Diskuse - Deprese v těhotenství
Kamala, 09.12.2011 16:13:03, IP: ***.***.32.167, #155747 Ahoj. Ja jsem tady uplne nova, nahodou jsem nasla tuhle diskusi. Mam jednu otazku, mozna se tu na to same uz nekdo ptal, tak se omlouvam, ale nemuzu si to cele precist, je toho hodne :-).
Takze, mam uz jedno dite, holcicku ted jsou ji 2 roky, a jsem ted v 2. mesici tehotenstvi. Nemam snad depresi, jen nekdy musim fakt na malou hodne zarvat, kdyz uz to jinak nejde. Delam to hrozne nerada, pak si to vycitam, je mi z toho zle. Mentalne i fyzicky. Mala je celkem hodna, ale nekdy ma dny, kdy je nezvladatelna, ze dostane i na zadek a ja rvu jak hysterka. Bojim se aby moje mentalni rozpolozeni nejak spatne neovlivnilo miminko v brisku. Cetla jsem, ze stres v tehu je samozrejme spatny, muze vest k psychickym porucham miminka. Mate s tim nekdo zkusenost, treba z vaseho okoli, nebo vasi, jak "dopady" miminka stresovanych, nebo depresivnich
maminek?
Snad jsem to napsala srozumitelne, a predem dekuji za odpoved. A take stastne prozite tehotenstvi a materstvi.
Irča, 09.12.2011 18:00:55, IP: ***.***.38.66, #155753To, co popisuješ není nic neobvyklého. Absolutně se tím nezatěžuj. Většina z nás si tu prošla těžkými depkami a nasazením antidepresiv v období těhu či laktace. Ani to, jak se zdá, nemělo na děti negativní vliv. Ono se toho napovídá mnoho, ale málo co je prokázané. Takže jestli jsi nezažila stavy dlouhodobé nespavosti, třesy, průjmy, pocity na zvracení od nervů a to jak chápu asi ne, tak buď fakt v klidu.
evinaH., 09.12.2011 19:55:55, IP: ***.***.180.186, #155755Kamalo - i já se přidám: Tak jsem z toho vyčetla, že na malou zařveš a pak je Ti z toho špatně.Nevím, jestli to nějak ovlivní mimčo v bříšku - pravda je, že já mám starší holku 15 letou a to moje: " Pájo, udělej to!" a podobně - ta mladší napodobuje jako papoušek.Tam bych problém trochu viděla, stejně jako u spousty věcí, co Ti nedělají dobře - pokud Ti to nedělá dobře, někde bych se fakt poradila, co s tím.Mně kdysi kámoška poradila na malou - napočítám do tří a pak teprve dostane na zadek. Teda jako nahlas napočítám. Normálně řeknu: " A mám toho dost, počítám do tří a jak nepřestaneš, dostaneš na zadek."Na malou už to - kdovíproč - nedělám, ale na tu velkou to fungovalo sakra dobře a dlouho - ona když pak uslyší to tři - tak ví, že je zle.Tu mladší mám dvouletou , takže s Tebou soucítím, protože jsme v období sama sama a ona všechno sama a běda jak to nejde.:-)
evinaH., 09.12.2011 19:58:27, IP: ***.***.180.186, #155756Ještě - míváš teda na ni najednou velkej vztek? Nezvladatelnej vztek? Vztek obvykle kryje smutek toho, co je špatně v životě, tak by to možná chtělo si zajít do nějaké psychoporadny to rozkrýt. Neznamená to, že jsi zralá na prášky jako my tady, ale třeba by Ti takový popovídání pomohlo k lepšímu pocitu na duši.:-)
Irča, 09.12.2011 20:27:53, IP: ***.***.38.66, #155757Já mám teda někdy po krk všeho, potřebovala bych dovolenou od rodičkovské a to neke.
karen, 09.12.2011 22:25:25, IP: ***.***.174.89, #155759ahojky holky. chtěla bych se zeptat a poradit. pořád řeším to kojení prášky mi zůstávají to jsem si zařídila a mám v ruce i papír pro zasdtavení lakzace, ale rozhodnutí je na mě. Buď ho použiju nebo ne a zkusím kojit s AD. Chci se zeptat myslíte, že to má velký vliv to kojení ma psychiku? Mám si jí raději nechat zastavit nebo to zkusit? nevím si moc rady. mám strach co bude. Irčo jakou dávku AD si brala v kojení?
Nikol, 10.12.2011 8:43:27, IP: ***.***.95.194, #155769Irco, invazni, neinvazni, pich a po dvou dnech bylo dobre, ted si strikam nejakej sajrajt do ucha dva tydny.
