Diskuse - rakovina slinivky břišní
Jířa, 09.08.2010 15:27:09, IP: ***.***.16.238, #100232Ivo, Václavo, děkuju.Máte pravdu, určitě sem budu chodit, tahle diskuze mě neuvěřitelně držela nad vodou, na hodně mě připravila a máte pravdu ti lidé tady vědí své a hodně si prožili.
Iva, 09.08.2010 16:27:23, IP: ***.***.53.1, #100240Jsem tady a pomáhá mi vyrovnat se se smrtí mojí maminky. Do poslední chvíle jsem byla s ní a nejhorší bylo, když mě prosila, že už nechce žít, že tohle není život, ať jí dám nějakou injekci aby už spala.Nemohla vůbec jíst ani pít a poslední týden byla jenom na kapačkách a morfiu. Ale i přes to vše do poslední chvíle vnímala. Její poslední slova byla abych ji nikdy neopustila. Dodnes to slyším a jsem ráda, že trápení má za sebou. Mě to nejtěžší ještě čeká a to je vyklidit její byt. Nejraději bych to zamkla a nechala tam až vše přebolí.
annalucie, 09.08.2010 23:57:14, IP: ***.***.120.157, #100310maminka mi v těchto dnech odchází,je na morfiu,aby neměla bolesti a od soboty již nereaguje,že by někoho poznávala...je to strašné!!!!
Václava, 10.08.2010 7:41:14, IP: ***.***.64.129, #100329Milé děvče, vydržte to, hlavně, že víte, že maminka nemá bolesti. Její dušička je s vámi i když tělo už je jenom skomírající schránka. A pořád s vámi bude, nepohladí, neobejme, ale je ve vás. Bolí to ji takhle vidět, já vím.
Václava, 10.08.2010 7:48:14, IP: ***.***.64.129, #100331Milá Annolucie, ten předchozí příspěvek patřil Vám, až když jsem to odeslala, všimla jsem si, že je tam nadpis Pro Ivu. Ale Ivě chci vyjádřit upřímnou soustrast. A o tom úklidu věcí. Pokud to půjde,nechte to až se na to budete cítit. Ale zase ze své zkušenosti můžu říct, že mě to méně bolelo, když bylo bezprostředně po manželově smrti. Teď, jakmile pohlédnu na nějakou jeho věc, tak se mě to trhá srdce. Před tím jsem byla ještě v šoku, tak to bylo automatické. Ale každý to má jinak. A také je to asi jiné v případě manžela. Každopádně to těžké je.
Jířa, 10.08.2010 13:56:36, IP: ***.***.16.238, #100378Annalucie, držte se, hodně sil.
Jířa, 10.08.2010 14:18:29, IP: ***.***.16.238, #100383Táta umřel v sobotu, to už jsem psala, teď s odstupem pár dní, kdy procházím tím kondolováním, všude narážím na jeho vyvěšené parte, malé město, to jinak nejde jsem vděčná, za to, že nějaká vyšší síla ukončila jeho trápení
dřív.Po čtení všech příspěvků tady kdy jsem čekala všechny možné další příznaky, které se mohou objevit a jemu bude hůř a hůř ho naštěstí tohle potkat nestihlo, jako nateklé břicho, zvracení, zvracení s krví, proleženiny,načernalé nohy, ani úbytek váhy nestačil být tak drastický.
Ani bolesti nestihly být takové jaké mohly.
Skutečně děkuju, že to bylo takhle,taťka odešel v noci ve spánku, bez bolestí, v klidu a jsem šťastná za něj, že tím nejkrutějším nemusel procházet, že se toho pekla nedočkal.
Bolí to, hrozně to bolí, ale děkuju že to bylo v dané situaci pro něj skutečně milosrdné
vysvobození, smrt by přišla tak jako tak, jen by trpěl víc a víc.
Před 3měsíci by mě ani nenapadlo, že bych takhle mohla uvažovat, přeju mu klid, pokoj, žádné bolesti, prostě vysvobození a to teď doufám má.
pro jířu, 10.08.2010 21:12:23, IP: ***.***.53.1, #100434moje maminky hodně hubla, ale bolesti měla až 6 dní před smrtí. Jinak proleženiny neměla, nezvracela. Nateklé břicho však měla a já se bála na něj sáhnout, bála jsem se že jí praskne.
Annalucie - holky držte se a hodně sil.
pro jířu, 10.08.2010 21:14:10, IP: ***.***.53.1, #100435moje maminka hodně hubla, ale bolesti měla až 6 dní před smrtí. Jinak proleženiny neměla, nezvracela. Nateklé břicho však měla a já se bála na něj sáhnout, bála jsem se že jí praskne.
Annalucie - holky držte se a hodně sil.
Kikina, 11.08.2010 7:52:47, IP: ***.***.72.18, #100452Pro Ivu. Milá Ivo, vím, jak vám je, tohle jsem tady psala cca před 2 roky. A z vlastní zkušenosti vám můžu poradit, vykliďte ten byt co nejdříve a určete si co nejkratší termín, do kdy to uděláte. A hlavně to nedělejte sama, vezměte si na pomoc třeba kamarádku. Maminka bude stále s vámi, alespoň já to tak cítím. Přeji hodně sil.
