Diskuse - Panikářky 8
Marilyn, 22.03.2008 18:19:38, IP: ***.***.45.227, #41079To víš, že jo, zajdi se nechat pěkně zkrášlit, přece jen je to také relaxace, ne?? :) Já nemám ani ty samolepky :) ale mám koupené barvičky na vajca, ale jestli budeme barvit, to je ve hvězdách. Nějak nemám Velikonoce ráda, jedině, kde se udržují, je u babičky, tam jdeme zítra, jako delegace tam bude celá rodinka, vnoučátka, všude výzdoba, mazanec, beránek, vajíčka, to bude něco :)
Verunka z L., 22.03.2008 20:09:55, IP: ***.***.89.241, #41091Berunky,tak mám za sebou vcelku pracovní sobotu,ale jsem sama se sebou spokojená.Natřela jsem futra v kuchyni a částečně i dveře a také botník na chodbě,také sjem hodně ukízela a vařila....Ale jinak bych lhala,kdybych tady psala ,že jsem u PC vůbecnebbyla.Dnes jsem se zdržovala na diskuzi " Nesnáším jeho děti".Jsem z toho vcelku otřesená.Možná jste to tam četly.Já jen doufám,že si z nás jen někdo dělá Dobrý den a ty strašné věci,co tam dotyčná dáma píše se nezakládají na pravdě...
Jiřinko,vím,dlužím ti tu odpověď.Nejsem lékař ,takže nebudou mé informace asi zcela přesné,ale kdybys potřebovala přesný popis svých obtíží z pohledu RTG,tak nakouknu do odborných článků a odpovím ti samozřejmě co možná nejlépe.Výrůstky na páteři-tzv. osteofyty vznikají jako kompenzační mechanismus na chron. zátěž.To znamená,že se s nepohodlím snaží tělo samo bojovat.Jenže zádrhel jje v tom,že tyto výrustky mohou tlačit na míšní kořeny a způsobovat velké bolesti,ketré mohou vystřelovat do jedné či drhé horní končetiny,či do končetin dolních,což samozřejmě záleží na místě útlaku míšního kořene.Navíc i svaly zad reagují na změny na páteři,snaží se přizpůsobit,kompenzovat vše,ale to opět vede ke chronickým bolestem.Samozřejmě míru rozsahu celého problému objasní neurologické vyšetření a vyš. pomocí magnetické rezonance.Bohužel někdy je poškození-léze tak velká,že to vede až k operativnímu zákroku na páteři.
Zúžení neboli stenóza míšního kanálu je také velice ošklivá věc,se kterou se denně setkávám u svých pacientů.Lékaři většinou píší měkké techniky a nácvik tzv. PIR-postizometrcká relaxace na přesně stanovené skupiny svalů...No výsledky nebývají příliš dobré a ani dlouhodobé,bohužel.Často vídávám stenózu v oblasti krční páteře,což vede u pacintů k chronickým bolestem hlavy,k vyystřelování bolesti do horní končetiny,hlava se často motá,pacienti mívají tendenci k omdlévání,jejíž příčinou je špatné prokrvování mozku z vertebrálních tepen-aa.vertebrálés,které vstupují do mozku velkým týlním otvorem-foramen occipitale magnum a jsou hlavním zásobovatelem krve pro mozek.
