Krevní skupina 0 je prapůvodním základem všech krevních skupin. Obecně řečeno, rozdíl mezi krevními skupinami je v antigenu, který máme na červených krvinkách navázaný. Pro skupinu 0 je tento antigen reprezentován fukózou. Pokud jsme vlastníky krevní skupiny 0, vyplývá z toho i to, že jsme nosiči protilátek proti krevní skupině A i B. Typické výživové charakteristiky krevní skupiny 0 jsou:
Maso a drůbež
Lidé s krevní skupinou 0 mohou účinně strávit a zmetabolizovat maso, protože mají od přírody vysoký obsah kyseliny v žaludku. Toto je základní princip přežití pravěkých lidí. Ale přesto je nutné dávat pozor na rovnováhu mezi živočišnými bílkovinami a vhodnou zeleninou a ovocem, aby se zabránilo překyselení, což může být zdroj vředů a pálení žáhy.
Lidé s krevní skupinou 0 by si měli vybírat pouze libová červená masa, která je vhodné konzumovat 4-6x za týden v množství 100-170 g pro muže a 60-140g pro ženy. Drůbež se doporučuje konzumovat 2-3x týdně ve shodném množství.
Velmi vhodné |
Hovězí, skopové, telecí, zvěřina, jehněcí, srdce a játra |
Neutrální |
Kuře, slepice, kachna, kralík a bažant |
Nevhodné |
Vepřové, husa, šunka a slanina |
Mořské produkty
Mořské produkty, druhá potravina s největší koncentrací živočišných bílkovin je také velice vhodným zpestření jídelníčku. Preferují se především ryby z chladných moří jako je treska či makrela. Díky množství jódu a kvalitním bílkovinám by se měli mořské produkty stát hlavní složkou stravy lidí s krevní skupinou 0.
Velmi vhodné |
Treska, makrela, pstruh, sleď, sardinky, okoun, losos, štika, jeseter a mečoun |
Neutrální |
Tuňák, měkkýši, ústřice, úhoř, žáby, žralok, hlemýždi, humr, kapr, rak, garnát, kalmary, ančovičky, krabi, platýs a želvy |
Nevhodné |
Barakuda, sumcovité ryby, marinovaný sleď, kaviár, uzený losos, škeble a chobotnice. |
Mléčné výrobky a vejce
Lidé s krevní skupinou 0 by měli výrazně omezit konzumaci mléčných výrobků, neboť jejich organismus je špatně vybaven pro jejich správnou metabolizaci a proto žádné potraviny z této skupiny nejsou prospěšné. Mléčné bálkoviny jsou velice špatný zdroj pro tuto krevní skupinu a její nositelé by měli denně využívat výživových doplňků s obsahem vápníku. Lidé s krevní skupinou 0 by měli týdně jíst maximálně 5 vajec, konzumaci sýrů a jogurtů praktikovat pouze 3x týdně a mléko dokonce pouze 1x týdně.
Neutrální |
Máslo, sójové mléka, sójový sýr, mozzarella a kozí sýr |
Nevhodné |
Hermelín, eidam, ementál, čedar, parmezán, sýry typu cottage, tavené sýry, podmáslí, plnotučné mléko, plísňový sýr, syrovátka a zmrzlina. |
Oleje a tuky
Krevní skupina 0 reaguje na konzumaci tuků velice příznivě. Proto mohou tuky být důležitým zdrojem živin a podporovat tak vylučování. Jejich výživovou hodnotu lze zvýšit, pokud se omezíme pouze na mono-nenasycené druhy. Takové tuky mají příznivé účinky na srdce a krevní oběh. Mimoto snižují hladinu cholesterolu v krvi. Používání oleje se doporučuje 1 polévková lžíce 4-8x za týden.
