Diskuse - rakovina slinivky břišní
Jana, 13.11.2010 8:30:46, IP: ***.***.159.104, #115041Milá Katko a všichni ostatní, nejprve bych Vám chtěla vyjádřit hluboký obdiv, za to,co pro své blízké děláte a čím jste si mseli projít. Bohužel i nás postihla veliká tragédie. Zhruba před 10ti dny bych nevěřila, co následuje. Mému taťkovi, 61let poté co zežloutl byla diagnostikována rakovina na slinivce, v její hlavě velikosti 3x3. Po řadě vyšetření se rozhodli pro operaci , která prý možná je, táta jde na ní př. pátek a prý je ve výborné kondici a měl by to zvládnout. O všem tátu i nás citelně informovali a táta i mamka vlastně podobně jako u Vás Katko prostě věří, že když se operace povede, bude to dobré. Já si bohužel o tom hodně načetla /sladká nevědomost/ a vím, že prognózy nejsou dobré. Pořád se s tím neumím srovnat a týden jen řvu,ale mám také syna, ale fakt nevím, co dál. Brečet vydržím jen u táty, jinak ne a nevím, jak fungovat. Mám s tátou od mala velmi pěkný vztah a nedovedu si představit, co bude prožívat a že by tu neměl být. Je to neuvěřitelný stres a to si ani nechci představit, co tátu a nás čeká. Díky a možnost vypovídání.
Jana, 13.11.2010 8:33:49, IP: ***.***.159.104, #115044Jinak i můj táta je neuvěřitelně silný, i podle lékařů a já pevně věřím, že tu s námi bude co nejdéle.
Jířa, 13.11.2010 10:48:50, IP: ***.***.16.238, #115063Katce a Janě přeju hodně a hodně sil, můžu říct i odvahy a statečnosti abyste mohli být taťkům nablízků a při nich, protože myslím, protože pro vás i pro ně to bude hodně důležité.A když to čtu, říkám si, co kdyby zrovna u vás to dopadlo jinak než u nás, bojujte s nimi a za ně , kdo ví, třeba to porazíte a když budete potřebovat, choďte sem a mluvte, Václava je jedna z mnoha, která třeba mně hodně pomohla, jenom tím, že ví o čem je řeč a byla tu a je pro všechny lidičky a pomáhá.
Jířa, 13.11.2010 10:50:59, IP: ***.***.16.238, #115064Nevím přesně co to znamená, ale určitě si to můžete najít na googlu, nebo na jiném prohlížeči, ale jestliže je něco patologického, rozhodně to není dobré.I vám držím palce.
Katka, 13.11.2010 14:33:08, IP: ***.***.128.2, #115079Jani, abyste začala fungovat, tak musíte začít pracovat s těma pozitivníma zprávama, které máte. Takže tatínka budou operovat - PARÁDA!! To je skvělá zpráva, protože pouze radikální operace tu mrcho zastaví, na jak dlouho nemá cenu přemýšlet. I my co jsme relativně zdravé, tak nevíme, zda nás zejtra nepřejede auto, nebo nas neraní mrtvice. Takže žijte z pozitivních zpráv. Co Vás teď čeká? Po operaci tak týden na JIPu, operace to není jednoduchá, takže ten týden na JIPce bude mít zřejmě zaveden epidural, což mu uleví od bolestí. Pak bude následovat zotavování po operaci, chce to pomalu, ale jistě. Takže každý den si dát cíl, že toho zmákne více a více. Po operaci budou dobíhat vyšetření z nálezů a rozhodne se o další léčbě, kterou bude bez pochyby chemo, která tatínkovi bude pročišťovat krev. Můj otec ji nesl dobře, zmákli jsme při ní seno, žně, i sasejt obilí :o) u nás před každou chemo měl konzultaci s dr. což bylo taky příjemné.pokud nebude moct v noci spát což je možné, tak lahvinka Plzíňky před spaním to napraví a není to nic proti ničemu.
My jsme neměli během chemo žádné bolesti nebo nechutenství, naopak otec by nejraději jedl pořád a my ho museli v jídle krotit. Najeli jsme celkově na jinou stravu, snažíme se netučně, ale striktní dietu nedržíme a prej ani nemáme, protože léčba už je tak náročná. U nás je průser v tom, že nám vyskočila z ničehonic cukrovka a tak ani nemůže sladké. Ale i přesto vymejšlim recepty kde se vyhnu tuku a cukru a jde to jen se musí člověk snažit.
Taky si pořád říkám, proč zrovna můj táta, nepie, nekouří a jí zdravě a musí ho tohle potkat. Ale vim, že tohle si řikat mi nepomůže a jemu taky. Takže hurá do boje.
Jestli Vám můžu ještě něco poradit, tak plánujte. Pokud jste měla v plánu dovču, tak ji nerušte, pokud další miminko, tak hurá do něj. Život stejně nezastavíme a maximálně se můžeme těšit z každého dne kdy jsme s těmi, které milujeme. A také fungujte pro svou rodinu, což je Vaše dítě a Váš manžel, pak z Vás bude mít radost i Váš otec a i tím mu dodáte sílu, kterou bude potřebovat. Pokud můžete, tak buďte s ním, doprovázejte ho na chemo oa vyš.je to sice strašně vyčerpávající, ale zároveň Vás to posílí.U nás probíhaly chemo tak, že já jsem zvracela z nervů a otec byl v pohodě.