Jiřinko,stačilo to,nebo ti mám ještě běco dovysvětlit a dohledat v odborné literatuře? Jaké ty máš konkrétně obtíže? Třeba ti budu moct poradit i nějaké scičení a denní režim s ohledem na tvoji diagnózu.pápá
Alka, 23.03.2008 11:23:16, IP: ***.***.214.94, #41130Ahoj všichni, tak mám konečně po oslavách a dnes si budu užívat volna. Mám uvařeno a odpoledne dám děcka tetě a manželovi ven, aby si je taky užili a budu malovat vejce voskem. Moc se na to těším, už jsem to nedělala od doby, co mám děti:-)
Jířa, 23.03.2008 11:48:37, IP: ***.***.28.159, #41132VERUNKO
Uf teda :-( NO co já mám přesně jo, Tak na RTg mám zvýšenou krční kyfozu+ tu zůženou plotýnku. Pak mezi 5-7 obratlem TH páteře scheuermanna, nebo prý stav po úrazu kompresí... mám tam jeden obratel nějak šoupnutej, ale úraz jsme teda neměla...a tam se mi dělají ty uzle nějaké.Pak tam je psáno, že na hrudce mám začínající ostechondrozu...na bederce že mám na 5.obratli plotýnku sníženou a zvýšenou lordozu a malou skoliozu a na křížový oblasti mám degenerativní změny... No, takovej malej chcípák:-(
A jaký mám potíže... no hlavně s emi motá hlava,mívám ukrutné migrény, občas cítím jakoby brnění obličeje,rukou.Strašně mě bolí mezi lopatkama.. to asi je ten šouplej obratel.. tam to bolí nejvíc a hlavně mi to pak jde do žeber a na hrudní kost, že mám pocit, že mě celá otejká.Pálí to a nemůžu pořádně dejchat. pak mi z toho začne mlátit srdce a zadejchávám se:-(
Kostrč už je dobrá.Cvičila jsme Mojžíšku. Ale kříž je taky bída. Asi řekla bych SI skloubení. Z toho mi občas brní levá nožka:-(
Cvičím hlavně Mojžíšovou, krčku tak nějak protahuju. takové ty klasické cviky, vysunout bradu,uklánět hlavu...
Mě ale dělali jenom RTG na rezonanci ani omylem.A nejsem žádneá fňukna, fyzická bolest mi moc nevadí, ale když už začnu bulet bolestí tak to musí bejt:-(
Bolí to třeba 3 týdny v měsíci pak je chvíli pauza a najednou z ničeho nic zase..Jestli nějak blbě ležim.. nevim no.-( Přesně.. mám napsáno vždycky měkké techniky, ale myslím že to na RHB celkem flákají. Ani mě moc nemíčkujou:-(
Hlavně bych se teda chtěla vyhnout nějakým operacím atd, tak budu ráda za radu jak na to. Pojídám rybí tuk a Proenzi.. asi bych měla doplnit vápník co? Vlastně jsme posledních 7 let jenom těhotněla a kojila, tak asi mám málo...co magnézko???
Díky moc za radu Jířa
Jířa, 23.03.2008 11:52:29, IP: ***.***.28.159, #41133VERUNKO
a mám na hrudníku v předu jakoby vpáčený poslední žebra.. mám tam normální prohluben.chichi ale jinak jsme pěkná holka:-)))))))))
marcela, 23.03.2008 12:18:05, IP: ***.***.63.11, #41136ahojíček všem vespolek, tady u nás chumelí, opět pracujeme, tedy manžel pracuje já mu radím:-)))))))) teda budu ráda až to bude hotové ale to nás bude ještě čekat pokojíček.-)))) a to bude veledílo. ALKO dobře děláš, jen vyžeň mužského ať se stará, my už máme vajíčka nabarvená, hned ráno máme žlutá červená a oranžová, moc jsem jich nedělala, protože zítra jedeme pryč a já to pak nebudu zbytečně vyhazovat. jdu vyndat knedlík!!!!!
Verunka z L., 23.03.2008 12:49:02, IP: ***.***.89.241, #41137Milé Berušky,v Liberci tedy také moc jaro není.Ráno opět sněžilo,Ještěd je jak z cukru.Spíš bychom měli ustrojit stromeček...Já natírám futra a dveře,také jsme s manželem vyplňovali daně-blééééééééé,no teď konečně minutku sedím...
