Cesta k pevnému zdraví vede mimo jiné přes ozdravění jídelníčku. Čeští lékaři znají zaručený recept nikoliv na léky, ale na chování, které může vést k záchraně tisíců srdcí. Stačí přestat konzumovat nadměrné množství živočišných tuků. Právě ty se totiž podílejí na srdečně cévních chorobách, které zabijí každého druhého Čecha.
Motivovat lidi k tomu, aby si nezdravým jídlem nedevastovali cévy a srdce, lze různě. V Dánsku zavedli na potraviny, které obsahují vysoké množství živočišných tuků, takzvanou „tukovou daň“, ale ta se moc neosvědčila. Naši lékaři dávají přednost vysvětlování. „Chceme využít odhodlání lidí, kteří si v novém roce předsevzali ozdravit svůj životní styl, a podpořit je v dlouhodobé změně,“ říká MUDr. Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství.
Česká kuchyně se sice zlepšuje, ale stále je ještě postavená na spoustě tučných, živočišných potravin. Ty bohužel obsahují mnoho nasycených mastných kyselin, látek, jež se podílejí na ateroskleróze, tedy postupném stárnutí cévní stěny a ucpávání cév takzvanými aterosklerotickými pláty. Postupné poškozování cév se sice řadu let rozvíjí bez bolestných příznaků, ale na konci tohoto procesu přicházejí závažné zdravotní komplikace, včetně těch nejvážnějších – srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.
Varování před nadměrnou konzumaci nasycených mastných kyselin, neznamená naprosté odmítnutí tuků. Naopak, tuky představují jednu ze tří základních živin a jsou nejen zdrojem vitamínů rozpustných v tucích, ale také důležitou energetickou složkou. Živočišné tuky by ale měly tvořit jen třetinu jídlem přijímaných tuků. Dvě třetiny pak mají patřit podílu tuků rostlinných a z ryb, které obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jedině tato změna by mohla pomoci dosáhnout cíle kampaně, totiž snížení počtu úmrtí na srdeční a cévní choroby u lidí mladších 65 let o 40 procent. Více informací najdete na http://www.nasyceneskodi.cz/.
Jak ozdravit jídelníček:
- používejte rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla
- odstraňujte před konzumací z masa viditelný tuk
- dejte přednost mléčným produktům se sníženým obsahem tuku
- jezte více ryb a drůbeže místo červeného masa
- odstraňujte kůži z drůbeže před kuchyňskou úpravou
- co nejvíc se vyhýbejte takzvaným skrytým tukům, většinou obsaženým v potravinách živočišného původu (např. uzeniny, tučné mléčné výrobky) nebo např. v sušenkách apod.
- maximálně omezte konzumaci smažených jídel
Převážně na ghíčku. Tělo ho dobře zpracovává a řekla bych, že je to nejzdravější možnost na čem připravit jídlo.
Moc díky, na Sunar Bio jsem četla jen dobré recenze, určitě ho zkusíme.
Ahoj co doplněk hairbian má sním někdo zkušenost? Měl by pomoci ke kvalitnějším vlasům, nehtům i pleti.
Holky, díky za tip - taky je zkusíme! Dívala jsem se na složení a líbí se mi, není tam navíc ani žádný přidaný cukr a sůl.