočí a urážky k tomu........a tohle teď už nemohou .......sláva adminovi !!
Víš Evi, ty to myslíš dobře, ale kdyby to bylo tak jednoduché s depresí, neumíralo by na ní tolik lidí,......tady je například řada lidí, kteří když vyjde slunce , tak utíkají a je jim hůř.....chápeš to??Já ne.....ale věřím jim to ...
Mů přítel měl bratrance, velkého sportovce a pěknýho kluka, studenta VŠ, kterej po dvacítce dostal těžkou depresi a zabil se.......a nikdo s tím nic nemohl dělat .....Já jsem třeba dřív byla vážně nemocná s psychikou a dělala jsem všechno možné .......od výživy, po sport, meditace , autogenní tréning , relaxace, psychoterapie-tam jsem byla asi 6 krát,jóga,dovolené......... no psí kusy a nepomohlo nic, jen se to zhoršovalo ..........výživa a pozitivní přístup je žalostně málo a když už je to rozjetý, je skoro na nanic........
Soňa , 21.07.2008 8:22:02, IP: ***.***.115.22, #58151Čauky Evíku. Tak je to u nás na stejno. Obdivuju všechno, co mi vyhodí nějaký ten kvítek a nikdo mi nerozumí. Tváří se, že mě chápou. :-) Venkovní ibišek má teď na květ. Je tmavě fialový s růžovým vnitřkem. Výborný nápad, špenátek z difenbachie. Jenže já jí vyhodila, je jedovatá. Když se měl narodit malej, tak šla do popelnice. Nikdo ji nechtěl.
Nevím, jestli se trefím, ale ta vistarie je taky jedovatá. Myslím, že je to ona. Je nádherná, ale to, co je jedovaté, je kvůli malýmu tabu. Zatím. Viděla jsem ji na obrázkách a vypadá úžasně. A k orchidejím jsem se ještě nedostala. Mě spíš imponují velké kytky. Když jde vypěstovat třeba benjamín, juka, ibišek, nebo nějaká palma, vidím to na obrázku, tak se do toho hned pouštím. Absolutně mě fascinují draceny a právě juky. Když jich je víc, různě se seříznou, každá na jinou výšku. Takhle si ji můžu i koupit, za x tisíc, ale to není ono. Neměla bych z ní už takovou radost.
Dneska si moc sluníčka neužijem, jak to vypadá aspoň u nás, ale mějte se všichni moc fajn.
Malířka, 21.07.2008 9:54:55, IP: ***.***.60.43, #58158Holky, Evíku a Soňo,
chtěla bych Vám vyjádřit velké díky za to, že sem dopisujete!!! Opravdu, je to tak, jak říkáte, že prospívá odpoutat pozornost od našich bolístek a přemýšlet taky o normálním dění v tomhle světě :-) a Vám se to krásně daří...
Nevím, jak ostatní přátelé, kteří prožívají svůj život s D, ale mě už několik let tady nic nenaplňuje, netěší, pro nic se nenadchnu (i když to někdy možná tak tak vypadá) a nevidím ve svém bytí tady smysl. Mám ČID a potřebuju si najít nějakou práci, ale jelikož v žádné činnosti, kromě pomoci trpícím, nevidím skutečný smysl, nevím, kde bych ji a jakou, měla hledat (nemám potřebnou kvalifikaci). Po celý život mě zklamávají lidé, v které jsem věřila a byla tu pro ně a postupně se ukazovala jejich pravá povaha. Mámin muž mi nedávno řekl, že jsem podle něho ještě neměla kamarádku, která by mi duševně stačila, protože jsem příliš citlivá a obětavá a ten samý problém jsem měla i s partnery a především v zaměstnání, já tomu říkám "syndrom ztraceného mravence, zatoulaného do cizího mraveniště". Když se omylem ocitne jeden mravenec v cizím mraveništi, oni zoufalého vetřelce uštípou. Tak to jsem já. Zatím znám dva lidi, kteří mi rozumí, možná to o dalších jen nevím. Další, možná nejen můj, typický rys povahy je ten, že nic nechci a po ničem netoužím. Když se mě můj druh ptává, co bych chtěla o víkendu podniknout, co by mi udělalo radost, rozptýlilo mě, řeknu jen, já nevím a začnu žhavit mozkové závity, abych mu udělala radost a na něco přišla, ale je to marné. Moji virtuální přátelé tady mi občas nalíší, že jsem akční, že zvládám tolik činností, ale pravda je taková, že je vymýšlí a plánuje On a já se jen "vezu" s ním, abych ho neztratila, potěšila ho, aby nebyl sám a protože si uvědomuju, že je to pro mé psychické zdraví dobré, rozhodně lepší, než se užírat doma na gauči a přemýšlet o nesmyslnosti tohoto světa. ČID mám, podle mého proto, že na tyhle blbé, odborně chorobně pokleslé nálady, ještě pilulku nevynalezli :-(( Chtěla i měla bych jít do práce, ale do jaké, když mi jich většina nedává smysl. Pokud nemůžu někomu alespoň trochu ulevit od bolestí a trápení, potěšit ho, dát mu naději, nevidím v žádném papírování, ani v ničem podobném, smysl.
Evíku, to tvoje zázvorové masíčko určitě uvařím, upeču (taky ráda vařím, ale musím mít svůj den) a těším se časem na předpis na cukroví :-)) Zázvor do medu jsem si taky dávala, když na mě útočily bacily nebo viry, opravdu pomáhá, ale je to "masakr", strašně to pálí v puse!