Jířo,to je tedy palba.Vůbec se nedivím,že máš tak velmé bolesti.Z toho co píšeš bych v té hrudní oblasti asi také hádala pro scheuermana,pokud nemáš v anamnéze úraz.Beruško,určitě by to chtělo ošetřovat svaly i cvičit dle Levita a Mojžíšovou na ta žebra.Samozřejmě v akutním stavu,kdy to moc moc bolí,tak aplikace suchého tepla,dále bych zkusila DD-proudy-analgetický program,lehoučce míčkování...Po zklidnění největších bolestí bych pokračovala v aplikaci suchého tepla před měkkou technikou,která by měla být skutečně velmi dobře zacílená na spastické svaly a triger pointś.Posléze přidávat cviky-relaxační na oblast Cp.,ale zároveň posilovací na fixátory lopatek,hýžďové a břišní svalstvo.Protahovat svaly prsní a hermstringy -svaly pod kolenem.No a pak také cíleně umět protahovat a relaxovat m.quadratus lumborum,což je sval čtyřboký bederní a rád bolí a zkracuje se,jde do bolestivých spazmů,jsou v něm Tpś,Terpś-bolestivé bodíky.Jinak též je nutné účinně aktivovat tzv. hluboké stabilizátory páteře,což jsouz svaly hluboko uložené podél páteře a ty lze nejlépe cvičit na labilních plošinách,zcela ideální je Posturomed,který by měla vlastnit snad každá solidní rehabilitace.
Jiřinko,jsem to na tebe asi moc vychrlila,ale normálka si to okopíruj a pak vytiskni a s tím bych zašla k praktikovi a ať ti poradí,kde najít co nejsolidnější pracoviště,kde se ti skutečně zakto budou věnovat.
Z praktických rad-Beruško,nech si napsat sérii 10injekcí B12 a určitě vápníkem nic nezkazíš,jen si k němu přikup vitamín D,ketrý přímo ovlivňije metabolismus vápníku a jeho vstřebávání do kostí.Bez D nemá význam Ca brát,jelikož se vyplaví z těla ven,nebude tam žádný efekt,sice neuškodí,ale ani nepomůže.
Dále pak se střež ofouknutí,ale to máš už jistě dobře vypozorované.
Mezi futra si protahuj prsní svaly a ty šíjové jen velmi opatrně a jen v dny,kdy je ti dobře a vždy přes dech,to znamená,že prodýchávej tah,nikam hlavu nervi!!! Prostě ukloň a prodýchej tak 3x napětí svalu a klidně takto cvič 3x za den-pomalu ,tahem a jen do bolesti...
Kočičko,je toho moc moc a my jdeme po nákupech,tak se ještě ozvu a budu pokračovat ve svém monologu :-) pápá
Mirek, 23.03.2008 14:08:15, IP: ***.***.59.140, #41138Ahoj,
JÍŘO - masáže, na Ty já chodím, pomůžou na den, vystřídal jsem tři. Já bych spíš potřeboval chiropraktika, který by mi občas napravil bloky žeber u páteře. Tam je můj problém. Vždy při spaní se mi pár žeber v úrovni lopatek "vykloubí",( protože je neudrží mé chabé zádové svalstvo), a pak mi některé utlačují mezižeberní nervy, bolest se pak ozývá i u hrudní kosti. Není to zas tak velká bolest, ale soustavná a o to je to horší a deprimující. Navíc se ktomu občas přidají zanedbané mezilopatkové svaly a pak je to někdy DEN k zbláznění. Snažím se posilovat, jde to pomalu, když jeden den cvičím, pak 2 dny musím přestat. VERUNKO : je mi 55 a dělám ve službách státu. Mám ještě jeden dotaz : (i když se tu asi opakuju ) - už 5 týden jsem bez Neurolu, bral jsem ho denně 7 měsíců od 0,25-1 mg max. Myslím,že jsem už z něj pryč, vyšel mi až 3 pokus, nechci to zakřiknout. Ale : protože mi ty 3 měsíční bolesti zad někdy "deptají", beru si 1 max. 2 týdně Lexaurin 3mg jednorázově, abych si když je mi skutečně blbě - ulevil. Ono to pomůže i na ty bolesti. Nechci si opět vytvořit návyk na další benzodiazepin. Doufám, že je to chemicky jiná látka než Neurol ! abych dál v něm nepokračoval ? Nebo jo ? Až se mi podaří rozhýbat ty mé záda a zbavím se bolesti, pak si radši dám frťana. Ještě jeden dotaz : jak jsem psal, mám taky zánět žaludeční sliznice, beru Omeprazol. Občas si veznu na bolest Paralen (paracetamol), ten je prí k žaludku šetrnější něž ostatní analgetika - ibalgin, aspyrin, diclofenak .... nebo znáte ještě něco lepšího ? Mirek
Nikča, 23.03.2008 15:35:33, IP: ***.***.37.121, #41144Ahojky lidicky myslite ze solarko muze mit vliv na tlak a tep?Ja jen ze dnes mam volno,tak jsem si rikala odhodlam se jit do solarka,tak jsem se tam patact minut smazila,no a pak jsem hned vylezla a tlak jsem mela docela velkej 144/85 a tep 110,ted doma je to uz lepsi 128/83 a tep 73,udelala jsem blbost ze jsem si koupila tlakomer,ale nemuzu si pomoct,mam strasnej strach.
