Diskuse - rakovina slinivky břišní
Jana, 28.12.2011 13:51:11, IP: ***.***.248.114, #156501Paní Lauro, tatínkovi měnili plastový stent za metalický/ plastový mu zaváděli během té náročné operace na chíře/, který je prý lepší na gastru, ústy, jak tu někdo psal, dnes je to právě rok, co mu to dělali.po tomto zákroku se mu nesmírně ulevilo a a byl fit do letošního září a 15.11. nám bohužel odešel...Jsem pořád s ním a mám pocit, že na tátu myslím každou minutu, neustále se mi vše mele v hlavě. Měl 62 let na které nevypadal a nikdy dřívě nebyl marod. Ach jo. Držte se všichni. Jana
LAURA, 28.12.2011 14:01:37, IP: ***.***.53.165, #156502Martino, Václavo, děkuji za vaše zkušenosti!
Mám dojem, že přemostění je něco jiného, než stent, to je trubička, která drží ústí žlučovodu, aby se neucpávalo. Zde odborně:
"...Nejčastějším způsobem léčby je zavedení tzv. stentů do žlučových cest endoskopickou cestou. Stenty (úzké plastové trubičky několik centimetrů dlouhé) mají za cíl obnovit průchodnost žlučovodů. Stenty se vyměňují po 3–6 měsících."
Jestli stent budou vkládat přes ústní otvor atd., to bude u táty porod, protože on má dávivý reflex a už jen odebrání tkáně ze slinivky letos v létě byla pro tátu otřesná záležitost. Uvidíme, co na to doktorka a především vyšetření, třeba se najde ještě jiné řešení. Táta je na tom psychicky špatně, bojí se jít zítra na to vyšetření. Dám vědět, všem děkuju, držte se!
LAURA, 28.12.2011 14:04:01, IP: ***.***.53.165, #156503Jani, též děkuji za odpověď a je mi moc líto vašeho -tak mladého tatínka, soucítím s vámi.
Jana, 28.12.2011 14:30:54, IP: ***.***.248.114, #156505Lauro, vůbec neděkujte, to je jediné co mohu, předat zkušenost a hodně sil popřát. Taťka po tom zavedení metalického stentu byl přes jednu noc v nemocnici, ráno jsem ho pak vezla domů, v dobré náladě i kondici. Taťka to zvládnul výborně, ostatně jako všechno ve svém životě i v době, kdy umíral byl nesmírně statečný a silný. Přemostění mu dělali v rámci té 4 hodinové náročné operace slinivky, s pooperačním výsledkem rozsáhlého chronického zánětu slinivky. Jak my se radovali...
Martina, 28.12.2011 14:59:44, IP: ***.***.82.119, #156507Lauro, mám pocit, že ten stent a přemostění je jedno a totéž, jen řečeno jinak. Alespoň já si to tak vysvětluji a spočívá to v tom, že tou trubičkou propojí (přemostí) žlučovody s jiným průchozím místem. Ale to je fuk, zda mám pravdu či ne. Každopádně - ať už to budou dělat jakoli, určitě to pomůže. Ten nadbytek bilirubinu v těle pěkně rozvrací celé to trávící ústrojí a dokonce snad může způsobit i jaterní encefalopatii. My jsme se jí naštěstí vyhli, ovšem to svědění po celém těle způsobené bilirubinem tátu taky pěkně potrápilo. Přeji ať vše dobře dopadne!!! Martina
LAURA, 28.12.2011 15:51:14, IP: ***.***.53.165, #156508Milá Martino, ano, to přemostění je skutečně propojení s jiným místem, jde o operační zákrok, tedy, aspoň si to tak myslím. Ale ve stejném místě žlučovodu a jeho vývodu, kam se dává stent pro rozšíření - uvolnění průchodnosti v původním místě - to je zákrok mnohem jednodušší - bez celkové anestezie. Stejně, brzy se to dozvím, tak pak předám nové poznatky, zatím ahoj!
