Pěstování obilí a chov skotu vše změnil. Vznikem trvalých společenství, která rázně ukončila život „z ruky do úst“, nastal obrovský převrat v zažitém způsobu života i stravy. Lidský organizmus se těmto změnám musel přirozeně poddat a tak vznikla krevní skupina A, jejíž antigen je tvořen složenou sacharidovou sloučeninou N-acetyl-galaktozaminem. Typické výživové charakteristiky krevní skupiny A jsou:
Maso a drůbež
Úspěch se u lidí s krevní skupinou A dostaví, pokud úplně vyřadí maso ze svého jídelníčku. To je však velice idealistický pohled. Západní strava je založená především na konzumaci bílkovin. Proto zůstaňme realističtí a sledujme věc poněkud v širším úhlu pohledu. Přejít z ničeho nic na vegetariánskou stravu, to není nejlepší způsob realizace tohoto doporučení. Mnohem efektivnější je eliminovat rizikové faktory právě úpravou ,tj. částečným vypuštěním rizikových potravin, především tedy masa.
Lidé s krevní skupinou A by si měli vybírat pouze libová drůbeží masa, která je vhodné konzumovat 1-3x za týden v množství 100-170 g pro muže a 60-140g pro ženy. Ostaní masa se doporučují jen velice příležitostně.
Neutrální |
Kuře, slepice a krůta |
Nevhodné |
vše ostatní |
Mořské produkty
Lidé s krevní skupinou A mohou jíst mořské produkty v mírném množství 3-4x týdně, ale měli by se vyhnout bílým rybám (platýz, apod.). Mořské produkty by měly být upraveny pečením, grilováním nebo vařením., aby se zachovala jejich plná výživová hodnota.
Velmi vhodné |
Kapr, sardinky, treska, pstruh, kanic, okounek, makrela, hlemýždi, polorejnok, bělomasé ryby, mořská štika, losos a siven. |
Neutrální |
Tuňák, jeseter, abalone, mečoun, štika, okoun říční, ružich, koruška, plachetník a žralok. |
Nevhodné |
Ančovičky, kaviár, barakuda, měkkýši, vyza, placka, škeble, krabi, sumcovité ryby, raci, úhoř, chobotnice, platýs, ústřice, žáby, hřebenatka, garnát, halibut, sleď, kalmar, uzený losos, želvy, humr a slávky |
Mléčné výrobky a vejce
Krevní skupina A dobře snáší malé množství kysaných mléčných výrobků. Přesto by se měli vyhýbat potravinám z plnotučného mléka (vhodná náhražka je sojové mléko). Vhodnou volbou jsou pro krevní skupinu A jogurty či kefíry.
Mléčné výrobky se nedoporučují ani lidem, kteří mají alergie či potíže s dýchacími cestami, neboť podporují vznik hlenu. A právě tato krevní skupina má geneticky danou vyšší tvorbu hlenu. Všechny mléčné výrobky i vejce by se měli konzumovat v množství 2-4x za týden.
Velmi prospěšné |
Sójové mléko a sójový sýr |
Neutrální |
Kozí sýr, jogurt, kozí mléko, kefír, Mozzarella a Ricotta |
Nevhodné |
Plísňové sýry, cottage, máslo, ementál, podmáslí, gouda, hermelín, camembert, plnotučné i odstředěné mléko, zmrzlina, čedar, parmezán a syrovátka. |
Oleje a tuky
Krevní skupina A potřebuje jen velmi málo tuků k tomu, aby dobře fungovala. Přesto lžíce olivového oleje na lepší trávení . Používání oleje, především tedy těch, které jsou pro krevní skupinu A prospěšné či neutrální se doporučuje v množství 2-6x týdně.
