Diskuse - Multifokální brýle - zkušenosti
martan61, 06.07.2016 11:41:29, IP: ***.***.203.228, #201047Optiku jsem vybíral podle toho s kým jsem spokojený a komu věřím. Doposud jsem byl vždy spokojen.
Multifokální brýle občas používám, můj závěr neboli shrnutí je ,že tento vynález poslouží těm , kteří s odpuštěním nevidí nic a s těmito zázračnými čočkami jsou rádi, že vidí aspoň trochu.
Pro nás perfekcionalisty je to zlodějina.
martan61, 06.07.2016 12:51:39, IP: ***.***.8.23, #201048Multifokální skla jsou na trhu víc jak 50 let, co je zajímavé, je skutečnost, že v české kotlině je značné množství lidí, které mají zkušenosti jako Vy. Pokud by platilo Vaše shrnutí, pak je opravdu zázrak, že se tento produkt nejen prodává 50 let, ale že se i dále pracuje na vývoji tohoto produktu. Možná je ta příčina v tom,o čem tu neustále píši a to je neodbornost a nekvalitní práce určitých "optiků". Já jsem si nedávno perfektně pokecal v jedné prodejně s oční optikou, která patří jednomu řetězci, s "optičkou", která neměla minimální vzdělání v oboru, ale prodávala a doporučovala korekční pomůcka, o ofsetu, Ona se přiznala, že je vzděláním grafik, Já vidím to gro problémů právě zde, ne v multifokálních brýlích! Karlík
Pro Marci, 06.07.2016 13:11:57, IP: ***.***.8.23, #201049Vy svým požadavkem jasně dokládáte, že jste nepochopila nic z toho o čem píši například v příspěvku Internetové optiky a v příspěvku Oční optika. V těchto příspěvcích vysvětluji, že korekční pomůcka se zhotovuje pro daného nositele přesně na jeho fyziologická parametry, mezi které patří i vertikální a horizontální parametry centrace a mnoho dalších, které závisí na produktu, který má být ke korekci použit a na refrakční vadě, která má být korigována. Není divu, že v souvislosti s tím co uvádím v příspěvku pro martan61, máte i Vy pocit, že oční optik vezme brýlovou čočku a nějak ji do brýlí adjustuje a je hotovo no a výsledkem jsou brýle přes které nemůžete pořádně vidět. Tuto myšlenku v praxi uplatňují řetězce, internetové optika a co je děsivé i celá řada rádoby optiků ... Karlík
Anonym, 06.07.2016 18:20:11, IP: ***.***.16.82, #201050Asi tak jediné je takové řešení že jdete do optiky kdy vám i patřičně změří oční vadu a nebudou chtít recept od doktora, to je zásadní chyba udělají zmetek a pak se vymlouvají pokud si vše změří sami už je to o něčem jiném.
Pokud se využije receptu od doktora může te si to co je třeba pro základní MF brýle změřit sami a objednat je přes net stejně jako objednává Karlík.
Možná by bylo od karlíka vhodné aby nám zde sdělil adresu od kud objednává on a pak budete mít stejně kvalitní brýle jako doporučuje on ovšem za pakatel.
Demagogu - Demagogu, 06.07.2016 18:38:53, IP: ***.***.8.23, #201051Ty to vždy spatláš všechno dohromady a je s toho pořádná konina. Základní multifokální sklo je to nejnáročnější na zpracování a měření parametrů nutných pro zábrus skel. Je to dáno tím, že již samo je zatíženo spoustou aberací a každá nepřesnost tyto aberace dále umocňuje, takže to co doporučuješ je opravdu pořádná konina. Karlík
Demagogovi pořád chbí jeden parametr, 07.07.2016 11:40:31, IP: ***.***.17.107, #201055No a co? Uvědomme si že z těch ostatních už docela slušně vyplývá i tento navíc se dá vycházet z předpokládané průměrné hodnoty ale i tak je to jedno.
MF brýle přes internet vás příjdou na 1200Kč nenítedy problém objednat si třeba troje s rozdílnými a ponechat si ty nejlepší a ostatní vyhodit a nebo nechat obruby na náhradní díly. Pořád to vše celé bude levnější než jedno sklo z optiky karlíkova typu navíc oprostěné od možnosti vnesení chyby do zhotoveného produktu optikem.
Co převálcuje MF brýle, 07.07.2016 12:03:21, IP: ***.***.17.107, #201056Už dnes si můžete koupit na netu nebo vystřihnout z papíru tzv D virtuální brýle do kterých vložíte váš smartphone zaostříte tak aby jste viděli dobre na displej a o další ostření na blízko dálku atd se stará telefon. No a porovnejte si cenu karlíkových výtvorů a tohoto řešení. Umí karlíkovy brýle telefonovat fotit natáčet video připojit se na net atd???
martan61, 09.07.2016 16:05:42, IP: ***.***.203.228, #201082Pane Karlíku, nevím co dodat, každý koho jsem se ptal kdo nosí MF, myšleno od té doby co vlastním MF brýle, tak nikdo není spokojen, spíš se smířili s tím, že vyhodili peníze za něco co nejde reklamovat. A koukaj přes ty čočky i když je to rozmazaný, atd.