Sisi, 28.12.2011 15:51:39, IP: ***.***.129.114, #156509Zdravím vás holky po vánocích :) Babi se drží, ťuk ťuk.Jeden den jí bylo těžko, neboť si docela dopřávala,ale už je zase v pořádku, šla i s kamarádkou na procházku.
Mám dovolenou, tak s dcerkami užíváme a nemám ani čas na počítač, tak jsem se šla hlavně podívat na Lauru, zda je tatínek v pořádku a zjišťuji , že ANO, tak to jsem moc ráda :).
Jinak k tomu STENTU, babi ho dávali letos hned v únoru a nic to nebylo, dle babi. Oni jí uspali, takže vůbec o ničem nevěděla. Je fakt , že když se jí dívali krkem do břícha u nás ve městě v nemocnici, tak vždy pak chraptěla, není to tak šetrné jako ve vedlejším městě, tak je to asi kvalitnější, ale v obou případech žádné bolesti při zákroku. Tak taínka utište, že ho stejně uspí :).
Zatím se všichni mějte.
Jarka 2, 28.12.2011 22:07:33, IP: ***.***.51.39, #156529Zdravím vás všechny a opět moc děkuju za vaše povzbudivé řádky. Když tady čtu v jakém stavu někteří byli a jak se to zlepšilo pořád doufám že to bude lepší i u nás. Jenže s tím jídlem je opravdu potíž, na nějaké přibrání to nevypadá protože má plný jazyk aftů a to jídlo prostě nejde a nejde. Dneska jsem uvařila vývar ze zeleniny aby do sebe dostal trochu jinou chuť, rozmixovala jsem to a vypil asi dvě decky brčkem. Žádná sláva ale aspoň něco, plus ráno se donutil vypít Nutridrink a odpo jogurt s výživou co mu dala doktorka domů. Jestli to takhle půjde dál skončí opravdu na kapačkách. On by i snad snahu měl ale ta pusa musí hrozně bolet, dneska jsem psychicky nevydržela a objednala nekřesťansky drahý Gelclair, snad to pomůže. A to nechci vidět co bude po chemce pokud k tomu vůbec dojde. Už jsem asi tak otupěla že nejsem schopná ani brečet, ale v noci se vzbudím a straším tu 3 hodiny přemýšlením jak mu pomoct a ulevit. Stejně vymyslím houbeles ale spát prostě nemůžu a pak jsem přes den jak mátoha ale prášky na spaní zatím brát nechci.
Martina, 29.12.2011 5:58:58, IP: ***.***.82.119, #156535Jarko, ty prášky na spaní si vemte, budete potřebovat spoustu síly a bez spánku ji mít nebudete. Nebojte, cca asi za měsíc ty Vaše stavy zmizí, resp. se změní a bude Vám trochu líp. To se tak nějak smíříte s tím, že těžká a hnusná nemoc je tu a je potřeba fungovat. Pak to taky je naprd, to tušení, že někde za rohem čeká dáma smrt a už si brousí... Taky nic moc pocit, ale lepší jak ty začátku ihned po diagnóze, Držte se Martina
Galina, 29.12.2011 15:43:47, IP: ***.***.170.47, #156547Ahoj kamarádky moje čtu příspěvky a je mi zase do breku. Jarko Martina má pravdu klidně běž k doktorce a řekni.. ji jak se věci maji at ti dá Lexaurol aspon se vyspiš nebojse toho na mě sice moc nezabiral ze začatku jo ale spala jsem třeba dvě hodiny a pak zase nic psichyka je svina znam to a zažili jsme to tu všichni. Dostala jsem pak Neurol a ten mi pomohl nebojse toho spát musiš. Přeji Ti moc síly holka budeš ji potřebovat a hlavně jsme tu stebou všichni. Holky držte se myslimna Vás Galina
Zuzana, 29.12.2011 16:17:14, IP: ***.***.119.162, #156548Jarko,taky držím palečky...já jenom - kolik má přítel roků???? Jenom jestli se nemoc drží starých nebo i mladších....
