V průběhu života se potravou, nápoji a vzduchem do organizmu dostává neuvěřitelné množství škodlivin – kolik, to záleží v jakém prostředí žijete a pracujete, co jíte, zda berete nějaké léky a dokonce – nebo možná – hlavně – zda máte „plnou pusu“ amalgámových plomb.
Nikdo nedokáže identifikovat skutečné příčiny problémů, protože se mnoho činitelů kombinuje a jejich negativní působení sečítá. Moderní průmysl produkuje neuvěřitelné množství odpadů a současně desetitisíce chemikálií. Nikdo není schopen domyslet, jaké důsledky mají chemické látky ve vodě, potravinách.
Mimochodem – jste civilizovaní a tak určitě používáte kosmetiku, prášek na praní, detergenty a odmašťovače? Myslíte, že současné čističky odpadních vod jsou schopné to všechno odstranit?
RNDr. Petr Fořt, CSc. pro AbecedaZdraví.cz
Roku 2006 zveřejnil celosvětově známý renomovaný časopis British Medical Journal odhad souvislosti mezi životním stylem a životními podmínkami a rakovinou – uvedl, že 75 % případů nádorových onemocnění lze přičíst vlivu chemických látek. Proto již existují postupy stanovení cizorodých chemikálií v lidském organismu – ale kdo si je bude nechat dělat, když jsou tak drahé a řešení je velmi obtížné? Nicméně, obvykle lze zjistit 400-800 cizorodých látek. Co je důležité to je jejich negativní působení:
Nervová onemocnění (Parkinson, Alzheimer, deprese, poruchy pozornosti, schizofrenie)
Nádorová onemocnění
Podvýživa různých typů a změny v metabolismu
Poruchy reprodukce
Poruchy zraku
Poruchy imunitního systému
Alergie a astma
Endokrinní (hormonální) poruchy
Chronická únava
Bolesti hlavy a migrény
Obezita
Chronické virové infekce
Snížená schopnost odolat stresu
Seznam hlavních toxinů (podle dr.Mercola, 2007 – www.mercola.com)
PCB : Rakovina a poruchy vývoje mozku.
Hlavní zdroj: ryby
PESTICIDY: 60 % herbicidů, 90 % fungicidů, 30 % insekticidů je rakovinotvorných, způsobuje poruchy nervové a vývojové
Hlavní zdroj: všechny potraviny
PLÍSNĚ a MYKOTOXINY (Aflatoxiny): Rakovina, oběhová onemocnění, astma, mnohočetná skleróza, cukrovka
Hlavní zdroje: budovy, prach ve městech, některé potraviny včetně ovocných džusů
FTALÁTY: Ohrožují endokrinní systém!
Hlavní zdroj: plasty – obaly na nápoje, kontejnery…potraviny
ORGANICKÉ SLOUČENINY: Rakovina, dráždění dýchacích cest, bolesti hlavy, poruchy vidění, poruchy paměti
Hlavní zdroj: pitná voda, koberce, barvy, deodoranty, čistící prostředky, kosmetika
DIOXINY: Rakovina, poruchy plodnosti, chlor-akné, onemocnění pleti a ztráta kožního pigmentu, nadměrné ochlupení, ohrožení jater
Hlavní zdroj: paliva spalování odpadků
ASBEST: Rakovina, plicní potíže
Hlavní zdroj: budovy a vodovody
TĚŽKÉ KOVY: arsen, rtuť, olovo, hliník, kadmium – Rakovina, nervové poruchy, Alzheimer, únava, poruchy krvetvorby, ohrožení cév
Hlavní zdroj: pitná voda, ryby, vakcinace, pesticidy, ochrana dřeva, stavební materiály, amalgámy, chlór
CHLOROFORM: vzniká současně s chlorací vody! Rakovina, poruchy reprodukce, poruchy vývoje plodu, únava, bolesti hlavy, ohrožení ledvin a jater
Hlavní zdroj: vzduch, pitná voda a některé potraviny
CHLÓR: poruchy dýchání, dráždění očí a kůže, astma, voda v plicích
Hlavní zdroj: čistící prostředky, pitná voda, ovzduší, bazény
BEZPYRENY: (heterocyklické aminy) vznikají při „přepalování“ například nadměrném pečení chleba (kůrka), masa - při grilování, opékání uzenin.
PRODUKTY MAILLARDOVÝCH reakcí (aminokyseliny+cukry)
HORMONY
Jde o hormony, používané k antikoncepci a k hormonální substituční terapii.
