Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Diskuse > Zdravotní potíže, nemoci > rakovina slinivky břišní

Diskuse - rakovina slinivky břišní

Sisi, 09.09.2011 6:52:13, IP: ***.***.101.66, #146762
Flavio, děkuji moc, popisujete mi to tak, jak to chápu i já.Bohužel babička ví z vlastní zkušenosti, jak dopadne člověk s rakovinou slinivky,Její dobré kamarádky na to emřel manžel před rokem, takže chudinka ví, co jí asi čeká, i když to nemusí být stejné.Babička, když se baví s lékaři, tak se prý i směje, bere to z humorem i před námi je veselá, ale asi když je sama bere to jinak, je mi jí moc líto.V červnu ty markry měla 200 a její obvoďačka jí řekla, že to bude asi zánět, ať to neřeší, bohužel to řešila a hned věděla jak na tom je.
Mamce pochopitelně úplné detaily řeříkám, ale připravujuji na to, že to nebude lehké období, že si babičky musíme užívat každý den.

Moc vám děkuji.

Všem hodně sil.

S.
Evík, 09.09.2011 16:24:18, IP: ***.***.224.13, #146790
Chtěla bych se zeptat paní Flavie skrz ty markery..muj tatka měl koncem července jejich hodnotu 2076 a lékař nám sdělil,že hodnota je sice vyšší,ale,že jsou pacienti s hodnotami v desítkách tisíc..na základě toho tatka začal s paliativní chemo,nádor o pruměru 3,5cm je vyoperován,metastáze zatím nikde,CT břicha v pořádku..tak co si mám o té hodnotě markeru myslet,je šance v chemo..?Má s tím někdo zkušenosti,?
Nellys, 09.09.2011 19:22:40, IP: ***.***.115.167, #146796
Paní Flavio, co tady melete za nesmysly,chápu Váš smutek nad ztrátou maminky, ale neprojekujte si prosím svoje jistě proběhlé trápení do ostatních a maminky.(paní Sisi) nNdo není kat ani Bůh aby druhému určil kolik času mu zbývá.Sama píšte, že jste k tomuto tématu nastudovala spoustu literatury, tak jste si jistě nastudovala, že medián přežití u neoperovaných pacientů je 9 měsíců, u paliativně operovaných taktéž a u pacientů po radikální resekci 18 měsíců. Přežití 5 let u radikálně operovaných je 20-40%.Svůj význam má i chemoterapie hlavně u radikálně operovaných ale i u palitavní chemoterapie, kde může prodloužit přežití i o rok i více. Znám osobně pacienty,kteří byli pouze zastentovaní a přežívali 1,5 roku i více a žijí radikálně operovaní i po 10 letech(viz příspěvky i toto fórum). Na velikosti nádoru a jeho rozsahu sice záleží, ale také záleží v ketré části slinivky je uložen (hlava, tělo, kauda). Takže jaké 4cm rovná se 4 měsíce. Existují odoperovaní s 3-5 cm nádorem.Rakovina slinivky sice patří k nejhorším vůbec, ale u každého (tak jako ve všem je průběh individuální). Věřte mám bohaté zkušenosti z gastroenterologické ordinace i bohužel z rodiny.
annalucie, 09.09.2011 20:59:27, IP: ***.***.120.157, #146803
pro nellys...vzhledem k vašemu výrazu "melete" si myslím o vás své,i když fakticky lze souhlasit s tím,co jste napsala...jste zdravotnice (dr,sestra???) a pacientům či rodině se prostě neříká ,že melou...
Galina , 09.09.2011 22:31:47, IP: ***.***.181.213, #146807
Pani Flávia napsala jen svuj nazor a své zkušenosti. Nemusite ji hned napadat že mele. Mě osobně moc pomohla
memento, 10.09.2011 12:55:55, IP: ***.***.176.1, #146828
