Diskuse - Deprese
Jarda- jaromir.l@centrum.cz, 05.05.2008 9:20:41, IP: ***.***.37.145, #47671Už jsem to tu myslím někde psal. Ale nevadí. Napíšu to znovu.
Každá emoční nemoc (všimněte si emoce -nemoce) je z nějakého důvodu. Ale jedno mají společné. Je tu nějaký iniciační zážitek, kdy se vytvořila cesta pro tuto poruchu. Možná o něm víte, možná ne. Tuto chvíli si asi nepamatujete. Nevzpomínejte na ni. Někdy potom přišla situace kdy nastaly vhodné podmínky a porucha se projevila. Na první setkání by si možná vzpomenete. Ale není to nutné. A vždy při určité shodě podobných okolností se v mozku spustí Váš program . Uvedu příklad. Nehledejte v tuto chvíli prosím podobnosti jak to bylo u vás. Malé dítě se ztratí v supermarketu, zoo..... Rodiče ho po nějaké chvíli najdou a vše je v pořádku. Ale může se ale stát, že EMOCE opuštěnosti, toho, že nás naši nejbližší opustili, nebo dokonce, že nestojíme za to aby nás milovali a byli s námi (pro dítě je to otázka přežití) v nás může zůstat a zasahovat i do dospělosti. Vždy, když například, zaslechneme chrastění koleček nákupních vozíků.... A ten strach, že nás opustí všechno, co je pro nás tak životně důležité jako rodiče pro dvouleté dítě v nás spustí všechno to, co tak dobře znáte.
Pokud někdo požádá, jsem mu schopen a ochoten pomoci. Praktikuji metodu EFT, o které se tu psalo.
Tato metoda zruší napojení minulých emocí na přítomnost. Tzn.: v uváděném příkladě sebesilnější hluk nákupních vozíků neudělá nic víc, než že budeme slyšet rachtání koleček. Je to je jednoduchý příklad. Ať už je Vás tato metoda zaujala, nebo ne, nehledejte příčiny samy.
Na otázku proč tedy máte Vy zrovna Ty tenhle problém nevím. Pokud ho chcete najít, mohu v tom pomoci já, nebo některý z mých kolegů. Také pomůžeme tuto denní můru porazit. Také psycholog by mohl tento problém odhalit.
JDE O TO MÍT VOLBU. Chci mít tyto emoce? Nechci?
V tom Vám může EFT pomoci.
P.S.Někdo tu také psal nějaké číslo o tom, jak je tato terapie drahá. Nevím z jakých zdrojů ten člověk čerpal. Já neznám nikoho, kdo by tak nesmyslné částky požadoval. Jinak vyšla kniha EFT svoboda emocí. Ta stojí cca 139-140 Kč.
Jarda- jaromir.l@centrum.cz, 05.05.2008 9:28:44, IP: ***.***.37.145, #47673V čem je Vám líto dítěte které prohrálo závod? V čem Vám není líto jiného dítěte, které ho vyhrálo?
Není to otázka nedostatku, nebo nadbytku citu. Možná by se to mohlo nazvat jako stanovení hranic. Tohle se mě týká, tohle ne.
Rodiče jsou velké téma. Téměř všichni s ním bojujeme, i když vědomě věříme tomu, možná to i víme, že dělali všechno tak nejlképe jak uměli. K otci... pro některé muže,ale bohužel i ženy, je projev citu projevem slabosti, je to vlastně strach. Strach z toho, že ukáži slabost a soupeř mě díky tomu porazí, je jedno jestli je soupeřem další samec v boji o samici, nebo partnerka při diskusi o tom kde strávíme dovolenou, někdy je nemožné to rozlišit, však víte, že někdy jsou naše mentální programy silnější než my....
CHce to mentální a emoční hygienu... Třeba by mohl pomoci sport, třeba dávatt víc sama sobě...
víc radosti péče lásky... sama sobě.....
Malířka, 05.05.2008 9:35:47, IP: ***.***.60.43, #47675Deprese
Deprese a depresivní nálady je souhrný název pro obraz duševního stavu, vyznačujícího se pocitem poraženosti, sklíčenou náladou, ztráty aktivity a apatií. Deprese pokleslá do tělesnosti se nazývá endogenní a je doprovázená pocitem celkové únavy, nespavostí, nechutenstvím, bušením srdce, nízkým tlakem a ztrátou pudů. Depresivní člověk je skličován střídavě pocity viny, marnosti snah a nedostatečné vděčnosti světa. Nával deprese přichází obvykle po velkém pracovním nebo citovém přetížení, které nepřineslo kýžený efekt.