Velmi vhodné |
Olivový olej a olej ze lněného semínka |
Neutrální |
Olej z řepky olejky, sezamový olej a olej z tresčích jater |
Nevhodné |
Kukuřičný olej, podzemnicový olej a saflorový olej |
Ořechy a semínka
Krevní skupina 0 může nalézt doplňkový zdroj rostlinných bílkovin v určitých druzích ořechů a semínek. Přesto bychom měli být střídmí v konzumaci těchto potravin, především v důsledku vysokého obsahu tuku. Ořechy a semínka se doporučuje konzumovat v rozumném množství 3-4x týdně.
Velmi vhodné |
Vlašské ořechy a dýňová semínka |
Neutrální |
Mandle, jedlé kaštany, lískové ořechy, hikorové ořechy, pekanové ořechy, slunečnice, sezamová semínka a piniové oříšky |
Nevhodné |
Para ořechy, kešu ořechy, liči, arašídy, arašídové máslo, pistácie a mák |
Luštěniny
Lidé s krevní skupinou 0 nedokáží zvlášť dobře zpracovat a využít fazole. Obecně vzato, fazole narušují metabolismus ostatních důležitých živin, jako jsou živiny obsažené v mase. Zároveň mírně snižují kyselost ve svalové tkáni, což je nevýhodné, protože organismus lidí se skupinou 0 funguje lépe, když je reakce ve svalové tkáni mírné kyselá. Ovšem nezaměňujme kyselost ve svalech za kyselost v žaludku. Jinak fazole posilují trávicí trakt a podporují hojení vředů, které jsou u krevní skupiny 0 častým problémeme v důsledku vysokého obsahu žaludečních kyselin. Doporučuje se tedy jíst luštěniny s mírou jako příležitostný vedlejší chod (tj. 1-2x týdně).
Velmi vhodné |
Fazole aduke a azuki, strakaté fazole a hrách černooký |
Neutrální |
Černé, červené, bílé a zelené fazole, hrách, bob obecný a sójové boby |
Nevhodné |
Fazol šarlatový, fazol modrý a čočka |
Pečivo a chléb
Chléb a pečivo může být pro lidi s krevní skupinou 0 zdrojem potíží a proto se doporučuje jíst chléb 1-2x denně, bílé pečivo pouze 1x týdne. Pravděpodobně právě zde, ve vyloučení chleba a bílého pečiva bude zásadní problém v realizaci jídelníčku dle krevních skupin. Je však pravdou, že lepek, který se nesnáší s lektiny krevní skupiny 0, se dnes již vysoce alergickou látkou a mnoho lidí musí realizovat výživu právě s vyloučením lepkového pečiva ze zdravotních důvodů. A žijí také, takže myslím, že zas tak zásadní problém by v tomto při dostatečné motivaci neměl být.
Velmi vhodné |
Chléb z naklíčených zrn |
Neutrální |
Bezlepkový chléb, 100% žitný a jáhlový chléb, chléb ze sojové mouky či pšeničné špaldy, křehký chléb a vločkový chléb. |
Nevhodné |
Pšeničný a vícezrnný chléb, kukuřičné a bílé pečivo |
Obilí a těstoviny
Neexistuje obilí nebo těstoviny, které by mohliy být klasifikovány jako vysoce prospěšné pro krevní skupinu 0. Doporučovaná dávka těstovin se pohybuje 1-3x týdně.
Neutrální |
Hnědá, divoká a bílá rýže, rýže basmati, rýžová a žitná mouka, mouka kvinoa, těstoviny z topinamburů a pohanka. |
Nevhodné |
Bílá, pšeničná, grahamová, ovesná a celozrnná mouka, kuskus, bulgur a špenátové těstoviny |
Zelenina a houby
Pro krevní skupinu 0 existuje obrovský počet vhodných druhů zeleniny, která však tvoří kritickou složku naší potravy. Nelze jednoduše říci, že můžeme jíst všechno. Existují druhy zeleniny, které způsobují krevní skupině 0 velké problémy. Především zelí, květák a růžičková kapusta mohou potlačovat už tak slabou funkci štítné žlázy.