Verunka z L., 23.03.2008 17:25:44, IP: ***.***.89.241, #41151Ahoj Mirku!Bohužel přesné složení Lexaurinu neznám,ale rozhodně je tam jiná účinná látka než v Neurolu a pokud vím,tak Lexaurin je nebenzodiazepínové anxiolytikum.Jinak si myslím,že při tvých obtížích by byl více než vhodný Atarax,což je také anxiol.,je novější generace,nenávykové,nejsi po něm ospalý a navíc má i analgetické účinky ,dá se brát nárazově při obtížích,ale i delší dobu(třeba 2-3 měsíce vždy na noc nebo náárazově i přes den),navíc je to i antihistaminikum a já ho dávám i dětem,když mají dráždivý kašel,jelikož snižuje dráždivost průdušek při zánětu.Atarax může napsat i praktický lékař,je opravdu velmi bezpečný.Jinak Paralen je skutečně pro žaludek šetrný a volně v prodeji je i Apo-Ibuprofen 400(stojí asi 120kč,je tam 100tbl.) a ten je velmi dobrý při bolestech zad a hlavy,vřele doporučuji.
Jo,Mirku,také špatně cvičíš,tedy ne špatně doslova,ale dáváš si asi vždy velkou zátěž,chceš si zacvičit pořádně,ale to je chyba a je to zcela kontraproduktivní.Mirku,psala jsem to už Jiřince,raději cvič 2-3x za den každý cvik jen 5-10x než 1x za 2 dny příliš mnoho.Držím palečky a zase napiš!!!! Budu se těšit!!!! V.
Verunka z L., 23.03.2008 17:30:19, IP: ***.***.89.241, #41152Ahoj Nikčo,to co se ti stalo je zcela normální.V solárku dochází k prohřátí celého organismu a tím i zvýšení tlaku a tepu,je to úplně normální reakce,kterou má každý.Příště si s sebou do solárka neber žádný tlakoměr a změř se až tak půl hodinky po příchodu domů,kdy si pěkně sedneš a budeš po solárku odpočívat.Uvidíš,že vše bude v naprostém pořádku!!!! pápápá
Nikča, 23.03.2008 17:52:12, IP: ***.***.37.121, #41155Děkuju moc,uklidnilo mě to.
Verunka z L., 23.03.2008 18:52:46, IP: ***.***.89.241, #41159Ahoj Martičko,vím,že tam mám od tebe mejlík,ale načtu ho,až budu doma chvilku sama a určitě ti odpovím a budu se ti snažit pomoci.Krásný večer!!!!
Jířa, 23.03.2008 18:53:58, IP: ***.***.28.159, #41160MIRKU lexaurin mám taky. kdysi jsme ho brala 3roky v kuse a pak vysadila a nic mi nebylo. Vyhovuje mi, že jsme po něm normální a nepřipadam si sjetá:-)). na záda mám Novalgin.. narozdíl od Ibalginu mě po něm nepálí žaludek:-)
VERUNKO díky moc:-)))
Jířa, 23.03.2008 18:54:01, IP: ***.***.28.159, #41161MIRKU lexaurin mám taky. kdysi jsme ho brala 3roky v kuse a pak vysadila a nic mi nebylo. Vyhovuje mi, že jsme po něm normální a nepřipadam si sjetá:-)). na záda mám Novalgin.. narozdíl od Ibalginu mě po něm nepálí žaludek:-)
VERUNKO díky moc:-)))