Diskuse - rakovina slinivky břišní
Sisi, 29.08.2011 6:13:08, IP: ***.***.101.66, #145710Galino, zeptejte se na tu patu sestřičky. Je to divné, že ji má černou.
Zdeni, těch bolestí se děsně hrozím. Už teď babička zkouší a to říká, že bolesti nemá. Její ale moc těžko. Přes víkend jsme tam byli každý den 3x, vzala jsem i dcerky, tak se hned rozveselila, ale není to ono. Dnes jí budou brát krev a musí zjistit, zda zánět ustoupil, ale je moc slabá, ani hlad nemá.
Zdena, 29.08.2011 19:05:25, IP: ***.***.82.70, #145759Sisi,ty bolesti jsou hrozný a ještě když víte že člověk odchází a musí trpět bolestma.Mamince dneska dali morfinové náplasti snad se jí trochu uleví.Taky mamka nechce jíst ale moje sestra se jí snaží vždycky ukecat aby trochu něco snědla a daří se jí to:)Sisi přeju Vám aby se babičce výsledky zlepšili a bylo zase o něco líp.Jezdíme za mamkou každý den a vážíme si každýho dne sní.hodně sil
Flavia, 30.08.2011 8:58:11, IP: ***.***.121.251, #145787Víte, jsem toho názoru, že není správné nemocné v tomto stadiu rakoviny nutit k jídlu. Aspoň dle mých zkušeností. Žaludek už jídlo netráví, střeva nepracují a nezpracovávají živiny, tím pádem jídlo v těle kvasí a způsobuje ještě větší zácpu. Máme za to, že jíst se musí, ale nemocné tělo to vidí jinak. Jídlo je mu přítěží, nemocnému je na zvracení, cítí k jídlu odpor. Veškeré živiny dostává v kapačkách, tímto způsobem je tělo vyživováno a tím se i uměle prodlužuje jeho život a trápení. Bez kapaček by byl konec rychlejší. Mrzí mne, že píši tak hrozné věci tak pragmaticky, takto mi však vysvětloval jeden zdravotník.
Jitka, 30.08.2011 9:09:27, IP: ***.***.156.133, #145790Dobrý den, nevíte někdo kolik těch morfinových náplastí člověk snese než začne mít halucinace . Mamka má strašné bolesti v zádech. Minulý týden měla ještě náplasti 250 a včera si nalepila 400. Je ji špatně, nevím jak pomoci.
Martina, 30.08.2011 9:56:32, IP: ***.***.79.130, #145803Nevím, jak je to s biologickou léčbou u rakoviny slinivky břišní. Obecně vím, že se při biopsiích nebo histologiích zjišťuje výskyt receptoru HER2. Pokud ano, pacient má nárok na biologickou léčbu. Ne však každá nemocnice ji může podávat, protože biologická léčba je nákladná. Zcela 100% vím, že ji mohou podávat v komplexních onkologických centrech.
Pro operaci uskutečněnou u pacienty na Královských Vinohradech je určující velikost nádoru slinivky a výskyt mestastáz. To vím jistě, vloni jsem tam měla maminku, bohužel už operaci nemohla podstoupit pro nádor o velikosti 7,8 cm a metastázám v obou lalocích jater.
Václava, 30.08.2011 13:15:07, IP: ***.***.64.129, #145837Skutečně je pravda, že je zbytečné nemocného nutit k jídlu, když mu to spíše dělá potíže. Flavia má úplnou pravdu. Také mám ty zkušenosti. Přemlouvala jsem a zapřísahala milovaného manžela, že musí jíst aby zesílil na chemoterapii. Nutila jsem ho jako blázen, krmila lžičkou, strkala jsem mu neustále do pusy brčko s nutridrinky. Nezvracel ani mu nebylo od žaludku špatně, ale jíst prostě nemohl. Měla jsem ho nechat v klidu, to teď vím. Na dotaz jak silné náplasti způsobují halucinace. To je u každého jinak. Možná to ani jen ty náplasti nezpůsobují, říkal mi obvodní lékař, že nádor vylučuje určité toxické látky a pokud je tělo tímhle agresivním nádorem, který slinivkový povětšinou je, je už přesyceno, začíná otravovat mozek, takže nejenom morfium, ale i tohle je příčinou halucinací. Jestli se můžu přimlouvat, raději ty halucinace, než kruté bolesti při této hrozné nemoci.
Jitka, 30.08.2011 13:47:50, IP: ***.***.156.133, #145854Paní Václavo děkuji, již od března sháním co by mohlo pomoci, ale bohužel stále nic nezabírá a je to jen horší.Stále věřím že se stane zázrak a něco zabere, ale mamka už nemá sílu něco podstupovat. ty bolesti jsou strašný.Dneska neměla ani sílu jet na chemoterapii.Je to hrozná bezmoc, když koukáte jak trpí a nemůžete pomoci.
