Diskuse - Deprese
petr, 07.05.2008 10:17:49, IP: ***.***.211.194, #48116Pěkný den všem pisálkům, ať těm , kteří potřebují radu, či si "jen " počíst, ale i ostatním...
Milá Toni, nejsem si jistý kdy, ale o léčebně jsem něco málo psal, takže by jsi mohla mrknout na nějaký příspěvek.Možná i Lubošův, ten má asi "bohatší " zkušenosti i když, v každé léčebně jaxem zjistil podle mailů, bude situace jiná. Nejdůležitější asi je, že do léčebny chodí lidé, kteří již nemůžou z nějakých důvodů provádět léčbu doma. Může to být např. schizofrenní atak, myšlenky na sebevraždu apod. Takže v podstatě, když to zjednoduším, tak "vážnější stavy". Opakuji, zjednodušeno! Vím, že vážný stav je každá D, ale diagnóza těžká deprese jak již z názvu vyplývá asi bude něco jiného jak lehká a střední. No, takže to , jak se člověk do L. dostane může být asi přes Tvého doktora, poté psychiatr, možná ve spolupráci s psychologem, znám případ, že přišel člověk přímo do léčebny a nechal za sebou zaklapnout dveře. Pro některé, co by chtěli možná napsat bezdomovec, zkrachovalec, drogy, alkohol, apod, tak ať ušetřím práci a virtuální prostor: Ing. majitel firmy, ženatý 2 děti...Ale prostě poznal, že situace je tak závažná, že je tohle třeba. Tak šel.(nebyl tam ale poprvé, takže se svým stavem určité zkušenosti již měl). V léčebně (v té kterou znám) je uzavřené a otevřené odd. Příchozí většinou zamíří do uzavřeného, po zlepšení stavu na oteřené odd. Na uzavřeném se nezamykají pokoje, lidem jsou ale odebrány předměty, kterými by se mohli poranit (muži žiletky, nůžky apod.) Mohli jsme mít mobily, nabíječky nám ale "půjčovali" Na uzavřeném probíhají různé terapie, činnosti, hlavně dopoledne, odp. většinou volno. Televize, večerka v 22hod., samo že strava atd...Každý den taková minivizita, po snídani.Důležité si myslím je říci, že když zaklapnou dveře, člověk asi pocítí úlevu, je v bezpečí, starosti jako by nechal venku, jistá úleva... Poté co se pacient zlepší, může ven s rod. příslušníkem, někteří pak s jiným paciente. Později mohou pac. ven sami. Předposlední akt je pak (většinou) poby na otevřeném odd. No a pak šupky domů, většinou ještě na nemocenskou atd. Píšu tohle ne proto, abych dával někomu záminku, aby o mě kromě nehorázných vulgarit psal i to jestli jsem nebo ne "blázen", ale z důvodu zcela jiných. Chci tímto nejen Tobě sdělit, že pobyt NENÍ žádná hrůza typu Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem, je to prostě "nemocnice přes psychické potíže" chtěl jsem napsat "přes hlavu" :-)) Ale moji čitatelé snad pochopí... Pokud máš takového psychiatra jakého máš, myšlenky ty nejčernější, myslím, že by stálo za zvážení o pobytu pouvažovat. Být ve stavu ve kterém jsem se nacházel a mít na to tehdy sílu,ürčitě bych šel sám...bohužel , teda bohudík tohle za mě zařídili moji blízcí (takže pro některé , petr zase až tak "opuštěný" aby jen psal příspěvky není! :-))
Toť prozatím vše, můžeš se ptát, rád odpovím :-)) Oml. se za rychlost a příp. překlepy, musím pryč a tohle se mi zdálo, že nesnese odkladu.petr
petr, 07.05.2008 12:17:01, IP: ***.***.211.194, #48141Moji milí ,
právě jsem se vrátil a dívám se na net...tak doufám, že se někteří ne zamyslí , oni raději užijí urážek apod. to je totiž tak , když dochází argumenty a pokusy o komunikaci, o čem tyhle stránky jsou. Pro ty, kteým nedošlo co tím chtěl hysteri petr říct, tak stránky jsou podle mě o soudržnosti, vzájemné úctě, pochopení a snad někdy dobré radě ale hlavně psychické pomoci mezi lidmi, kteří jsou naladěni na stejné "frekvenci" ,rozmějí druhému, dovedou naslouchat a ne urážet. Je to tím, že tihle lidé mají dobrou duši ( pro některé...nejedná se o nafukovací duši...) a na stránky je poslal stav, který si zajisté nikdo nepřál a Ti kteří ho zažívají třebas poprvé, nejsou schopni pochopit co se s nimui děje a mnohým v tomto nepomůže ani odborník. Možná kdyby o těchto stránkách věděla paní z Milunčina mailu, mohl tu být malý chlapec, jeho maminka, ale mohla tu být i paní, která se u nás otrávila v sobotu a zřejmě i ta, která ve stejný den u nás skočila pod vlak. Myslím, že ti co chtějí, pochopí, ti druzí ať si myslí třebas, že petr je z města "bláznů". Záleží mi na těch prvních lidech a "kupodivu" bych byl rád, kdyby o těchto stránkách věděli lidé, kterým pomůžou. Ti , kteří "jen" čtou jsou tu vítání, Ti kteří jsou sprostí a jen si takto řeší sebe sama klidně doporučím ať nadávají mně, kupodivu mě tohle spíš utvrdí v tom, že na tom nejsme "my" zkrachovalci zase tak špatně...jo, vlastně jsem chtěl původně napsat jen, že tyhle stránky jsou třebas o tom, když někdo napíše v 9:21 a "volá o pomoc" , dostane se mu odpovědí v 10:03, 10:11, 10:13 a 10:17 Tohle je to, proč lidi rádi chodí a doufám že budou chodit a psát na těchto stránkách. Mám z toho upřímnou radost i když tohle, dle některých, bude hraničit s hysterií.