Základní vadou činnosti ducha depresivních lidí je sebepřecenění v souhře s neschopností hospodařit se svou vlastní duševní energií. Tak nemocní docházejí k přesvědčení, že musí svět napravit ke svému obrazu a vrhnou se do této nápravy se vší svou energií. To trvá tak dlouho, až ji vyčerpají a dostaví se deprese. (Josef Staněk - Jana Brzobohatá "Duchovní příčiny nemoci".)
Romísku, imponuje mi tvoje vyzrálost, vlídná moudrost a vstřícnost.
Linduško, cítím, že se brzy uzdravíš, moc ti to přeju. Hlavně na tebe myslím, abys to zvládla v práci. Jsem ráda, že už zase bruslíš, jako dřív a vůbec relaxuješ, zkrátka zase žiješ :-)))
Anno, mám podobné pocity, jako ty, ale nebudu se rozepisovat, protože už tady není ta pohoda, co bývala, za všechno tu můžeme být napadnuti, odsouzeni, vysmáni.
Všem milým pisálkům přeju příjemně prožitý den!
Romana, 05.05.2008 10:36:41, IP: ***.***.68.88, #47686Ahoj Malířko, na mně tady svými příspěvky každý nějak působí, děvčata většinou jako citlivé, hodné bytosti, které se perou se svými problémy, protože i v těch nejhorších chvilkách se poprat chtějí a v tom je jejich síla - ženy trpí depresemi podstatně častěji než muži, ale snáz je řeší, neodmítají pomoc druhých, mají víc duševních sil a odhodlání, méně často než muži volí nejkrajnější řešení a berou si životy, snad to pramení z toho, že přírodou byly pasovány na dárkyně života.
Války v historii byly rozpoutávány výhradně muži a doplácí na to lidstvo od samého zrodu po dnešek, protože dějiny lidstva jsou především dějinami válek a na tom se bohužel nikdy nic nezmění. Ve jménu náboženství jiných filosofií a touhy po moci se lidi budou vraždit, dokud bude lidstvo existovat.
Petr je vždycky nablízku a připravený povzbudit každého, pochválit za každý pokrok a tím pomáhat.
Jaromír pojímá věci psychologicky a jistě není od věci si přečíst o čem píše a zamyslet se nad tím ...
Unodegato píše o možnostech boje s D a nikomu svůj názor nevnucuje, ráda si přečtu její zkušenost.
Trochu jinou náladu a atmosféru sem vnesla Halina, doufám, že nejde v jejím případě jen o to, vyvolat hádku, jak se podařilo na Diskuzi Ženatý milenec, kam jsem nakoukla, přiznám se, ze zvědavosti - jakoby Halina byla žena dvou tváří - někdy píše infantilní a donekonečna stejné příspěvky jako puberťanda, jindy rozumné a věcné názory bez urážek a s potřebnou dávkou tolerance k druhým - čert se v tom vyznej, ani to nevypadá jako příspěvky od jedné a té samé osoby, no, nebudu si tím lámat hlavu - věřím, že se nám tady díky tomu hezké vztahy nepokazí.
Malířko, už výš jsem psala, že ráda čtu Tvoje příspěvky, z kterých vyzařuje citlivost a inteligence a velká dávka empatie a myslím, že to na této diskuzi vyciťuje více lidí. Proto sem chodíme, mnohým to pomáhá. Jaromír píše, že se chceme utvrzovat v tom, že nejsme ve srabu sami a něco v tom smyslu, že pokud se z deprese vyhrabeme, nemáme už sem co psát a co pak dál ... pokud podle jeho názoru v depresi jsme, nemůžeme si navzájem nic dát, ani lásku, protože ji necítíme a nemůžem dát něco, co v sobě nemáme ...
Já myslím, že nejde o utvrzení se v tom, že nejsem v srabu sama, ale o semknutí se s lidmi v určité komunitě, o hledání porozumnění tamk, kde je hledat lze, o radování se z každého pokroku každého jednotlivého z nás, o možnost komunikovat o věcech, které ve vztahu k jiným cítím jako tabu, o pocit, že mi někdo rozumí, protože se svým okolím takto komunikovat nemůžu, protože nevědí o čem je řeč, o zaplašení pocitu vyřazenosti z lidského společenství mezi lidmi, kteří prošli stejnou zkušeností a mají hodnoty uspořádané mnohdy lépe, než ti, kteří D nepoznali. Měj se hezky i všichni ostatní. Romana.
