Nejčastějším důvodem, proč se vynechávají vejce z jídelníčku, je kvůli strachu, že zvyšují hladinu cholesterolu. Ano, vejce opravdu obsahují cholesterol, ale NE, nezvyšují hladinu špatného (LDL) cholesterolu v lidském těle. Naopak mají vliv na zvýšení hladiny toho "zdravého", tedy HDL cholesterolu. Ten má ochrannou funkci, krev totiž zbavuje nadbytečného cholesterolu a odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován. Ani při pokusech, kdy člověk konzumoval 3 vejce každý den po dobu 12 týdnů, nedošlo ke zvýšení LDL cholesterolu.
MÝTUS 1 - NÍzKÁ HLADINA CHOLESTEROLU = ZNÁMKA ZDRAVÍ
Pravda: Ačkoliv se nízká hladina LDL (zlého) cholesterolu obvykle považuje za známku dobrého zdraví, nová studie ukázala, že lidé, kteří onemocněli rakovinou, často měli hladinu LDL cholesterolu v letech před oznámením nepříjemné diagnózy nižší než ti, kteří rakovinu nedostali. „Nikoho ani ve snu nenapadlo, že by léčba, která si klade za cíl snížit vysokou hladinu zlého cholesterolu, mohla škodit, nebo dokonce zvyšovat riziko vzniku rakoviny,“ vysvětluje lékař.
MÝTUS 2 - MÁM-LI ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL, NEPOZNÁM TO
Pravda: Některým lidem, kteří mají vysokou hladinu cholesterolu, se na kůži tvoří žlutočervené skvrnky, takzvané xantomy. Mohou se objevit třeba na očním víčku, rukách nebo kloubech, především u starších lidí, pacientů s cukrovkou nebo osob, které mají ke xantomům dědičnou predispozici.
MÝTUS 3 - KDYŽ MÁM VYSOKOU HLADINU LDL CHOLESTEROLU, NEJSPÍŠ DOSTANU INFARKT
Pravda : Téměř 75 % pacientů, kteří prodělali srdeční infarkt, měli hladinu zlého cholesterolu v mezích doporučovaných hodnot, zjistila americká studie zkoumající 136 000 osob. Výzkumníci zároveň oznámili, že pacienti s infarktem měli v letech před tímto onemocněním nižší hladiny hodného cholesterolu. „Nízká koncentrace hodného HDL cholesterolu je samostatným nezávislým rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Zvýšením HDL cholesterolu se toto riziko redukuje.
MÝTUS 4 - VEJCE UCPÁVAJÍ TEPNY
Pravda: „Vejce skutečně obsahují spoustu cholesterolu, velkou část z toho, ale tvoří hodný HDL cholesterol. Žloutek má navíc v sobě až 10 % lecitinu a pomáhá hladinu cholesterolu regulovat . Navíc má blahodárný vliv na paměť, nervovou soustavu a imunitu a podporuje přeměnu tuků na energii, což oceníte při hubnutí“. Jinými slovy – vědci potvrdili, že jedno až dvě vejce denně zdravému srdci neškodí.
MÝTUS 5 - TRIGLYCERIDY ZPŮSOBUJÍ SRDEČNÍ ONEMOCNĚNÍ
Pravda: Triglyceridy neboli tuky vyskytující se v krvi cévní stěnu nenapadají, ale způsobují jiný problém: syndrom inzulinové rezistence, který stojí až za 70 % infarktů. Inzulinová rezistence vyjadřuje stav, kdy orgány a tkáně lidského těla nereagují na vyprodukovaný inzulin, a tak ho tělo začne vyrábět v nadměrném množství. Inzulinová rezistence je také základním podkladem pro vznik metabolického syndromu, jakéhosi souboru rizikových faktorů, které často vedou k rozvoji cukrovky 2. typu, ateroskleróze, infarktu nebo mrtvici. Metabolický syndrom se častěji týká žen, které mají typ postavy „jablko“, tedy kterým se tuk ukládá převážně v oblasti břicha.
MÝTUS 6 - CHOLESTEROL OBSAHUJE JEN MASO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Pravda: Cholesterol se vytváří ve zvířecích játrech, a proto se primárně nachází pouze v mase, mléce a mléčných výrobcích nebo ve vejcích. „Kromě toho se cholesterol vyskytuje například i v kokosovém ořechu nebo burských oříšcích“.
MÝTUS 7 - ŠTÍHLÍ LIDÉ MAJÍ CHOLESTEROL V POŘÁDKU
Pravda: Britská studie publikovaná v International Journal of Obesity zjistila, že štíhlí lidé, kteří pravidelně cvičí, mají nižší hladinu zlého cholesterolu než štíhlé osoby, které sportu zrovna neholdují. „Pohyb pomáhá udržet srdce zdravé, protože snižuje krevní tlak, zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu,“.Nejlepší cestou k udržení vysoké hladiny hodného cholesterolu a snížení zlého je kardio cvičení, např. běh. Štíhlost sama o sobě navíc není zárukou dobré hladiny cholesterolu, zjistili nedávno vědci. Může za to gen, který některým lidem „zařizuje“, že jsou štíhlí, ačkoliv nesportují a nedrží dietu. Tento gen, označený IRS1, je spojován s vyšší hladinou cholesterolu a cukru v krvi, protože způsobuje, že se tuk neukládá do podkoží, ale k orgánům nebo přímo do nich. Řešení? Sport a zdravá strava.
Přibližně každé tři roky si nechte změřit hladinu cholesterolu. Do 5,00 mmol/l je vše v pořádku, do 6,5 mmol/l je hladina považována za zvýšenou (v tomto okamžiku byste měli poupravit svůj životní styl) a nad 6,5 mmol/l už byste měli být v péči lékaře. Jezte méně živočišných tuků, mezi které patří tučné vepřové a hovězí maso, máslo, sádlo, uzeniny nebo tučné mléčné výrobky, a nahraďte je zdravějšími rostlinnými oleji a kvalitními rostlinnými tuky, které obsahují velký podíl srdci prospívajících omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Hladině cholesterolu prospějí i celozrnné výrobky, ovoce a zelenina.
zdroj: www. nejfit.cz
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.