Zdravím všechny rádkyně Milunu, Marcelu, Malířku, ale i vás ostatní a přeji všem pěkný den! (myslím tím opravdu všem :-)) ) petr
Luboš, 07.05.2008 12:21:17, IP: ***.***.106.66, #48143Tento svět potřebuje více lásky!Také tvé lásky.-Phil Bosmans
Malířka, 07.05.2008 12:41:49, IP: ***.***.60.43, #48152Ahoj Peťane, jsem na příjmu, maluju a počítač mám vedle uspaný. Malířku jsem ti už poslala před několika dny :-) Ale kdyžtak pošlu další a další. Dnes mi nějak chybí psavá nálada, to víš, až doteď mi do oken pražilo slunce... Nevíš, co je s naší Lindou? Je v práci, jak se má? Dopoledne mi zavolala Kollerka, tak jsem si jí vylila srdíčko. Měla smutný hlas, asi je dnes den blbec.
Halina, 07.05.2008 12:59:23, IP: ***.***.9.57, #48155No zajímavé je, že mě okřikneš Miluno a Janu, která tady vyloženě provokuje necháš , přitom ona za mnou všude lozí a řeší mě, protože jsem si dovolila říct milenkám, že se mi nelíbí jejich život.
No já jsem tedy zažila obě oddělení v Kosmonosech , otevřené i uzavřené a musím říct že to byla obrovská škola života......ty terapie a skupiny na otevřeném, byly to nejlepší, co jsem kdy viděla a dodnes z toho čerpám....tam se člověk dozví věcí !!!
Na uzavřeném oddělení se mi moc líbilo,ale první dny jsem měla krize.......bylo to neznámé prostředí a jiní lidé , jiný svět...měla jsem strach a myslím, že depresivní člověk může jít na takovém oddělení hodně dolů........ale po krátké době jsem tomu přišla na chuť a moc se mi líbil ten jejich svět......oni jsou mnohem citlivější než normální populace, byli tam hlavně schizofrenici a maniodepresivita .......takové lidi na ulici nepotkáte, jsou prostě úžasní ..... pro mě to bylo moc zajímavý a dnes bych tam jela hned, aspon na týden, kdyby to nějak šlo........ale asi by mě tam nechtěli ......hihi....:-):-)
Jen jedna nevýhoda byla ta, že jsem tomu nerozuměla a řada z nich patřila mezi tu třetinu schiz...., kteří se nikdy nevyléčí a byli léky zdevastovaní a všichni bez rodin, bez dětí........tak já jsem ze strachu zahazovala ten svůj miniaturní lék a tím se všechno trošku zkomplikovalo.
TONI, 07.05.2008 13:12:27, IP: ***.***.64.186, #48159Děkuji moc a moc za napsaní-ZA POMOC.Prosím pokud se mohu ptát -beru denně lexaurin do4,5 mg.Dokážu se toho potom zbavit sama?Já bych moc chtěla-mám k tomu ještě HYPNOGEN na spaní.S těmi AD je to umě taky divné mam už aspon osmé a pokaždé něco -bud jsou bez efektu nebo mi je po nich tak blbě že se to nedá.Mám po bolerce tedy asi špíš po kvantu antibiotik tak dodělanej žaludek......ve žlučniku písek a polypy,že prostě některé nevydržím brát.Jsem asi divná.moc děkuji za váš čas a rady.zatim papa
Lili, 07.05.2008 13:34:17, IP: ***.***.33.253, #48166Ahoj moji milí přátelé, nebyla jsem tu tři dny, tak moc envím co je nového.Strávila jsem je nad učebnicí a povedlo se mi zvládnout zkoušku, tak jsem spokojená.Sice jsem polovinu času vyplítvala stáním u sporáku anebo topení, mytím rukou a přemýšlením, jetsli se neotrávím anebo ráno se probudím, ale dnes tak nějak poprvé po dlouhé době jsem se probudila s odvahou s tím bojovat..Mám dávku Remoodu 4 denně, zatím jsem na třech a mám strach jít výše.
