Bio
![Kde se dají biopotraviny koupit?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiopotraviny zatím nejsou v ČR stejně dostupné jako konvenční potraviny, ale trh s biopotravinami se dynamicky rozvíjí. Spotřebitelé mají několik možností, kde je koupit, i když dost záleží na místě jejich bydliště.
![Je pravda, že podstatná část biopotravin prodávaných v České republice pochází z ciziny?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioProdukce biopotravin v ČR je v některých komoditách stále nedostatečná a poptávka zatím převyšuje nabídku. Problémem rovněž zůstává sortiment, kdy mnoho druhů potravin se u nás nevyrábí, protože vzhledem k přírodním podmínkám nelze vyprodukovat potřebné suroviny.
![Proč jsou bioprodukty dražší než produkty z konvenčního zemědělství?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiopotraviny jsou dražší řádově o 20-40%, protože mají vyšší náklady během celého produkčního procesu. Ekozemědělci mají většinou nižší výnosy, výrazně větší podíl ruční práce a vyšší náklady spojené s certifikací bio (naopak neužívání pesticidů a minerálních hnojiv je podstatná úspora).
![Co všechno může být bio?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioV kvalitě bio mohou být všechny potraviny, tedy biochléb, biomáslo, biosýry, biomaso, biovejce, biovíno, biozelenina, biopivo atd. Mnohdy jsou biopotraviny mylně považovány za potraviny jen pro vegetariány či makrobiotiky.
![Proč je biomléko sladší?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioProtože obsahuje více tuku než běžné nebo dokonce nízkotučné mléko. Biomléko, které se dá již celkem běžně koupit v samoobsluze, má minimálně 3,5g na 100ml. Během roku se obsah tuku může měnit a někdy je až 4,2g/100ml. Kvalita mléka závisí do značné míry na způsobu ustájení a krmení dojnic.
![Proč se na biomléce netvoří smetanová čepice?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioBiomléko, které je na českém trhu, se prodává v PET lahvích a na obale je uvedeno, že mléko bylo homogenizováno a ošetřeno vysokou pasterací. V přirozené formě je mléko emulze, tedy volná směs tuku a vodnatých složek.
![Čím jsou zahušťovány biojogurty?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioJogurt je mléčný výrobek, který má přirozeně řídkou konzistenci, avšak čeští spotřebitelé jsou zvyklí na husté krémovité jogurty. Proto jsou biojogurty zahušťovány buď sušeným odstředěným mlékem a sušenou syrovátkou nebo kukuřičným škrobem
![Proč je biopečivo většinou z celozrnné mouky?]()
26.05.2005 / Rubrika:
Bio90% biopečiva a biochleba je vyrobeno z celozrnné biomouky. Slupka zrna obsahuje podstatnou část minerálních látek a vitamínu, a proto je celozrnná biomouka vysoce nutričně hodnotná, obzvlášť je-li čerstvě namletá.
![Čím se liší panenský bio olej od konvenčního a proč je 3-4x dražší?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioBěžné oleje se získávají ze semen za použití chemických rozpouštědel a při vysoké teplotě. Tím se ničí vzácné výživné látky. Při tzv. lisování za studena je podstatně menší výtěžnost. Pojem lisování za studena je zavádějící, protože při každém lisování vzniká určité teplo.
![Čím se liší biomaso od konvenčního masa?]()
26.05.2005 / Rubrika:
BioLiší se především život zvířat, z nichž biomaso pochází. Aby mohlo být maso certifikováno jako BIO, musí být zvířata chována, krmena, přepravována a porážena podle přesně daných a závazných pravidel, která jsou založená především na dodržování určité etiky vůči zvířatům a která zakazují jakékoliv nehumánní zacházení nebo týrání zvířat.