ANTIBIOTIKA
Astma, bronchitida, zánět a zahlenění dutiny, opakované angíny.
Záněty zažívacího traktu.
Záněty moč.měchýře, prostaty, vagíny
Ekzémy
Revmatismus
Pocení a poruchy srdečního rytmu
Deprese
Únava a nadýmání po sladkých jídlech
Logická úvaha spočívá v použití „ochranných prostředků“ – pokud se jedná o vodu, pak tedy filtry, pokud se jedná o vzduch – filtry….ale vždy jen některé typy.
Když se jedná o stravu, ideální je samozřejmě použití potravin kvality „bio“.
Ne každý si může dovolit bydlet u moře nebo v horách a jíst biopotraviny. To vysvětluje mimořádnou oblibu očistných procedur. Až na to, že se o nich většinou jen mluví…..
Nejčastější metodou „očisty“ po stránce stravování jsou „očistné diety“. Jejich princip spočívá ve specifické úpravě stravy, která někdy znamená také hladovku. Běžný a jednoduchý postup je výplach střev (klystýr, nejlépe provedený na speciálním přístroji s názvem hydrokolon). Souběžně se používá několik vybraných „doplňků stravy“.
Očistná dieta je krátkodobý stravovací režim, jehož konkrétní provedení se liší u různých autorů. Mezi propagátory očistných dietních postupů patří především stoupenci „přírodní výživy“. To ovšem může být jak „makrobiotika“ tak vegetariánství nebo fruitariánství, ale především to je „organická strava“. Nedoporučuji však bez odborného vedení bez jakéhokoliv přechodu se začít stravovat takto „alternativně“.
Očistné stravovací režimy včetně různě intenzivních a různě dlouhých hladovek nejsou „nejnovějším výkřikem“ alternativní ani západní medicíny. Jsou „lidovou tradicí“, vzniklou zkušenostmi mnoha předcházejících generací a kupodivu jsou podporovány většinou církví. Systematicky jsou využívány pouze v Asii.
Klamal bych vás slibem, že po jednom nebo dvou krátkých cyklech „očistné“ diety zbavíte organizmus všech nahromaděných „nečistot“. V žádném případě však není
úsilí, věnované realizaci krátkodobých postupů, na škodu. Po detoxikaci se člověk nedokáže chránit před následnou „kontaminací“, proto je nutné „očistu“ periodicky opakovat.
V případě, kdy máte vážné problémy, o nichž se odborníci vysloví jako o možném důsledku intoxikace, je možné obrátit se na některá specializovaná pracoviště, která používají alternativní postupy detoxikace (například metodu podle dr.Jonáše) případně použijí tak zvanou chelátoterapii, což je postup zcela v souladu s moderní vědou.
Strava je pochopitelně největším „znečišťovatelem“. Jistě jste již také slyšeli, že jedním z velkých problémů je nejenom obsah škodlivin, ale také přímé působení přijaté stravy na vnitřní prostředí. K vychýlení z optimální „neutrální polohy“ směrem ke kyselému prostředí (podobně jako v přírodě „kyselé deště“) přispívají tak zvané kyselinotvorné potraviny, kterými jsou:
MASO – UZENINY – pasterované MLÉKO – tavené SÝRY – rafinovaný CUKR
rafinované OBILNINY – kvasný lihový OCET
Posun vnitřního prostředí směrem ke kyselému, pro životní procesy nepříznivému stavu ještě dále zhoršuje použití potravin, které zahleňují – jsou jimi hlavně:
Kravské mléko a mléčné produkty především slazené a průmyslově zpracované a tavený sýr, potraviny z bílé pšeničné mouky a droždí.
Podmínkou detoxikace je tedy změna stravovacího režimu (výživového stylu), v němž je zvýšené množství potravin zásadotvorných:
Brambory (především syrové) - kořenová zelenina - listová zelenina – ovoce (zralé)
syrové čerstvé mléko a čerstvé máslo – olivový olej - mléčně kvašená zelenina – olivy - kokosové ořechy - mořské plody - čaj - kakao a hořká čokoláda - ZELENINOVÉ čerstvé šťávy - mořské řasy - zázvor - česnek
Součástí detoxikačního procesu musí nebo může být:
Cílené dýchání
Hojnost tekutin (prevence tvorby ledvinových a močových kamenů – spolu s úpravou stravy to znamená vyloučení „kyselin“)
Lymfatická masáž
Sauna
pokračování příště
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.