Jinak tady nedavaji antibiotika skoro vubec, fakt uz ti musi byt hodne blbe, ja jsem treba musela jit k doktorovi dvakrat, nez mi je nasadil, takze jsem deset dni protrpela, nez se rozhodl mi je nasadit. Detem se tady nedava vubec nic na nachlazeni, chrchlani a rymu. Takze mam prcky nemocne od rijna nepretrzite. No nic, jdu si dat svoje antibiotika a striknout si do ucha a umyt nadobi. Prelezlo to na manzela, tak je to tady jak v lazaretu.
Nikol, 10.12.2011 8:47:01, IP: ***.***.95.194, #155770Karen, to je tezke takhle posoudit. Ja jsem se synem nemela deprese v tehu, ale pak po porodu a kojila jsem ho rok. S holkou jsem mela depky v tehu a odeznely po porodu a taky ji kojim uz 9 mesicu. Me kojeni vyplavuje hormon stesti, takze ja si to vylozene uzivam. A obe deti deti jsem kojila s AD. A musim rict, ze tam byly i nejake problemy, jako ze malej nechtel pravy prso a mala ho odmita ted, pres to vsechno ma kojeni na me pozitivni ucinek.
Karen, 10.12.2011 19:54:27, IP: ***.***.174.89, #155793Jen kdyby člověk viděl dopředu co se bude dít. je to na mě i to kolik si určím ty dávky protože jsem to řešila s jiným psychiatrem. Ten mi to schválil, ale rozhodnutí je na mě buď tak nebo tak.já nevím Nikol já děti mám moc ráda, tak si taky myslím, že snad by mě ta laktačka nemusela potkat snad i ty depky třeba ne. Ale co kdyby? možná by mi to taky spouštělo třeba hormon štěstí. já beru sertralin 50mg takže asi bych musela snížit
Nikol, 11.12.2011 11:02:46, IP: ***.***.95.194, #155808Karen, ja jsem kojila na 100 mg Sertralinu malyho a v pohode. Prestat kojit muzes vzdycky. Jak jsem psala, ja jsem kojit nechtela a ted kojim uz druhy. Ale je to na tobe. Kazdopadne at se rozhodnes jakkoli bude to spravne rozhodnuti.
Irča, 11.12.2011 16:22:59, IP: ***.***.38.66, #155815Tak vidíš, nejspíš bys nemusela nic. Třeba Ti to kojení ani nepůjde nebo něco a řešíš to tady. Třeba si necháš zastavit laktaci, což jsou zase další hormony a ani to nebude zapotřebí. Znám holky, co se jim ani mlíko nespustilo. Co to takhle nechat viz major a neřešit to vůbec?? Když to půjde, fajn, nepůjde-li taky fajn. Ale to bysme asi nebyly my, co??
karen, 11.12.2011 22:05:53, IP: ***.***.174.89, #155864Asi máte pravdu možná to nechám osudu. Jak říkáš Irčo to by jsme asi nebyli my:-). Nejhorší je, že je to všechno jen na mě psychouš to nerozhod ten už teď by chtěl snižovat abych to do porodu stihla. ale to já neudělám ani náhodou, tak mám alespoň podporu v tý terapeutce a její táta, který mi to všechno vysvětlil co a jak. Nikol, tak jsi mi asi dala odvahu do toho kojení, že to zkusím. Jak říkáte přestat můžu vždycky. Já si jen přeju, aby malý mělo fungující mámu nic víc. A třeba, když beru ten sertralin by mě až tak hrozně být nemuselo. A Nikol jak jsi to dělala vzala jsi si sertralin ráno a po kojení nebo to je jedno?
Irča, 11.12.2011 22:31:14, IP: ***.***.38.66, #155866Já nevím, jak Ty, já léky beru ráno a nějak jsem to neřešila. Sertralin je vlastně Zoloft, nejpředepisovanější lék v těhu a při laktaci, ale jestli z toho máš mít depku, kašli na to. Vlastně jsem se tu na webu taky skamarádila s jednou holčinou, co při Zoloftu kojila.
Karen, 11.12.2011 23:30:18, IP: ***.***.174.89, #155867já taky ráno po snídani. kdybych věděla, že z toho budu mít depku tak to je jasný, že se na to vykašlu, ale co když to bude ok proto to řeším.
karen, 12.12.2011 11:52:20, IP: ***.***.174.89, #155887Nikol já když jsem si prošla ted tím šíleným obdobím, tak jsem to prostě všechno vzdala měla jsem z toho kojení šílenej strach hlavně z té laktační psychozy. Ale jak se zklidňuju, tak mi to čím dál tím víc vrtá v hlavě a taky bych chtěla pro drobečka to nejlepší. A s těma prsama na tom nejsi sama víš co mám já?před otěhotněním 85D a teď 9OE hrůza...