Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Steroly v potravinách zabraňují vstřebání cholesterolu

Steroly v potravinách zabraňují vstřebání cholesterolu

09.10.2005 / Rubrika: Zdravá výživa

V zemích střední a východní Evropy se uskutečnil v červenci rozsáhlý výzkum. Ukázal, že lidé kladou velký důraz na své zdraví a teoreticky vědí, co by pro sebe mohli udělat. Ovšem zdravé rady uvádějí do praxe mnohem méně než například lidé ze západní Evropy. Typickým příkladem může být cholesterol. Povědomí o něm je vysoké. Lidé o něm mnohokrát slyšeli, vědí, co znamená mít jeho vysokou hladinu v krvi. Přesto však cholesterol Češi nevnímají jako opravdové nebezpečí a s rizikem srdečních a cévních nemocí si ho nespojují. Cholesterol je totiž "nebolí".


"Obvykle se bez příznaků vyvíjí po desetiletí, kdy se ukládá na stěnách cév, a pak náhle udeří v podobě infarktu nebo srdeční mrtvice. A přitom jeho snížení již o deset procent zmenší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby o 20 až 30 procent, u čtyřicetiletého muže dokonce o polovinu," říká Jan Piťha, vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Problém vysokého cholesterolu se bohužel dnes netýká pouze dospělých, ale jeho zvýšenou hladinu má dnes stále více dětí školního věku.
Po roce 1989, kdy se změnily skladba jídelníčku a životní styl obyvatel, klesla u Čechů prudce hladina cholesterolu. V posledních letech však čísla stagnují. Situace je sice stále lepší než v jiných zemích střední a východní Evropy, ale oproti průměru Evropské unie je úmrtnost na nemoci oběhové soustavy v Česku téměř dvojnásobná - na sto tisíc obyvatel je 577 úmrtí oproti 338 úmrtím v unii. Každoročně umírá na nemoci srdce a cév 60 tisíc Čechů. Problémem také je, že mnoho lidí své hladiny cholesterolu vůbec nezná. Často se o nich dozvědí náhodou - při jiném vyšetření. Tedy ne cíleně jako součást preventivního vyšetření.

Steroly - doporučené hladiny se snižují

S hladinou cholesterolu lze bojovat nejen léky, ale také úpravou stravování a životního stylu. Z klinické studie, uskutečněné v 90. letech minulého století, vyplynulo, že pokud lidé změní v dostatečné míře své stravování a životní styl, sníží se i hladina cholesterolu a zmenší se aterosklerotické pláty v cévách již po jednom roce. Během výzkumu byly porovnávány dvě skupiny. Lidé v první skupině jedli vegetariánskou stravu s nízkým obsahem tuku, dostatečně se pohybovali, nekouřili a nevystavovali se zbytečnému stresu. Naopak stravovací návyky a životní styl lidí ve druhé skupině zůstaly nezměněny. Po roce lékaři vysledovali u první skupiny snížení špatného cholesterolu o 37 procent a zmenšení aterosklerotických plátů o pět procent.
Po pěti letech trvání studie se při porovnání první a druhé skupiny ukázalo, že lidé z první skupiny dosáhli zmenšení aterosklerotických plátů o osm procent, zatímco u druhé skupiny se zvětšily o 28 procent. U druhé skupiny odborníci zároveň pozorovali dvojnásobný výskyt srdečních a cévních příhod.

Léky versus strava

V jiné studii, která proběhla v letošním roce, odborníci zkoumali vliv kombinované diety na snížení hladiny cholesterolu s účinky léků. Skupina pacientů, která dodržovala nízkotučnou stravu, bohatou na rostlinné steroly, sójové boby, mandle a vlákninu, dosáhla srovnatelného snížení špatného cholesterolu jako lidé, kteří užívali léky na snížení cholesterolu. "Z výzkumů vyplývá, že změny ve výživě a životním stylu mohou být skutečným zlomem ve zlepšení zdravotního stavu," říká Jan Piťha.
V poslední době se obrací pozornost na steroly. Tyto rostlinné látky se nacházejí v sojových bobech, bramborách či brokolici. Steroly se cholesterolu podobají, v rostlinách plní podobnou funkci jako cholesterol u lidí. Na rozdíl od cholesterolu se však nevstřebávají z trávicí soustavy. Naopak, pokud se steroly dostanou do těla s potravinami obsahujícími cholesterol, jsou schopny zabránit jeho vstřebání. Bylo prokázáno, že denní dávka rostlinných sterolů přibližně dvou gramů je schopna snížit hladinu špatného cholesterolu zhruba o deset procent během tří týdnů. "Byla potvrzena i jejich bezpečnost - steroly se téměř nevstřebávají do krevního oběhu, protože působí pouze ve střevě. Nezabraňují také vstřebávání jiných, pro naše zdraví důležitých látek, jako jsou vitamíny," dodává Jan Piťha.
Nyní jsou na trhu potraviny, které jsou rostlinnými steroly obohacené. "Na rozdíl od některých potravinových doplňků existují solidní vědecké důkazy o jejich účinnosti založené na výsledcích zhruba šesti set klinických studií," dodává odborník. Doporučují se i lidem, kteří berou na cholesterol léky, protože účinky obou se sčítají.
Doporučení konzumace dvou gramů rostlinných sterolů denně pro lidi, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu, se stala i součástí pokynů mnoha odborných společností. Jako novinka bude od letošního roku doporučení dvou gramů rostlinných sterolů pro snížení hladiny cholesterolu figurovat i v českých doporučeních pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Měření cholesterolu v České republice

U příležitosti Světového dne srdce, který připadá na 25. září, se koná v 17 městech osvětová akce. Tým odborníků bude projíždět města České republiky, kde bude zájemcům nabízet bezplatné měření cholesterolu a poradenství o zdravé výživě. Akce začala 20. září v Brně a končí 20. října v Praze. Organizátoři akce mysleli i na matky s dětmi. Žena se může v klidu radit s nutriční terapeutkou, zatímco pro děti bude nachystána trampolína a na jejich hraní bude dohlížet maskot srdce. V neděli 25. září bude v areálu školy Na Pražačce v Praze 3, v místě cíle Běchovického běhu, od 9 do 15 hodin k dispozici běžcům i ostatním návštěvníkům měření cholesterolu, zátěžové testování organismu a další aktivity.zdroj:ihned.cz

Další články z rubriky
Jak na zdravé mlsání?

Jak na zdravé mlsání?

21.11.2022 / Rubrika: Zdravá výživa
Sladké je velkým lákadlem. Přijde vhod na chuť, k zahnání stresu, hladu, mlsáme u televize i z nudy. Jenže mnohé laskominky v sobě mají ingredience, které našemu zdraví nesvědčí. Jednak po nich přibývají kila, levné přísady, které jen uměle vylepšují chuť, mají vliv na zuby, srdce, cévy, cholesterol atd. Jde mlsat zdravě? Ano!
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

06.01.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
27.4.14:39
9 reakcí

Doplnky stravy cvičení

Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)

jiťa
3.4.21:09
9 reakcí

Umělé mléko

Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)

Dita
3.4.14:53
3 reakcí

svačiny do školy

Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)

Jana
25.3.22:19
3 reakcí

Nejlepší smetanové krémy

Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.

Jarka
21.3.10:58
13 reakcí

Svačinka

Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.

Hana
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.