MALÍŘKO jakpak se Ti daří a copak je u Tebe nového?Jak se cítíš?Já zkouším se překonávat, piju například ze skleničky, kterou si sama neumyju, anebo udělám věc, které se bojím, potom delší dobu cítím úzkost, a pak mě zase napadně něco jiného, je to takový bludný kruh.Doktoří říkají, že mi pomůžou asi jen ty léky a to po delší době.Prý trpím hlubokou úzkostí, která musí ven.Dnes mám tak nějak ale odvahu s tím bojovat po dlouhé době, co jsem ležela.Napiš mi, jak se máš budu moc ráda, přeji Ti krásný den
PETŘE jak se Ti daří?Jéé Ty seš taky milovník ještěrů a všech zvířátek?Já ho na fotce ještě nemám, je to gekon zední a volám na něj Ještěrák, anebo Zlatíčko, broučku, co zrovna mě napadne, hodně rád papá crčky a leží, je takovej lenivej někdy mě uplně chytne úzkost, jestli mu ěnco není, zpanikařím a volám chovateli, od kterého ho mám a ptám se na všechno no ten si se mnou užije..Také mám starost, aby mi neutek z terárka a tak polovinu noci nespím a kontroluju ještěra ach jo já už nechci být obsedantně kompulsivní :)
Jakpak se vede Tobě?Napiš, budu moc ráda a jestli máš foto svejch dráčků, tak budu moc ráda, když mi je ukážeš
OSTATNÍ moc vám všem děkuji, za Vaši podporu, mám vás ráda, jste hodní lidé, hodně mi pomáháte.Přeji vám, abyste se měli krásně a radovali se z jara a sluníčka.
No a ještě jsem chtěla říct, že ke všemu tomu mi řekli že mám zlatýho stefilokoka takže ted přemýšlím jak se zbavit nejen obsedantně kompulsivní poruchy ale navíc ještě stefilokoka
přeju krásný den
Romana-všem hodným tady, 07.05.2008 14:14:09, IP: ***.***.68.88, #48173Ahoj všem milým děvčatům a klukům na této diskuzi, moc se mi líbil Petrův poslední příspěvek, pod něj se ráda podepíšu, jsem přesvědčená, že nás to přesně tak, jak Petr píše, cítí víc.
Všem přeju hezké nadcházející dny volna se sluncem nejen na obloze, ale pokud možno i v dušičkách a těm duším, které jsou ještě moc rozbolavělé přeji moc a moc postupné uzdravování. Nakouknu sem o víkendu, teď mně volají povinnosti. Všem, kteří sem píšou děkuji ( až na jednu nebo dvě výjimky, ostatní pochopí ) a mám Vás moc ráda. Za Vaši statečnost, pochopení a lidskost - tak vzácné vlastnosti v dnešní době. Pa. Romana.
Nina, 07.05.2008 14:46:27, IP: ***.***.242.173, #48177Ahoj všichni moji lidičkové,
chci se také podepsat pod Petrův poslední příspěvek a i pod Lubošův.
Také chci pozdravit Toni a Lily, kterým teď není dobře a popřát jim, aby še jim aspoň trochu ulevilo.
Dnes nemám dobrý den, příště napíšu víc.
Mějte se zatím hezdy, pa.
Leňule, 07.05.2008 15:36:50, IP: ***.***.120.245, #48183Ahoj všichni, chtěla jsem se zeptat, beru ten Cipralex, dneska týden, a nevím jestli jsou to vedlejší účinky, ale jsem celá taková roztřepaná, nějaký vnitřní třes, strach a úzkost, nechutenství, nevolnost, ačkoliv jsem spala předtím celkem dobře, tak teď se budím i 4x za noc. Zlepšení potíží zatím žádné.
Romana, 07.05.2008 16:44:32, IP: ***.***.68.88, #48185Ahoj Leňule - vydrž - týden je moc krátká doba a ty nepříjemné vedlejší účinky jsou bohužel normální na začátku léčby a postupem času vymizí. Lék přinese zlepšení až po dvou až čtyřech týdnech braní, je to individuální. Hodně sil a měj se pěkně - zdraví Romana.