Martin, 12.08.2010 10:37:05, IP: ***.***.192.76, #100610Kdyz to to ctu, tak je mi z toho celkem spatne.. Jiz cca 2 tydny me boli na levem boku v oblasti pod zebry a byl jsem uz i na vysetreni krve a moci. Doktorka mi nasla pouze zvyseny bilirubin a nejaky amylazy nebo co .. Poslala me jeste na vysetreni UZ, tak uvidim co a jak.Ale co jsem tu cetl, tak jestli je problem ve slinivce, tak nemam moc nadeji.Nevite nekdo jak se takova rakovina diagnostikuje?Pokud bych ji mel mit, tak uz by bylo neco v krvi a moci ne ?
Diky za info, protoze po precteni prospevku zde uz rozhodne nejsem klidny :(
Diky
Vesna, 12.08.2010 10:52:01, IP: ***.***.55.26, #100611Zase jsem si pročetla po pár týdnech další příspěvky, které přibyly a je mi strašně smutno. Já se stále nemůžu vyrovnat se ztrátou mé maminky, je to dva měsíce, co odešla a pořád si myslím, že to není pravda. Protrpěla si to až do konce (celkem 2 dlouhé roky). Na jedné straně jsem ráda, že bojovala tak dlouho, na druhé straně právě proto, že trpěla tak dlouho a já s ní, bylo to hrozné. Také mě čeká vyklízení jejího bytu, jezdím tam jen zalévat kytky a vždy mě to rozhodí, že pak v autě brečím a ptám se proč? Nevím, chodím na tuto diskusi, abych cítila tu sounáležitost s lidmi, kteří prožili nebo se ocitli v podobné situaci. Všem vám přeju ať to zvládnete!! Já se o to pokouším.
Vesna, 12.08.2010 11:03:36, IP: ***.***.55.26, #100612Martine, po přečtení Vašeho příspěvku si Vám dovolím napsat k diagnostice této nemoci jen to, co jsem zažila na vlastní kůži a jaké informace jsem dostala od lékařů....tento druh onemocnění se diagnostikuje velmi těžko, maminka chodila pravidelně na krev a na různé testy, jelikož již byla v péči lékařů (před 10 lety byla na resekci ledviny pro nádor) a nic ji při pravidelných kontrolách nezjistili. Začalo ji bolet břicho v 7/2008, trošku měla problém s trávením, nic víc. Od 9/2008 začala chodit na růžná vyšetření (střev, žaludku, magnetická rezonance, biopsie jater, SONO břišní dutiny - tam zaznamenaly pouze nějaké stíny na játrech, takže vyřkli podezření na metastáze jater, ovšem primární nádor nezjistili), dokonce po první biopsii jater (11/2008) řekli, že výsledek je negativní. Mamče bylo stále špatně o vánocích už to skoro nebylo k vydržení bolestí, tak v 1/2009 šla na vyšetření znovu do IKEMu (druhá biopsie jater) a tam zjistili a potvrdili, že má mnohočetná ložiska metastáz v játrech. Ovšem primární nádor stále nevěděli. Odhadovvali, že to mohlo být možná od ledvin, nebo od žlučovodů. Až 3/2009 šla mamča na Homolku na vyšetření PET (pozitronová emisní tomografie) a tam se bohužel potvrdil nádor na slinivce. Takže to trvalo 8 měsíců než dostala správnou diagnozu :-)
Martin, 12.08.2010 11:54:42, IP: ***.***.192.76, #100615No to je pekne.. :( Ja si myslel nejdriv ze to bude nejaky skripnuty nerv nebo neco podobneho, ale uz me to boli(tlaci) cca 2 tydny...asi po tydnu co to neprestalo jsem sel na vysetreni a tam mi doktorka rekla ze by to mohla byt slinivka.. Dala mi nejaky kapicky a udelala to vysetreni.. Ted uz cekam jen na UZ a doufam ze to bude v pohode, protoze cloveka hned napada to nejhorsi.Taky asi proto, ze nevim, co by to mohlo byt jineho.. Jako priznaky rakoviny jsme si nasel malátnost, nechutenstvi,krev ve stolici a podobne.. Je ale fakt ze krome obcasne malatnosti nic dalsiho nemam.. Kazdopadne mi neni nejlip psychicky, ale snad se to vylepsi po UZ..
diky za Vase info
Jířa, 12.08.2010 16:41:25, IP: ***.***.16.238, #100669Martine, může to být zánět slinivky, nemůžete hned myslet na rakovinu, ať Vás takové myšlenky ani nenapadají, už jenom tím, že nad tím přemýšlíte si tu psychiku zhoršujete a ta je při jakékoli nemoci hodně důležitá, bývalá tchyně zánět slinivky měla a bylo to peklo, asi 3.měsíce byla v nemocnici a pak se z toho dostala a žije v pohodě dál a jsou to už roky.
Počkejte co Vám řeknou, nedělejte unáhlené závěry, držím palce,ať je to nějaká banalita.