Musím se zastat Nellyse, protože má pravdu a vzhledem k tomu, na co reaguje, to napsal velmi taktně. Bohužel člověk musí pracovat na onkologii, aby viděl, jak velkou škodu mohou napáchat i drobná nepochopení nebo desinterpretace šířená z pozice člověka, který vypadá, že ví, o čem mluví. Já sám jsem chtěl stejně ostře reagovat na tvrzení, že růst nádoru podpoří, když se i na chvíli dostane do kontaktu se vzduchem. Z biologického hlediska je to naprostý nesmysl a jediná věc, kterou může takové tvrzení způsobit, je to, že někoho odradí od operace - třebas i paliativní - protože se bude bát, že by to mohlo urychlit průběh nemoci.
Nellys, 10.09.2011 19:48:25, IP: ***.***.81.92, #146839
Omlovám se paní Flavii za slovo mele, opravdu není vhodné, chtěla a měla jsem napsta píše.Ještě jednou opakuji, že chápu, že si musela projít a stále asi prochází dost hrozným obdobím. Jen chci nasat myslete prosím všichni , kdo sem píšete, že tyto stránky čtou taky hlavně nemocní nejen jejich příbuzní.Je sice pravda, že rakovina slinivky břišní je onemocnění, kde se má brát bez iluzí, ale to nakonec všechna onkologická onemocnění.Nikomu se nesmí vzít nadějě a to i naděje na rok dva jakž takž slušného života. Jen chci ještě říci:
1.Každý nemocný má právo na maximální tišení bolesti všemi dostupnými prostředky. Existují náplasti i tablety (opiátového typu), které nemocného tak neomámí a dobře tiší bolest.Může a povinnost v případě potřeby ho má předpsat každý lekař i obvodní.
2.Pokud není stav nemocného naprosto terminální nebo nejste smíření se stavem jaký je a více už nechcete, nenechávejte léčbu na "obvoďácích", ne že by byli špatní, ale nemají takové možnosti, kontakty na vyšší pracoviště atd., hlavně v počátečních stádiích, kdy něco (byť jen paliativního) ještě udělat lze.Obraťte se na gastroenterologickou ambulanci v nejbližší nemocnici, kde jsou zkušení lékaři a budou (alespoň doufám) pro Vás schopni udělat maximum. Důležité je, že také často mají kontakty na chirurgy a onkology na vyšších pracovištích.
3. I paliativní zákroky typu stentáže a různých spojkových operací, kdy se obejde nádor, aby mohla nemocnému normálně procházet potrava ze žaludku do střeva má význam a jistě zkvalitní nemocnému zbytek života.
4. Stejně tak i paliativní chemoterpaie má význam, nejčastěji se používá gemcitabin (Gemzar),většina pacientů je docela dobře snáší a jsou případy, kdy opravdu růst nádoru či metastáz pozastavil a prdloužil tím život.
5. Pokud máte nějaké pochybnosti s onkologiíí v menších nemocnicích obraťte se na komplexní onkologická centra,jsou v každém kraji a jsou opravdu na vysoké úrovni. Také mají možnost různých klinických studií můžou zařadit pacienta do studie s biologickou léčbou či jinými novými kombinacemi látek. V současné době se sice na karcinom slivky boilogická léčba nemá schválenou úhradu, ale v studiích se zkouší erlotinib (Tarceva), trastuzumab, bevacizumab apod.
4. co se týká výživy v každém kraji i v okresních nemocnicích existují lékaři tzv. lékaři nutricionisté, kteří mohou předpsat pacientovy enterální výživu, nutridrinky, které jsou z 50% hrazeny VZP, pokud pacient nepřijímá dostatečné množství běžné stravy, důležité i při onokologické léčbě. Častým nežádoucím účinkem chemoterapie je stomatitida, zánět a vřídky v ústech, které znemožňují příjem běžné tuhé potravy
5. čtěte a pátrejte po veškerých možnostech a hlavně to žádejte po lékařích (někteří lékaři bohužel spoléhají na vaši nevědomost a neudělají pro vás maximu, co by mohli) a vy přece chcete (alespoň já to tak cítím) udělat pro své nejbližší maximum.
