Podle kanadských vědců zvyšuje pití piva nebezpečí vzniku rakoviny plic, zatímco víno toto nebezpečí snižuje. Uvádí se to ve studii odborníků z McGillovy univerzity, zveřejněné v časopise Cancer Causes and Control.
Studie na základě údajů sesbíraných v 80. a 90. letech dochází k závěru, že osoby, které vypijí týdně šest a více piv, si o 20 až 50 procent zvyšují riziko vzniku rakoviny plic. Tento poměr ale dokáže srážet dolů pravidelná konzumace ovoce a zeleniny. Naproti tomu pití vína snižuje o 40 procent hrozbu vzniku rakoviny plic u mužů a o 70 procent u žen.
Vysvětlit to zřejmě lze rozdílností ingrediencí, z nichž se oba alkoholické nápoje vyrábějí. A možná i údajně celkově zdravějším způsobem života pijáků vína. Vědci ze statistik vyloučili případy rakoviny ovlivných kouřením.
"To je hlavním problémem všech studií o souvislostech alkoholu a rakoviny plic: poznat a vyloučit vliv kouření," říká koordinátor studie Andrea Benedetti. Lidé, kteří pijí, jsou často také kuřáci. Proto je třeba zpracovávat údaje za tak dlouhé časové období a "pročišťovat" je od vedlejších vlivů.
AUTOR: (čtk)(zdroj: ihned.cz)
Můžeš Nikolo a nemusíš. Většinou si na tom člověk vytvoří závislost, že tím řeší stres, nervozitu apod takže za mě jinak cigarety návykové nejsou
Mně s tím pomohl manžel a ně ty ovocné jednorázovky objednává přes vapoo.cz
ajsd jfa fjhs fjs hfdsjfsd
Ahoj, chtěl jsem se zeptat na něco ohledně alkoholu. Je mi 42 a pivo a víno mi dycky chutnalo. Hlavně pivo. Skoro každý den sem si dal večer pár piv,... (zkráceno)