Rozmanitost
Rozmanitost neboli bohatost stravy nám říká, že neexistuje žádná kouzelná potravina, jejíž příjem by nahradil všechno ostatní. Každá potravina obsahuje specifické látky v určitém objemu, a proto v daném množství sama působí velice specificky.
Vezměme si jednoduchý příklad : Ovoce obsahuje mnoho vitamínu C a sacharidy. Naopak hovězí maso je bohaté na bílkoviny a železo. Je logické, že pro kvalitní přísun všech látek bychom měli svůj jídelníček natolik rozšířit, aby pojal naprosto všechny dostupné druhy potravin. Tak si zajistíme kvalitní a stálý příjem nezbytného množství veškerých živit.
Konfrontujeme-li jakoukoliv dietu s tímto principem, vždy uvidíme, že dieta nám něco z jídelníčku zakazuje, respektive dělí široké spektrum potravin na ty, které smíme a ty, které nesmíme. Tím v zásadě něco vylučujeme a poručujeme toto pravidlo. Mnoho lidí namítne, že není zdravé jíst každý den maso či uzeniny. Ano, ale to není otázka rozmanitosti jídelníčku, ale dalšího pravidla – přiměřenosti.
Přiměřenost
Žádná tradiční potravina není naprosto nezdravá. Problém však vystane, pokud některou potravinu zařazujeme do jídelníčku pravidelně v množství, které neodpovídá vyváženosti bohaté stravy. Je znám tradiční paradox, že většinou se dlouhého věku dožijí lidé, kteří sice žijí zdravě, ale sem tam si neodpustí nějaký ten alkohol, cukrovinku či jinou neřest. Protože již naše babičky věděli, že plno potravin, jsou-li dodány ve správném množství v pravou chvíli může působit jako lék. Tradiční je pojetí alkoholu na Slovácku či vína ve Francii.
Správná strava se tedy vyznačuje bohatostí (rozmanitostí) a přiměřeností. Z tohoto důvodu je nutné vždy nalézt pro danou neřest adekvátní kompenzaci. Tato kompenzace může být v podobě jiné potraviny nebo i pohybu. Ono, když jíte mnoho cukrovinek, nejde dělat nic jiného než-li buďto jejich příjem omezit nebo kompenzovat (pohybem).
Jak jsem tedy řekl, žádnou potravinu nemůžeme považovat vyloženě za nezdravou, ale mnoho potravin je v určité kombinaci nevhodných. Pokud často přijímáme mnoho nutriřně nevhodných potravin, provádíme to, co se dnes označuje jako nezdravý způsob stravování (výživy).
Prospěšnost
Často se sami podivujeme, když zjistíme, že daná potravina obsahuje velké množství konzervantů, barviv a jiných aditiv. Proto dnes dietologové nabádají k návratu přírodních produktů. Lidé dnes opět objevují med, vrací se k mnohým přírodním postupům a tlačí na výrobce, aby snižovali množství aditiv v potravinách. Přesto, nevhodných syntetických látek obsahuje každá zpracovaná potrava tolik, že si jejich nebezpečnost ani nedokážeme představit.
Proto poslední pravidlo nabádá k výběru přírodních surovin a látek, které fungují přírodní cestou a tudíž jsou našemu tělo přirozenější než-li uměle vytvořené výrobky. Proto se doporučuje jíst spíše celozrnné pečivo než-li bílé, jíst raději jablka než-li jablečný džus, dávat si opékané brambory namísto chipsů či hranolek. Zdravá výživa se snaží maximálně využít naběhlého trendu návratu k přírodě. Radí, že přirozenější je používat jako zálivku lisovaný olej; doporučuje přírodní potraviny kvůli vyšší nutriční hodnotě a nižšímu množství nebezpečných karcinogenů a dalších látek.
zdroj: http://vyziva.danjutsu.com
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.