Velmi vhodné |
Olivový olej a olej ze lněného semínka |
Neutrální |
Olej z řepky olejky a olej z tresčích jater |
Nevhodné |
Kukuřičný olej, podzemnicový olej, sezamový olej, bavlníkový olej a saflorový olej |
Ořechy a semínka
Mnoho ořechů a semen je pro lidi s krevní skupinou A velice vhodným a přirozeným zdrojem bílkovin, protože tito lidé by měli jíst velmi málo bílkovin živočišného původu. Nejvhodnější jsou arašídy, neboť obsahují lektin, který brání vzniku rakoviny. Mimoto, pokud nemáte problémy se žlučníkem, doporučuje se jíst ořechy i se slupkami (ne se skořápkami!!). Ořechy a semínka by měli lidé krevní skupiny A konzumovat v rozumném množství 2-5x týdně.
Velmi vhodné |
Arašídy, arašídové máslo a dýňová semínka |
Neutrální |
Mandlové máslo, liči, mandle, mák, lískové ořechy, jedlé kaštany, sezamová semínka, vlašské ořechy, slunečnicová semínka. |
Nevhodné |
Para ořechy, kešu a pistácie. |
Luštěniny
Krevní skupině A prospívají i bílkoviny rostlinného původu z luštěnin. Přesto ne všechny luštěniny jsou vhodně, některé z nich obsahují lektin, který je faktorem pro vznik diabetu a obezity. Luštěniny se doporučuje konzumovat 3-6x za týden.
Velmi vhodné |
Fazole aduke a azuki, čočka, červená sója, strakaté a zelené fazole a hrách černooký |
Neutrální |
Bílé fazole, fazolové lusky, hrachové lusky, zelený hrách a bob obecný. |
Nevhodné |
Modré, červené, měsíční a obecné fazole a semena tomarindu. |
Pečivo a chléb
Doporučení pro krevní skupinu A ohledně pečiva a chleba jsou příznivá, ale pokud trpíte zvýšenou tvorbou hlenu nebo nadváhou, je pak celozrnná pšenice nevhodná. Ideální náhražkou je sójová a rýžová mouka. Ke konzumaci chleba se doporučuje přistupovat 3-5x denně, ostatní pečivo 1-2x denně.
Velmi vhodné |
Chléb z naklíčených zrn, chléb z naklíčené pšenice, rýžový koláč a chléb ze sójové mouky. |
Neutrální |
Pšeničné bagety, žitný chléb, chléb z hnědé rýže, žitný Vita chléb, žitný křehký chléb, kukuřičné suchary, suchary z ovesných otrub, bezlepkový chléb, chléb z pšenice špaldy, vločkový chléb a proso. |
Nevhodné |
Tvrdá pšenice, vícezrnný chléb, pšeničné maces, vysokoproteinový chléb, celozrnný pšeničný chléb a suchary z pšeničných otrub. |
Obilí a těstoviny
Krevní skupina A má širokou paletu výběru obilných zrn a těstovin. Konzumace se doporučuje 2-4x za týden v rozumném množství (asi 1 šálek). Ideálním zdrojem živin pro krevní skupinu A jsou celozrnné produkty. Doporučuje se tedy péct si vlastní koláče či pečivo za použití maximálně biologicky čistých produktů.
Velmi vhodné |
Pohankové krupky, žitná, rýžová a ovesná mouka a těstoviny z topinamburů. |
Neutrální |
Kuskus, hnědá a bílá rýže a rýže basmati, bulgur, grahamová, špaldová, pšeničná mouka a mouka z ječmene. |
Nevhodné |
Bílá a pšeničná celozrnná mouka, špenátové těstoviny a těstoviny ze semoliny. |
Zelenina a houby
Zelenina je pro krevní skupinu A životně důležitá, protože je zdrojem minerálů, enzymů a antioxidantů. Doporučuje se jíst zeleninu co nejvíce v přirozeném stavu v množství 2-5x týdně syrová zelenina, 3-6x týdně vařená zelenina, 4-6x týdně sojové výrobky.
Většina druhů zeleniny je pro krevní skupinu A vhodná, ale je nutné upozornit na několik bodů: papriky zatěžují citlivý žaludek, stejně jako olivy. Mimoto jsou jedinci s krví A citlivý na lektiny v bramborách, batátech a zelí. Ani rajčata nejsou vhodná pro krevní skupinu A.