Galina, 29.12.2011 16:45:24, IP: ***.***.170.47, #156549Zuzko Jarky přitel má po padesátce nemoc se drží bohužel i mladých lidí
Martina, 29.12.2011 18:34:32, IP: ***.***.82.119, #156557Panbože Jarko co to bylo za vola, že sděloval info po telefonu? Už to je na pováženou, nehledě na obsah. Klídek, Prahu však z vlastní zkušenosti nedoporučuji, dělají tam totéž co v té Vaší Pleši. Mamce tam mladičká doktorka na záchodě sdělila - co tam vůbec co ještě hledá, umře do 2 měsíců tak ať si jde dom udělat pořádek, oni s ní už nic neudělají. Taky bomba, převezla jsem ji k sobě do Brna a tady pomohli. I ze 2 měsíců byl najednou celý rok!!! Možná by bylo fajn důvěřovat té Vaší doktorce co je na dovolené. Pokud něco do zprávy napsala, tak je asi rozhodnuta pomoct. Ono je to fakt vždycky nejen o systému, ale i o lidech. Teď je na špitál blbý období, funguje to všude na půl plynu, mamku to postihlo přesně na štědrý den a vím, jak vše bylo liknavý. Zkuste zavolat do nejbližšího hospice, dochází i domů a určitě by uměli nějakou tu výživovou kapačku podat doma. Je-li to ve Vašem dosahu doporučuji Cestu domů. Děvčata se v samotném závěru o mámu bezva starali (ty kapačky jí taky dávali) a se sestřičkama vždy došla doktorka. Fakt byli super a myslím, že pokud jim vysvětlíte situaci dokázali by pomoct do doby, než přijede ta Vaše doktrorka. Zkusila bych to takto, nevěřím, že se špitálem pochodíte. To byste snad musela znát přímo ministra zdravotnictví!!!
Martina, 29.12.2011 18:43:27, IP: ***.***.82.119, #156558Jaruško a ještě pamatujte - my, co tady probíráme diagnózu rakovina slinivky, máme doma taky beznadějný případy, nicméně nám nějak pomáhají a hlavně těm našéím nemocným pomáhají ustát tu cestu ke konci bez bolesti, v pohyblivosti atd., tj. relativně slušně. Tak do pr....čic snad tomu Vašemu manželovi také někdo pomůže!!!
Veronika, 30.12.2011 10:55:05, IP: ***.***.221.150, #156566Zdravím Jarko,to já Vám psala o té výživě v kapačkách./jedna lékařka nám řekla,bodejď by to tátovi nepomohlo,jeden 2 litrový pytlík výživy přijde na 4000kč/ATakže je to asi drahej špás a doktoři šetří.To,co na Vás vybalil ten doktor MAGOR,je děsný a takový člověk nemá na onkologii co dělat,prostě Váš přítel není jeho pacient a prd mu na něm sejde.No,jsem z moravy ,konkrétně z Přerova,kde nemocnice je,ale celkem hrůza a proto dojíždíme do Olomouce na onkologii,kde opravdu musím celý personál pochválit,za vřelý přístup k pacientům,a že jich tam je.Doktorů je cca 5 a čekárny jsou plné.Lékaři přívětivý,sestřičky zlaté.Dokonce sem jezdí lidi z jesenicky,Prahy a vzdálenějších míst.V září jsem viděla svého tatínka pomalinku ve stavu,kdy umíral.Podvyživený,slabý,nemluvil a jen ležel.Právě ta výživa mu dala dostatek sil,aby mohl jít do léčby.Myslím,že každý člověk je jiný,a nikdo nemůže říct,že něco už nemá smysl.Vše má smysl,teď už tomu taky věřím,ale je potřeba mít kolem sebe ty správné lidi a především lékaře,co mají svou práci jako výzvu-s touhle sviní rakovinou bojovat,a to všemi způsoby.Držím Vám pěsti a věřte,bude líp.Tohle Vám a zároveń i ostatním holčinám z tohoto fora přeji do Nového roku.Veronika