6. Existují i podpůrné prostředky (vědecky ověřené), ketré snižují negativní důsledky chemoterapie např. betaglukany a jiné, zaměřte se spíše na opravdu vědecky podložené prostředky, nevěřte šarlatánským medikamentům, ketré tahají peníze jen z vašich peněženek.
Výše uvedené v podstatě platí pro všechna onkologická onemocnění.
Před dvěma měsíci onemocněla touto"hnusnou" chorobou i moje maminka a věřte, že mi z toho je hodně, hodně smutno, ani popsat se to nedá a je to o to horší, že do toho jak se říká trochu více vidím než běžný laik.
LAURA, 11.09.2011 13:46:53, IP: ***.***.53.165, #146872
Paní Nellys, děkuji za výše uvedený příspěvek, informace tohoto typu jsou aspoň pro mne velmi cenné, děkuji!
Můj tatínek začal před rokem hubnout (84 let), běhal po různých vyšetření, až konečně letos v červenci uslyšel vedrikt - rakovina slinivky, zhoubný nádor 4x4 cm na hlavě slinivky, žádné ostatní orgány nepostiženy, přesto operace není možná. Zítra nastupuje první chemo - to nejlehčí, ale nevím, jak to zvládne, má 46 kg (původně 66 kg, je drobné postavy) a je strašně slabý, špatně jí, polehává, cítí "zatím" malé bolesti (spíše nevolnosti). Na svůj věk je velmi psychicky čilý, stále pracuje. Není si vědom, jak strašné onemocnění má a věří v uzdravení, nechci mu tuto iluzi brát.
Od července, kdy se zjistilo, oč se jedná, čtu tuto diskuzi, všech 2613 příspěvků. Nyní se připojuji a děkuji všem za přínosné názory, pocity, informace, odbornosti, apod.
memento, 11.09.2011 19:40:47, IP: ***.***.176.1, #146893
Nellys: Konkrétně u beta glukanů silně pochybuji - když tvrdíte, že je to vědecky ověřené, jistě disponujete kvalitní (tj. ne nějaké pseudostudie v ČLČ) studií, která by to doložila. Podle mého je totiž velmi neetické doporučovat cokoliv, co může přijít na pěkných pár stokorun, nicméně účinek je nejistý - ovšem na druhé straně je neetické něco odsuzovat, pokud je prokázaný opak (proto v tom nehledejte jízlivost - prostě jsem z 21. století).
Evík, 11.09.2011 21:26:04, IP: ***.***.224.13, #146906
Chtěla jsem se zeptat,zda-li má někdo zkušenosti s nežádoucími učinky paliativní chemo,konkrétně tatkovi začly po první aplikaci,hrozným zpusobem otékat dolní končetiny,od kotníku k prstum,hlavně nárty..nohy má jak dvě ohromné bambule,kuže je červená a napjatá,uplně se leskne..ve středu na tento stav upozornil lékařku na onkologii,která se na nohy ani nepodívala,jen řekla,že to patří k chemo!!!Nohy nadále natékají,víc to snad už ani nejde,připadá mi,že snad musejí každou chvíli prasknout!Tatku nikam nedostanu,prý mu stačí,když mu lékařka řekla,že to k jeho stavu patří..ona tomu musí rozumět,ona tu nemoc léčí..děkuji za příspěvky..
Galina , 11.09.2011 23:46:29, IP: ***.***.144.165, #146914
Pani Evo muj tatinek taky měl chemo a otékali mu nohy bylo mu zle zvracel dostal leky už nevim jaké asi na odvodněni je to už 6 let tak si to moc nepatuji ale pak se mu ulevilo a bylo mu dobře
Sisi, 12.09.2011 7:03:44, IP: ***.***.101.66, #146923
Děkuji za příspěvky, jak paní Nellys tak i paní FLÁVIE. Psala pouze svůj názor, jak to vše cítí, každý si to stejně udělá po svém.Já se jen zajímám, jak to dál může probíhat, vím že naše babička může mít průběh úplně jiný, každý to má individuální.