Nemyslete na to, že Vám otec odejde, teď tu je a jistě je moc rád, že Vás má vedle sebe.
Držte se i my budeme bojovat a boj nevzdáme.
Děkuji Všem za podporu a vřelá slova.
Katka
Jana, 13.11.2010 17:52:08, IP: ***.***.159.104, #115095Katko i Jířo, děkuji Vám moc za milá slova a Katko na 100% s Vámi souhlasím. Tátu tu máme a zaplať pán bůh za to. Jen ta zpráva přišla jak blesk z čistého nebe a je to strašný šok, mám tátu strašńě ráda! Právě jsme od táty přijeli, vypadal, že má dobrou náladu. On i z té nemocnice trochu pracuje, jeho práce je jeho život a takový motor. Mluvila jsem ve středu o všem s lékařkou, říkala, že operace je to hrozně náročná, proto se modlím za její úspěšnost a aby taťka vše zvládnul. Katko, Vašemu tatínkovi vzali slinivku celou, proto ten inzulín? Mému tatimu přišli na mírnou cukrovku v létě,úžívá na curk léky. Nyní víme, že ta cukrovka byla hrozbou, že slinivka nefunguje, jak má. S dietou s Vámi také souhlasím, omezit nezdravé určitě, ale také přihlédnout k těm chutím a myslím, že člověk je asi rád, že má dotyčný chuť k jídlu.I já Vám moc držím v boji palce a vím, že i my bojovat budeme.
Jana, 13.11.2010 20:15:53, IP: ***.***.159.104, #115111Katko díky moc, písla jsem Vám mail. Všem přeji hlavně zdraví a hodně síly! Jana
jana, 14.11.2010 17:23:27, IP: ***.***.159.104, #115168Katko moc a moc Vám děkuji za mail! Četla jsem vše a děkuji za rady a milá povzbuzující slova. Než jsem stihla juknout do příloh spadla mi pošta,napíši mailík zítra z práce. Hezký zbytek dne všem, Jana
Iva, 14.11.2010 21:36:04, IP: ***.***.90.133, #115194Jsem po operaci žlučníku, ale přesto mám stále různé zažívací potíže a bolesti zad. Chtěla bych se zeptat, ve kterém místě bolí záda při rakovině slinivky břišní?
Václava, 15.11.2010 10:50:17, IP: ***.***.64.129, #115220Dobré dopoledne,
ptáte se , paní Ivo, ve kterém místě bolí záda. Ono je to nejspíš individuální. A nebojte se, že by to mohlo být u vás k té slinivce. Možná máte nějaký chronický zánět. Při tom prý také hodně záda bolí. A vlastně při leckterých onemocněních v břišní dutině se to může projevovat i bolestí zad. Manželovi bolely záda spíše v dolní části páteře. Tak jak ho tam bolívaly ploténky. Dokonce se mu to stěhovalo i do nohy, téměř příznaky výhřezu ploténky. A někdy to šlo do strany až k žebrům na levé straně většinou. Pokud máte obavy, raději se lékaři svěřte, aby vás pořádně vyšetřili. Nebojte se. Rozumím, že když to tady čtete musíte mít strach. Přeji štěstí
Iva, 15.11.2010 14:11:16, IP: ***.***.132.166, #115230Pro paní Václavu:
děkuji za odpověď, jste moc hodná.Já vím,že bych měla jít k lékaři, ale mám strach,protože má operace žlučníku probíhala s velkými problémy nadvakrát a ještě rok jsem měla píštěl. Záda mě bolí nad lopatkou, vypadalo by to na krční páteř, ale zdá se mi,že to souvisí se zažíváním, občas mě pobolívá i na levé straně pod žebrem.Tak přeji hodně zdraví a ještě jednou děkuji za odpověď.
Alenka, 16.11.2010 10:38:50, IP: ***.***.47.21, #115306Je to v pr... moje mamka zemrela behem 1,5 mes. po diagnoze u me na očich, měla 54 let. Slinivka je nejhorši druh rakoviny s min. šansi na léčbu.
Lucie, 16.11.2010 11:08:57, IP: ***.***.208.98, #115312Milá Alenko,
přeju upřímnou soustrast, jsme na tom podobně. Moje maminka zemřela po necelých dvou měsících. Moc to bolí, zatím není den kdy bych nebrečela, nedá se to! Moc to bolí, všude ji vidím.....nechápu
reny, 16.11.2010 11:57:47, IP: ***.***.196.178, #115314po dlouhe dobe všechny zdravim...zakladala jsem tuto diskuzi...tatinek zemřel,to vite..po smrti se mi narodili dve deti a tak jsem nemela čas ani truchlit..
Ale ted mám strach,aby tuto nemoc nemel manžel...je mu 40roku a tak by me zajimalo jestli i takto mladí lide mohou mit tuto nemoc...k lekaři nechce jit..zatim má bolesti břicha,hlavne po jidle...prujem---a bolesti zad...vím muže to byt cokoliv,ale po zkušenosti se teto nemoci moc bojim,všem přeju hodne síly...
Jířa, 16.11.2010 16:44:35, IP: ***.***.16.238, #115351Alenko, upřímnou soustrast, máte pravdu, je to tak.