Díky výborným antioxidačním schopnostem je doporučována brokolice, stejně jako mrkev, kapusta, dýně a špenát.
Používejte také hodně česneku pro jeho antibiotické a imunomodulační schopnosti, neboť je pro krevní skupinu A velmi vhodný.
Základem diety krevní skupiny A je samozřejmě tofu, které je výživově kompletní a plnohodnotná potravina, která zasytí. Tofu je potravina bez chuti a proto je nutné jej nějak připravit, aby nějakou chuť dostalo. Nejlepší úpravou je osmahnout jej se zeleninou, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou.
Velmi vhodné |
Artyčok, římský salát, slunečnice topinambur, ibišek jedlý, mangold, červená cibule, brokolice, mrkev, žlutá cibule, čekanka, petržel, pastinák, tempeh, dýně, česnek, špenát, křen, kapusta, řepa, kedluben, tofu a pórek. |
Neutrální |
Chřest, okurka, avokádo, ředkvička, bambusové výhonky, štěrbák, červená řepa, fenykl, kmín, květák, celer, ledový salát, kerblík, houby abalone, koriandr, houby enoki, bílá kukuřice, zelené olivy, výhonky mungo, zelená cibule, tuřín, tykev, šalotka, mořské řas, řeřicha, růžičková kapusta a cuketa. |
Nevhodné |
Čínské, bílé a červené zelí, paprika, španělské, řecké a černé olivy, lilek, lilek, batáty, houby, rajčata a sladké brambory. |
Ovoce
Lidé s krevní skupinou A by měli jíst ovoce 3x denně. Většina druhů je vhodná, ale měli byste dávat přednost zásaditějším druhům, tj. bobulovinám a blumám.V zásadě byste se měli vyhýbat tropickému ovoci, především mangu a papáje. Také pomerančům bste se měli vyhýbat, i když třeba patří mezi vaše oblíbené ovoce. Dráždí totiž sliznici žaludku a narušují vstřebávání minerálů do těla. Oproti tomu vhodné jsou citróny, které podporují odstranění hlenu z těla. Lektin obsažený v banánech také narušuje proces trávení a proto by lidé s krevní skupinou A měli nahradit banány jinou stravou bohatou na draslík – fíky a meruňky.
Velmi vhodné |
Meruňky, citróny, ostružiny, ananas, borůvky, blumy, třešně, klikev, fíky, švestky, rozinky a grapefruit. |
Neutrální |
Jablka, černý a červený rybíz, datle, jahody, bezinky, angrešt, španělský meloun, hroznové víno, nektarinky, broskve, hrušky, tomel, granátové jablko, kiwi, opuncie, limeta a maliny. |
Nevhodné |
Banány, papája, kokosové ořechy, reveň, mano, mandarinky, meloun a pomeranče. |
Štávy a tekutiny
Lidé s krevní skupinou A by měli dávat přednost zásaditým šťávám před přeslazenými nápoji dnešní doby. Přírodní nápoje jsou to nejlepší jak prospět svému tělu. Mimoto denní požívání citrónové šťávy (z vymačkaného citrónu) vede k odstranění nahromaděného hlenu v těle.
Pro krevní skupiny A je vhodné červené víno vzhledem k jeho pozitivním účinkům na srdce. Také káva může být pro tuto skupinu prospěšná. Zvyšuje totiž obsah kyselin v žaludku. Ideální rovnováha je ve střídání kávy a zeleného čaje.
Velmi vhodné |
Káva, zelený čaj, červené víno, šťávy (meruňková, grapefruitová, mrkvová, ananasová, celerová, švestková, třešňová) a voda s citrónem. |
Neutrální |
Jablečná, okurková a horzoncá šťáva, jablečný mošt, šťáva ze zelí a bílé víno. |
Nevhodné |
Pomerančová, papájová a rajčatová šťáva, pivo, sodovky, destiláty, limonády, minerálky a černý čaj. |
zdroj: http://vyziva.danjutsu.com
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.