Jinak máme babičku doma, vypadá na svoji nemoc dobře, ale bohužel za ty 3 týdny v nemocnici opět zhubla, i když měla v sobě vodu, která je pryč - zhubla 3kg, přitom jí dost, i v noci má hlad a jde si uvařit bílou kávu s loupákem. :)

S doktorama máte pravdu, oni toho moc neřeknou, když se to stalo na jaře babičce, tak jsme ani nevěděli, že tato nemoc s tím může být spojená a když babi propoštěli, tak ani nic neřekli, jen se mamka zeptala, co by se mohlo dál dít a to jí teprve dr. upozornila na třesavku a horečky.Holt se člověk musí více vyptávat.

Babičce teď už ani chemo nenabídli. Nevím teda proč, ale doktoři asi vědí.Asi nechtějí aby se trápila. Mamce řekli, aby v klidu dožila, tak raději operaci už né, mohla by při ní prý dostat velkou infekci a to by byl úplný konec.

Babička chce hodně žít, ale myslím si, že tato víra na to nemá až takový vliv, záleží na tom, jak se s tím to tělo popere.
Jarka, 12.09.2011 8:05:15, IP: ***.***.154.32, #146925
Paní Nellys, vidím, že máte řadu zkušeností - nesetkala jste se s aplikací Breussovy diety na rakovinu slinivky? (Obecných příspěvků k Breussovi a rakovině je řada, marně ale hledám někoho, kdo by ji použil na specifický případ slinivky.) Nádor je neoperovatelný, metastázy na játrech a plicích - hledáme pomoc a nemocný důvěřuje této metodě. Je to správná cesta? Budu moc vděčná za jakékoli info či názor.
memento, 12.09.2011 10:06:54, IP: ***.***.176.1, #146935
Paní Jarko, Breussova dieta je nebezpečná pro člověka s jakoukoliv vážnější nemocí. Předpoklad o její účinnosti je založen na naprosté neznalosti základních poznatků a občané historky o účinnosti šíří zdraví lidé - dílem v dobré víře, že jde o "pia fraux" a dílem z neskutečné zvrácenosti. Konkrétně nádor je taková potvora, že si bere živiny přednostně a na tělo se nedostává. Takže hladovění (B.d. nic jiného není) poškozuje především nemocného.
Galina, 12.09.2011 19:04:41, IP: ***.***.146.19, #146965
pro pani Sisi. Je mi lito Vaši babičky pani Sisi proživáme to samé s naši tetou žádné chemo žadna operace jem léky a morfium. Teta čeká na svou smrt již 4 měsice. Ted je na LDNce je hubena straštně moc má bolesti boli ji snad všechno skoro pořád spi. Pořád pláču když ji vidime se svoji sestrou se o ni starame od dubna. Někdy má halucinace někdy je ji lépe už skoro nic si nepamatuje a jen spi nebo ma straštné myšlenky.Mluví o smrti a myslim si že si to i přeje je to hruza se koukat jak straštně trpí.Paní Sisi přeji vaši babičce všechno dobrý at netrpí jako moje teta. Pláču když čtu tyto příspěvky. přeji hodně sil
        Předchozí   1 .. 160161162163164165166 .. 327      Následující
Přidat příspěvek k tématu rakovina slinivky břišní
Jméno či přezdívka:
E-mail:
Nadpis:
Text příspěvku:
Upozornění: Je zakázáno vkládat příspěvky odporující českým zákonům, např. vyhrožování usmrcením nebo újmou na zdraví (viz § 353 Nebezpečné vyhrožování), případně jakékoliv nabídky nebo poptávky po kterýchkoliv léčivých přípravcích. V případě příspěvků odporujících těmto pravidlům i ostatním platným zákonům veškeré informace vedoucí k identifikaci Vaší osoby předáváme Policii ČR, případně Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.
Aktuálně v diskusích
1.5.10:06
383 reakcí

Punčochy a muži

Silonky zásadně oblékám jako první kus oblečení a na ně pak teprve boxerky nebo trenky. Ponožky si taky přeci navlékáte na silonky a ne naopak.

Jarek
30.4.19:24
33 reakcí

Jak ošetřit zlomené žebro

Moc prosím, dcera si zlomila 8zebro,vlevo,proč ji rentgenovali pravou stranu? není to omylem?

Olina
30.4.13:20
15 reakcí

Podpora erekce

Ze své zkušenosti můžu doporučit Erectan FORTE, který funguje okamžitě. Prostě ho pak budete mít zase tvrdého jako hrom.

Daniel
29.4.21:47
3 reakcí

Smetanové krémy

Za mě je taky Bobík nejlepší, hlavně se podívejte na složení - je z poctivé smetany a tvarohu.

Lída
29.4.21:03
5 reakcí

Svačinky pro děti

Moc děkuji za komentáře - kapsičky od Sunaru určitě zkusíme, líbí se mi složení a navíc je maminky na internetu hodně chválí.

Anna
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.