Jana, 07.05.2008 16:47:06, IP: ***.***.217.5, #48186Ahoj Leňule,troufám si Ti odpovědět,protože beru Cipralex také.První týden mi bylo tak zle,že jsem nebyla schopná ani vstát,už jsem ho chtěla vysadit,ale naštěstí jsem ještě počkala a asi po 14ti dnech se to začalo pomalililinku zlepšovat.Opravdu jen pomaličku.Brala jsem však k Cipralexu ještě Neurol a ten mi to pomohl zvládnout,bez něj by to nešlo.Nemáš také ještě nějakou berličku k Cipralexu?Ovšem roztřesená jsem občas někdy i ted a stačí podle mé doktorky třeba jen slovo a nebo ton a spustí se to znovu.Nevím co Tě trápí,já mám panickou poruchu a deprese si zatím dává oddech:o))S panikou už umím bojovat a tak se to nerozjede,jen je mi na pár vteřin špatně.Mám pokaždé pocit,že omdlím,ale pak to naštěstí přejde.To spaní je také normální,začala jsem lépe spát asi až po šesti týdnech.Tak se neboj,všechno to jsou vedlejší účinky antidepresiv.Ono to pomine a věřím,že bude lépe.Musí být,přece se těm nemocem nedáme:o))Ještě jsem Ti chtěla napsat,že pokud se vzbudím nějak rychle a nebo na zvonění budíku,tak se mi chvějí ruce,to je však také jen chvilku.Snad to všechno přejde a bude nám všem zase fajn bez paniky a depresí.Musíme tomu věřit a protože je nás hodně,tak ty nehezké stavy určitě zaženeme pryč.Moc Ti držím palečky stejně jako tady všem.Neboj se,uvidíš,že bude lépe.Všechny vás moc zdravím a jsem ráda,že tu jste.Jana
Martas, 07.05.2008 16:49:23, IP: ***.***.1.78, #48187Lenule , můžou to být vedlejší učinky , ale trvá to to tak týden i 10 až 14 dní vydrž , když by ti nebylo líp porad na jiné AD.TOni , pozor mě dávali asi 5 let rivotrila nikdo mě neupozornil , že asi po 2 měsících je návyk....ber to jen při potížích a když zaberou AD snižuj po 1/8 po 14dnech lexaurin já si nyní odvykám a není to jednoduché, ale jde to také neboj.Držím Vám všem palce a hodně štěstí.M.
Marcela, 07.05.2008 19:53:38, IP: ***.***.109.12, #48235Ahoj, přeji hezký večer. Tak jsem na tom zas nějak taik mizerně. Ta mrcha se nechce a nechce pustit. Jak dlouho tohle potrvá, cítil z ´vás někdo někdy, že už je to opravdu konec? Že jste se uzdravili? Já ani nepoznám jestli AD zabraly nebo ne: Beru je už 3 měsíce, ale pořád se to tak nějak houpe. 3-5 dní supr dva dny krize. Nemyslím na žádný hnusnáý věci, ale občas je ta nálada jakási nijaká. Ach jo, už jsem Vás tu nalaldila na to jak vše funguje a ani nemám vyhráno. Je to mazec. MÁM TOHO UŽ PLNÝ ZUBY. nAŠTĚSTÍ V PRÁCI NA MĚ POŘÁD ČEKAJÍ, JSOU SKVĚLÍ A HROZNĚ MI FANDÍ ABYCH NAŠLA SÍLU SE VRÁTIT. já vím, že možná namítnete, že to chtějí jen proto abych šla makat, ael já to cítím i jinak. ALE KDY
Luboš, 07.05.2008 20:52:16, IP: ***.***.106.66, #48243Krásný večer.Tak jsem dneska byl na setkání nás,,bláznů" v naší kavárničce a bylo to nádherný,je to kolektiv lidí,kteří se známe z léčebny,je to jako tady,jenže napřímo je to ještě hezčí.Mezi pohlavým je to taky podobný,je tam převaha holek,Kolektiv,který se o nás stará je super,úplně zapadnou mezi nás,berou nás jako kamarády.S panem psychologem jsem si od samého začátku,kdy jsem k němu začal chodit bezvadně rozumím.Jinak je tam taky jenom ženskej personál.Pojede se na zájezd do Prahy,do solný jeskyně se může chodit,počítačovej kurz a tak.Je tam mezi náma hodně lásky,pokory,prostě bezva,opravdu jsem nabytej energií.Dlouho jsem váhal jestli mám jet a jsem šťastnej,že jsem se překonal a jel.Všechny moc zdravím a přeju krásnou dobrou noc.Ahoj.L.