Listová zelenina bohatá na vitamín K, jako např. kapusta, římský salát, brokolice a špenát, je pro velice vhodná, neboť vitamín K podporuje krevní srážlivost, která je u krevní skupiny 0 velice slabě rozvinuta.
Lilková zelenina (lilek, brambor), způsobuje u krevní skupiny 0 artritidu, protože se jejich lektiny ukládají v tkáních kolem kloubů.
Kukuřičné lektiny zase narušují tvorbu inzulínu, což často vede ke vzniku cukrovky či nadváhy. Takže lidé krevní skupiny 0, pozor na kukuřici, zvláště pokud máte v rodinné anamnéze diabetes.
Pro krevní skupinu 0 se doporučuje příjem zeleniny 3-5x denně v v rozumném množství. Ideálně tedy lze říci, že 3-5 druhů zeleniny denně.
Velmi vhodné |
Artyčok, kedluben, čekanka, batáty (sladké brambory), křen, brokolice, cibule, špenát, kapusta, pór, česnek, tykev, řepa, mangold, římský salát, petržel, mořské řasy a pastinák |
Neutrální |
Chřest, kmín, kerblík, ředkvičky, kopr, hrášek, salát ledový, zázvor, řepa, zelené olivy, celer, paprika, okurka, šalotka, fenykl, rajčata, tempeh, řeřicha, bambusové výhonky, mrkev, koriandr, tuřín, štěrbák, výhonky mungo, tofu, sladký brambor |
Nevhodné |
Avokádo, bílé a čínské zelí, španělské, řecké a černé olivy, kukuřice, brambory, květák, lilek, běžné houby |
Ovoce
U ovoce je to pro krevní skupinu 0 podobně jako u zeleniny. Existuje mnoho vhodného ovoce, ale na některé druhy je nutné dávat pozor. Ovoce se doporučuje jako vhodná náhrada chleba a těstovin, především pro lidi, kteří chtějí „zhubnout“. V zásadě lze říci, že trávicí trakt krevní skupiny 0 je nadměrně kyselý a potřebuje dostatek alkalických látek k neutralizaci.
Pomeranče, mandarinky a jahody by lidé krevní skupiny 0 měli vypustit z jídelníčku úplně. Stejně tak se vyvarujte ostružin, které obsahují lektin, který ztěžuje trávení. Mimořádná citlivost je i na kokosové ořechy a výrobky, které je obsahují.
Doporučená dávka, podobně jako u zeleniny, se pohybuje v množství 3-4 kusy ovoce za den.
Velmi vhodné |
Sušené i čerstvé fíky, švestky a blumy |
Neutrální |
Jablka, hroznové víno, borůvky, klikve, datle, vodní meloun, papája, banány, kiwi, třešně, mango, rybíz, maliny, angrešt, grapefruit, nektarinky, broskve, ananas, limety, meruňky, karambola, brusinky, citrony, rozinky, hrušky a granátová jablka |
Nevhodné |
ostružiny, kokosové ořechy, mandarinky, pomeranče, banány a jahody |
Štávy a tekutiny
Pro krevní skupinu 0 lze nalézt pouze velmi málo přijatelných nápojů, stejně jako obecně rozšířené šťávy a džusy (nektary) jsou tradičně nejméně vhodné. Káva a černý čaj nejsou vhodný nápojem pro pravidelné pití, neboť vede ke zvýšení už tak kyselého žaludku. Po kofeinové stránce je velice vhodné nahradit pravidelnou kávu a černý čaj pitím zeleného čaje.
Velmi vhodné |
Sodovka, minerální vody, šťáva z černých třešní, ananasový džus a šťáva ze švestek. |
Neutrální |
Pivo, červené i bílé víno, zelený čaj, zeleninová, papájová, rajčatová, okurková, celerová, mrkvová, grapefruitová, meruňková a hroznová šťáva |
Nevhodné |
Jablečná a pomerančová šťáva, jablečný mošt, káva, černý čaj, coca-cola, destiláty a různé limonády |
zdroj: http://vyziva.danjutsu.com
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.