Soni, ty ten svůj balkón musíš mít obrovský, když se ti tam toho tolik vejde! A hlavně přenádherný! Čím hnojíš ty skomírající rostlinky, že z nich jsou výstavní kousky? (Slyšela jsem něco o slepičácích, ty prý hnojí zaručeně nejlíp). Lichořešnici jsem taky s oblibou pěstovávala a občas jsem slupla tu květ, tu list, chutnají podobně štiplavě, jako ředkvičky a léčí choroby močových cest a dokonce údajně zabíjejí všechny možné bacily (je to rostinné antibiotikum), prodává se z ní i tinktura. Taky ráda seju semínka, vozím si z cizích zemí všechno, co kde najdu a zkouším to pak, většinou neúspěšně, vypěstovat, aniž bych věděla, co to je a jak se to jmenuje. Zrovna včera jsem si uložila do hlíny semínka fialového durmanu z Turecka, dala do skleníku a budu se modlit, aby vzešla. Co se týká zahradního jezírka, je to opravdu nádhera a snad ten nejlepší relax, sedět, koukat do vody a pozorovat prohánějící se barevné japonské kapříky! Chtěla bych si ho taky jednou vytvořit na naší zahradě, až naše přestane bavit pěstovat zeleninu (to se asi načekám).
Všem přítelkyním a kamarádům přeju pohodový den :-)))
anna, 21.07.2008 10:31:18, IP: ***.***.117.184, #58162Tak už po 3 píši a někam se mi příspěvky zaběhly.Ale vše podstatná zde právě napsala Malířka.Já mám na deprese naštěstí plný důchod,tak jsem ušetřena toho trápení že nic nedělám dost dobře,na nic nestačím....
Ty vaše květinky,to je určitě pokoukáníčko!I to nám pomáhá,jen tak se kochat!
Nevíte co Toni a Jája?Pište!!!
Malířka, 21.07.2008 11:18:16, IP: ***.***.60.43, #58167Možná se k PIDu také časem "dopracuju", pokud mě drtit životní realita :-((
O Jáje nic nevím, taky bych od ní ráda viděla spoň větičku...
Toni se necítí, mám kontakt přes SMS.
Moc ráda bych si přečetla dopisek od RKollerky, Lili, Luboše, Lindy, Kristalky, Honzy, George, Anety, Milunky, Marcely a Marcely a ostatních, kteří tu s námi nějaký čas válčili :-)))
U nás se ochladilo občas se přežene sprška deště. To asi nevytáhnu paty. Ale měla bych...
anna, 21.07.2008 12:49:59, IP: ***.***.117.184, #58174Ta tvá hra na čisté prádlo je bomba!
Celkově máš dobré nápady.Hlavně jsi skvělá se svojim pohledem na sebe.To ti závidím.Já jsem malá(162)tlustá(95)a stará(46).Na zádech mi sedí depka a čtení tady mě z ní občas vytahuje.Proto dík za recepty,kytičky a cokoliv co se tu probírá.Na rozdíl od tebe neudělám nic dobře a klidně mi ostatní můžou říkat něco jiného.Někdo tu psal krásné přirovnání"vyždímaná hadra".Tak to jsem já.
Soňa , 21.07.2008 12:58:54, IP: ***.***.115.22, #58176Ahojky Malířko. Tak když bys viděla můj balkon, tak by ses asi nasmála. Rozměry jsou 1x3m. Fakt. Co můžu, tak pověsím. Pak mám takové schůdky, na to stavím květináče. Ten balkon je dost mini. A na balkonovém okně je parapet, tak tam mám taky kytičky. 2 židle a malý stůl. Když příjde návštěva, tak přinesu stoličky a tak. Když bych mohla, tak bych ho rozšířila, ale v paneláku těžko. Závidím těm, kdo mají větší balkon, ale ono by to u mne bylo jedno. Stejně by byl plný.
Kytičky hnojím Krystalonem. Na jaře začínám startem, který využívám celoročně i na pokojovky. Následuje plod a květ. Hnojím každou zálivku, dávkování na krabičce je 1 odměrka na 10l, ale já dávám celou na 5l. Taky podle počasí. Když jsou pařáky, tak zalívám i samotnou vodou. Přehnojené nejsou, když jsou známky přehnojení, tak začnou modrat listy. Tak takhle je můj úspěch. Tyhle hnojiva používám i na zahradě. Kvetoucí kytky by se měly hnojit 14 dní plodem a květem a 1 týden startem. A opravdu to účinkuje. Tohle jsem vyčetla na webu nějakého zahradnictví a opravdu to funguje. S tekutými hnojivy si donesete domů i vodu. Nejsou tak koncentrovaná a jsou na "kulo".
Když bych měla skleník, tak to by byl můj konec. Asi bych tam i spala.
Tak dost snění, jdu něco dělat. Chtěla jsem jen nakouknout a už zas píšu.
anna, 21.07.2008 13:33:59, IP: ***.***.117.184, #58179Důchod mám rok a teď dál na 3roky.Je to úleva.Ale mám domácí práci pro inv.důchodce.Dělám ozdoby ze slámy.Dřív jsem dělala keramiku.
Co jsi dělala ty?Ono být doma jen tak a přežívat ze dne na den taky není dobře.Ještě že máš takového přítele.Já mám na chlapa taky štěstí.Teď je doma po operaci,tak jsme spolu od rána do večera..Bůh ví jestli se dožijeme star.důchodu,tak si užíváme v rámci možností teď.Posnídáme hrst léků,chvilku děláme slámu,do toho vnoučata.....Ale když přijde "D"tak je po pohodě.Však to znáš.