Teď když vím jak to funguje krásně poznám kdo má MF na nose. Je to vidět jak se zaměřují třeba na displej, nebo když chtějí něco přečíst je to komické.
martan61
Monika28, 09.07.2016 22:46:47, IP: ***.***.159.65, #201083To je zajímavé, že multifokály se prodávají cca 50 let,přitom je každý s nimi nespokojený dle vás. Já osobně si myslím , že pokud je správná korekce včetně binokulárního vyvážení , správně změřená vzdálenost zornic,výška , úhel stranic, prohnutí obruby, výběr skel dle výše adice, což je rozdíl mezi dálkou a blízkem , popovídání si se zákazníkem, jak dlouho dělá denně na počítači apodob., tak není možné, aby si někdo na multi nezvykl.Jsem optometrista, vím jak je důležité vyšetření dioptrií, že nestačí změřit autorefraktorem, potom čtení na optotypu a pak otázka na věk a podle toho se dá čtení. Popravdě od revoluce je snaha oddělit stanovení dioptrií od vyšetření lékařem. Lékař nemá tolik času na každého pacienta.Já sama multi mám, na dálku mám pouze -0,25 dpt a na blízko + 1,75. První den hrůza , blízko dobrý , dálka vše plavalo a večer prášek na hlavu.Druhý den lepší, jen počítač všelijaký a třetí den OK, jediné, co mně dělalo problémy cca 14 dní byla zpětná zrcátka v autě. Říká se, že na to, aby si člověk zvykl na multifokály je třeba určité inteligence. Pod to se plně podepisuji. Po revoluci všichni optici uvítali, že bylo možné objednávat skla ztenčená, velké průměry skel , že bylo možné správně centrovat skla do velkých brýlí . No a 26 let po revoluci si někteří zákazníci vybrali cestu zpátky. Třeba za další čtvrt století si objednáme po internetu i zubní protézu nebo kloubní náhradu.Když je to tak levné ?!!!!!
Monika28, 09.07.2016 22:47:10, IP: ***.***.159.65, #201084To je zajímavé, že multifokály se prodávají cca 50 let,přitom je každý s nimi nespokojený dle vás. Já osobně si myslím , že pokud je správná korekce včetně binokulárního vyvážení , správně změřená vzdálenost zornic,výška , úhel stranic, prohnutí obruby, výběr skel dle výše adice, což je rozdíl mezi dálkou a blízkem , popovídání si se zákazníkem, jak dlouho dělá denně na počítači apodob., tak není možné, aby si někdo na multi nezvykl.Jsem optometrista, vím jak je důležité vyšetření dioptrií, že nestačí změřit autorefraktorem, potom čtení na optotypu a pak otázka na věk a podle toho se dá čtení. Popravdě od revoluce je snaha oddělit stanovení dioptrií od vyšetření lékařem. Lékař nemá tolik času na každého pacienta.Já sama multi mám, na dálku mám pouze -0,25 dpt a na blízko + 1,75. První den hrůza , blízko dobrý , dálka vše plavalo a večer prášek na hlavu.Druhý den lepší, jen počítač všelijaký a třetí den OK, jediné, co mně dělalo problémy cca 14 dní byla zpětná zrcátka v autě. Říká se, že na to, aby si člověk zvykl na multifokály je třeba určité inteligence. Pod to se plně podepisuji. Po revoluci všichni optici uvítali, že bylo možné objednávat skla ztenčená, velké průměry skel , že bylo možné správně centrovat skla do velkých brýlí . No a 26 let po revoluci si někteří zákazníci vybrali cestu zpátky. Třeba za další čtvrt století si objednáme po internetu i zubní protézu nebo kloubní náhradu.Když je to tak levné ?!!!!!
martan61, 11.07.2016 19:11:22, IP: ***.***.203.228, #201103Tak za prvé, optometrista a prodejna kam chodím patři mezi top špici v oblasti Hradec Králové a Pardubice. O pořízení MF brýlí jsem uvažoval minimálně 6 let. A trvalo mi fakt dost dlouho než jsem objevil seriózní prodejnu.Za druhé jestli jsem správně pochopil příspěvek Moniky28, měl by si zájemce o tyto čočky nejdříve nechat změřit IQ?
Za třetí mou dominantní oční vadou je již 40let krátkozrakost (-2,5). Na střední vzdálenost a na blízko vidím bez Dioptrických brýlí normálně.
Problém u čoček Hoya Summit Pro, je strašně malá plocha na dálku a úzký koridor na krátko a blízko.
Dioptrickou škálu (od- do + hodnot mám změřenou dobře.
Takže znova abych viděl dobře na dálku musím koukat takzvaně z patra, a ostatní vzdálenosti zaměřuji jako přes mířidla abych se vešel přesně do stanovené štěrbiny.
Další problém je čtení textu z blízka na zaobleném obalu bez brýlí přečtu v pohodě i text na zaobleném okraji, v brýlích s MF čočkami si musím obalem otáčet abych měl text přímo proti oku, respektive zorného bodu čočky.