Anna, 05.05.2008 11:05:38, IP: ***.***.117.184, #47692Když jsem před pár dny našla možnost se k vám sem připojit,byl zde jakýsi klid a pohoda.Teď začínám mít pocit že je zde pár lidí kteří se i třeba snaží pomoci,ale asi jsou trochu jinde.Ale to je jako život.
K odborníkovi chodím dohromady asi 20let a i když jsme našli příčinu problému,bez přetržení pout ji neodstraním.
Asi jsem opravdu blázen když cítím s dítětem které prohraje,s člověkem kterému někdo odešel,nebo s nemocným a kde co obrečím.
Po posledních příspěvcích to tak cítím a asi se zahrabu zase sama do sebe.
Katka, 05.05.2008 11:11:18, IP: ***.***.180.142, #47693tak jak se citim emocne no nejak tak zvlastne neumim to nejak popsat ale pokusim se .jako kdybych mnela uvnitr v tele chlad ale mneni se to kazdou chvily jinak a mam chut kricet ale nejde to a svirani nejen u srdce ale kazdou chvili jinde treba v zadech u zaludku nekdy sklicene a mam v sobe strasnej zmatek furt dokola premyslym co jsem udelala spatne pak se na to chvilku nesoustredim a nechavam sve telo a myslenky jen tak plout a pak se cejtim jako lehke pirko ktere staci odfouknout a je pryc..a jinak jsem byla u prakticke lekarky a dvakrat v Riapsu a tam kdyz jsem ji rekla ze mam pocit ze nic necejtim tak mi na to za prve rekla ze jsem nemela volat sanitku ze jsem mnela dojec sama ze zadruhe ona taky skoro nic necejti ani jeji kamaradky a ze prej vypadam normalne ze se usmivam tak podle toho usoudila ze jsem v poradku tak to mne mrzelo cejtila jsem se hrozne a tam mi dala lexarin nevim proc ale tohle by nemela rikat...ja za to nemohu ze na povrchu tela vypadam jak klidas ale proste nerada davam sve pocity jen tak na jevo ne cloveku ktereho vydim prvne teda zalezi zda je mi simpatickej ci ne..jo a chodila jsem pul roku psychologovi a ten mi furt predepisoval sami prasky a to jak neurol pak to zmenil na lexaurin no jenze mne ty prasky nejak nepomahaly no a nejvice mne provazi pocit jako kdybych dejchala studenej vzduh ...no proste to nechapu:(
Halino...????, 05.05.2008 11:20:06, IP: ***.***.166.130, #47695Ty máš asi nějaký závažný psychický problém, ne...??? Místo, aby jsi lidem pomáhala a snažila s poradit, tak zpochybňuješ to, o čem vůbec nic nevíš. Myslím, že jsi nezažila ani opravdovou depresi. Jinak by jsi věděla, že duše bezprostředně souvisí s tělem. Asi je zbytečné s tebou už o čemkoliv mluvit. Ale takovým jako jsi ty, by měli zakázat vstup na tyhle diskuze, protože nemáš ještě povědomí o skutečném životě. Kdyby jsi měla, nemůžeš sem psát takové nesmysli! Jíst zeleninu, pozitivně myslet a uzdravit se... je určitě podle tebe špatná rada pro všechny, kteří potřebují pomoc?!? O jaké ayurvedické a východní léčby se zajímáš? S kolika jsi mluvila psychology, psychiatry a na kolika psychoterapeutických kurzech pro léčbu duše a osobnosti jsi byla? Jsi prostě ten skeptický člověk, který bude radši jíst léky, než by změnil svůj život? Motto:" Dělej tak, aby tvoje strava byla tvým lékem, ne lék tvojí stravou..." Říká ti to něco...??? Vidím, že to nemá smysl, ale nezpochybňuj to, o čem nic nevíš...??? Nebo nemáš odvahu to vyzkoušet...???