Václava, 31.08.2011 10:43:07, IP: ***.***.64.129, #145960Dobré dopoldne paní Jitko, zkoušela jste s maminkou navštívit některé z Center bolesti. Jsou při velkých nemocnicích. Měla by vám s tím poradit i onkoložka. Někdy jde pomoci odstraněním nervové pleteně, na to se také zeptejte. Další pomocí proti bolesti je zavedení epidurálního katétru, kdy je morfium vstřikováno rovnou k místu bolesti. To je potom když ani ty náplasti nepomáhají a je složité docházet na morfiové injekce. Hlavně pomoci od té bolesti!!!!
Jitka, 31.08.2011 11:03:32, IP: ***.***.156.133, #145966Dobrý den pani Václavo, mamka dneska nastoupila do nemocnice, pani doktorka nám říkala, že dostane infuze a že vyjednala pani doktorku z centra bolesti, že za mamkou přijde, tak uvidíme jestli to pomůže. Ráno ji bylo moc špatně, snad bude líp.Když čtu tyto stránky a vidím co lidí trpí, tak je to hrůza. Kéž by alepoň mohli být bez bolestí. Přeji všem moc síly. Paní Václavo, jste úžasný člověk a moc Vám děkujeme za Váš zájem a podporu.
Kristýna, 31.08.2011 14:49:52, IP: ***.***.0.142, #146008Dobrý den, nedávno jsem psala o taťkovi, v červnu mu zjistili nádor na slinivce a metastázy v játrech, rozhodli jsme se pro onkologii na Kladně a jsme tam spokojení, je to tam takové osobnější než v Praze mi přijde. Taťka je akorát ve fázi druhé série chemoterapie a jeho stav se zlepšuje, chutná mu jíst a dokonce přibírá, jsme fakt rádi. Dokonce po jaterních testech pan doktor nevěřil vlastním očím, jak se mu zlepšili, má je téměř v normě. Nevíme jestli za to může chemoška nebo zelený ječmen, ale dalo naději a bojujeme dál. Pan doktor je tam velice příjemný, můžeme doporučit, říká všechno na rovinu tak jak to je...dnes řekl, že není kat ani Bůh, aby lidem říkal, kolik jim zbývá času, ale že měl i pacienty, kteří si život s tímto typem nádoru prodloužili o roky....vím, že rozhodně nemáme vyhráno, ale neztrácíme naději....přeju všem hodně síly a pevné nervy
Galina , 31.08.2011 15:07:18, IP: ***.***.152.45, #146010Paní Václava a pani Flávia pomohli mě taky jim moc děkuji jsou to sluníčka v této diskuzy. Je mi to lito pani Jitko jak je to s Vaší maminkou ale ma pani Václava pravdu nedopuste aby maminka trpěla bolesti. Moji tete pomoct nejde od samého začátku bylo pozdě tak je na morfinu od května. Někdy je na tom docela dobře někdy má halucinace ale jsem ztoho moc špatná koukat jak nám před očima odcházý.Je to hezký moc přeji paní Kristýno aby Váš tatinek byl v pořádku. Naděje umírá poslední. Přeji pené nervi moc a moc sil. Je mi lito všech nemocných lidi. Držte se
Zdena, 31.08.2011 18:08:39, IP: ***.***.82.70, #146019Dobrý den,moje maminka boj z rakovinou včera prohrála:(Všem moc sil.
Galina, 31.08.2011 18:42:07, IP: ***.***.152.45, #146021Pani Zdeno přeji upřimnou soustrast je mi to moc lito. Čekám kdy zavolají nám a bojim se každýho dne. Hodně sil přeji držte se
Zdena, 31.08.2011 19:31:30, IP: ***.***.82.70, #146026Moc Vám děkuji p.Galino,maminka dostala strašně vysoký teploty,byli jsme u ní do samého konce.Já jsem se s maminkou rozloučila,řekla jsem jí to co jsem potřebovala jí říct.Odjela jsem domů,ale za 5 minut mi volala sestra že maminka zemřela,otočila a jela hned zpět.Šla jsem ještě za ní na pokoj a to už klidně spala.Sestra u ní seděla do posledního vydechnutí,když odcházela nebyla sama.Hlavní je že neměla bolesti a teď už jí nebolí nic.Věděli jsme že to přijde,ale i tak to strašně bolí.Všichni co Vám ta hnusná nemoc bere Vaše drahý,buď te silný a ještě jim rychle řekněte co jste do teď nestihli.Všem přeji moc a moc sil a drž te se.
Jitka, 01.09.2011 8:14:12, IP: ***.***.156.133, #146057Dobrý den paní Zdeno, upřímnou soustrast, je mi to moc líto, moc na Vás myslím, držte se. Mám hrozný strach, pořád doufám že mamka půjde domů.