A úplně na konec dost dlouho jsem amatérsky fotografoval a fotky si sám vyráběl tak že něco málo o optice vím.
Nakonec důvod proč jsem se rozhodl sdělit svoje zkušenosti s těmito čočkami je , aby si každý uvědomil výhody a nevýhody, které jej po této investici čekají.
Kolik semestrů optiky, 12.07.2016 9:20:44, IP: ***.***.16.82, #201121by měl ideálně absolvovat zákazník který si chce u optika nechat udělat brýle?
Pros brýlema z trhu nemají lidé problém?
Je někde aplikace pro virtuální realitu která ve D brýlích nasimuluje vidění přes MF skla?
Vidíte někdo Nařízením vlády - č. 278/2008 Sb. v platném znění z 1.7.2016 od tohoto datumu přes své MF brýle lépe?
Demagogu, Demagogu, 12.07.2016 12:17:46, IP: ***.***.159.192, #201123V prvním příspěvku pan martan61 píše: "Dlouho jsem uvažoval o multifokálech , dostal jsem v práci příspěvek na zdravotní pomůcky, tak jsem toho využil na pořízení těchto brýlí. Naštěstí jsem se vešel i do ceny s rámečkem. Co mi nejvíc vadí je, že prodejce neřekne pravdu o vedlejších účincích (vlnění v koridoru střed a blízko). Tam kde jsem byl prodávají čočky HOYA konkrétně na mé připomínky a obavy mi doporučili model TF SUMMIT PRO 1.50...". Z citace je zřejmé, že zákazník měl nějakou cenovou představu a optik se do ní vešel. Ty tu neustále dokola meleš a doporučuješ brýle z internetu nebo od expertů jako je optik domů atd. To jsou dle tebe ti nejlepší, protože dle tvého názoru u nich ušetříš. Jak vidíš z případu martana61, ale i ze svého, který šel také tvojí cestou a opttik to pak vzal tak, že když ti ty brýle neudělám já, tak ti je udělá někdo jiný, bude to pro tebe úplně stejné, budeš mít tak jako tak problémy, které jsou spojeny s tímto typem produktů, který ty na základě ceny, ne kvality koukání preferuješ, pak proč bych ti tvé přání nesplnil. Já osobně takovýto typ multifokálních skel neprodávám, proto Demagogu nemám nespokojené klienty, ale u hlupáků jako jsi ty jsem brán za zloděje. Závěr - nemusíš mít ani jeden semestr optiky, hlupáci jako ty jsou stejně nepoučitelní no ti co si vyzkouší "levné" multifokály pak rádi jdou do lepšího. Demagogu ono je to stejné jako třeba s rajčaty, ta hydroponě pěstovaná v halách, která se sklízí zelená, aby pak i několik týdnů čekala v dozrávárně až příjde jejich čas, jsou také velmi levná, ale kupuješ si jen vodu, cukr, buničinu bez jakékoliv nutriční hodnoty, vůně a chuti. Rajčata, která dostanou vše co potřebují, včetně slunečního světla jsou tři až pětkrát dražší, ale jsou plné vhuti, vůně, vitamínů a minerálů. Přesto je spousta lidí a ne proto, že by byli v hmotné nouzi, kteří rajčata z dozráváren kupují a tvrdí, že je to to samé rajče, jako to dražší, které jjde po sklození ihned na stůl. No a tak je to i s multifokálními brýlemi. Ty máš zkušenost sám se základním multifokálním sklem s gravurou OCI. To co popisuje pan matran61 je velmi podobné tomu co jsi psal o pocitech ve svých multifokálních brýlích ty. Proč doporučuješ ostatním, aby si kupovali to samé co sis koupil ty a nebo ještě horší produkt, když jsi sám s tímto řešením nebyl spokojený? Karlík
Takoví optici, 12.07.2016 12:57:21, IP: ***.***.17.107, #201124jsou fakt humus.
Demagogu, 12.07.2016 13:13:20, IP: ***.***.159.192, #201125Takoví zákazníci, co tlačí na cenu a je jim jedno kde nakupují a jestli prodejce splňuje vše co splňovat má, dle platné legislativy, nejsou taky nic moc. Několikrát jsem tu s tebou rozebíral, že brýlové čočky se vyrábí lisováním, odléváním nebo broušením, ty nejlevnější brýlové čočky jsou vyráběny lisováním nebo odléváním, kde v procesu chladnutí je produkt vystaven značnému vnitřnímu pnutí, proto jsou z hlediska kvality zobrazení tím nejhorším produktem jaký je na trhu k dostání. I multifokální čočky se dají lisovat nebo odlévat, minimálně ta lámavá plocha kde není progrese, proto je takový rozdíl mezi produkty v kvalitě zobrazení, protože multifokální čočka, kde jsou obě lámavé plochy vybroušeny a obě jsou progresivní, je sice dražší, ale pokud je vše správně naměřeno a tím pádem vzato v úvahu při výrobě dané čočky pro daného nositele a pokud je precizně adjustována do brýlové obruby, pak jsou tyto multifokální brýle pro jejich nositele příjemné a jsou pro něj velkým přínosem. Karlík