Anna, 05.05.2008 11:25:01, IP: ***.***.166.130, #47696Samozřejmě, ale je dobrý přístup začít alespoň někde... prostě řešit, řešit, řešit... hledat odpovědi sama v sobě. Začít třeba očišťovat tělo, aby se dostavila i očista duše... Ale je potřeba být odvážná, není jednoduché začít dělat co tady píšu, ale je to dobrý začátek. Pozitivní myšlení, změnit přístup a životní prostředí... třeba. Spoustu lidí žije ve špatném životním prostředí a radši polyká prášky, než aby se podívalo pravdě do očí... prostě hledat příčinu a pokusit se jí vyřešit, přijat a odstranit... to je hlavní záměr. Ne, učit se s nemocí žít, ale pokusit se jí odstranit... Zkuste jíst zdravě... uvidíte, jak se budete cítit zdravěji a lehčeji... a to i duševně. To se pak řeší mnohem líp... tak to myslím...
Halino!, 05.05.2008 11:34:41, IP: ***.***.166.130, #47699Čtu si tadýk tvé přízpěvky a vidím, že tobě v dětství musel někdo hodně ubližovat. Ať už to byl otec nebo matka. A sbevědomí máš taky pěkně pochroumané. Protože musíš zpochybňovat jakýkoliv názor člověka a to teda ani náhodou nesvědčí o jistotě. Navíc vyhledáváš konflikty ke svému vlastnímu vybytí! Asi je pro tebe dost těžké žít sama se sebou?? Asi sama se sebou neustále bojuješ a nemáš se ráda...??? Jde to dost cítit, jak jsi plná hněvu a agrese. A "z bolesti je hněv a z hněvu je nenávist". Asi ti někdo opravdu hodně ublížil. Kolik je ti let?? Že se tak chováš...??? To je horzné, musíš být hrozně osamělý člověk...??? Jsi...??? Měla by ses zamyslet sama nad sebou a hledat odpovědi sama v sobě. Odpustit a zapomenout těm, co ti ublížili...??? A neubližovat proto všem lidem kolem sebe. Ty ani nechceš nikomu pomoci! Už je mi to jasné..... prosím všechny, aby vůbec nereagovali na přízpěvky Haliny.... už je mi jasné, co jsi zač...????
Jarda- jaromir.l@centrum.cz, 05.05.2008 11:36:32, IP: ***.***.37.145, #47701Jestli se chceš zakopat udělej to, ale mě zajímalo to co cítíš v těchto dvou případech, zkus to pojmenovat co tě trápí
Malířka..., 05.05.2008 11:38:05, IP: ***.***.166.130, #47702Moc hezky jsi to popsala, i když v depresi lidem bohužel moc hezky není... Každému přeji, aby se uzdravil a nevzdával se... odvahu a energii do života.... a hlavně lásku v srdci. Vždyť jsme vlastně všichni šťastní, jen si to neuvědomujeme. Vidíme, slyšíme, máme dvě ruce, dvě nohy, čístý vzduch v plicích... rodinu, přátele... jen bohužel, člověk v depresi to vůbec nevidí... všem brzské uzdravení... A rozhodně tadýk nejvíc prudí Halina!!!!!!
Jarda- jaromir.l@centrum.cz, 05.05.2008 11:51:33, IP: ***.***.37.145, #47704Děvčata, protože se to týká spíš děvčat, proč teda na HAlinu reagujete když Vám vadí? Pokud máte pocit, že na Vás úparezituje, tak jí nedávejte svou energii tím, že si budete prožívat to co píše, natož jí odpovídat
Romana Nině, 05.05.2008 12:28:49, IP: ***.***.68.88, #47708Nino, napsalas to moc hezky, cítím to stejně. Mně taky život už profackoval a znám to pověstné jednou dole jednou nahoře důvěrně, souhlasím s tím, že co mně nezabije, to mně posílí a díky negativním životním zkušenostem si myslím, že už je ve mně dostatek pokory a tolerance. Vyzařuje to i z Tebe, chceme jen hezkou přátelskou diskuzi bez srážení a ironie, rouhání se životu a napadání druhých bez důvodu. Měj hezký den ! Romana
Jarda..., 05.05.2008 12:31:38, IP: ***.***.166.130, #47710Ahoj... taky jsem si to uvědomila... už na ní nebudu reagovat, je to jen plýtvání energie... hezký den...
Malířka, 05.05.2008 13:07:46, IP: ***.***.60.43, #47716NEPSALA JSEM PŘÍSPĚVEK V 11,38 !!!
Tady asi straší. Teď jsem projížděla diskuzi a podivila jsem se, co jsem napsala, když jsem malovala :-) Jsem fakt dobrá, zvládnu dvě činnosti najednou, psát sem a zároveň ve vedlejší místnosti malovat.