Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > SPECIÁL: Malý úvod do znalosti „Éček“ (1.díl)

SPECIÁL: Malý úvod do znalosti „Éček“ (1.díl)

31.05.2005 / Rubrika: Zdravá výživa
Vždy, když vezmu obal od potravinových polotovarů a přečtu si složení, velice se podivím, proč se ve většině výrobků označují suroviny „Éčkovým“ kódem. Pomalu a jistě mi začalo připadat, že se nám výrobci snaží zatajit pravé složení dané potraviny. A proto se zde pokusím vyjasnit, co se pod „Éčky“ může a nemusí skrývat.

     Přidávání různých látek (barviv, antioxidantů, sladidel, apod.) do potravin za účelem zlepšení kvality, chuti a trvanlivosti vypadá jako docela zajímavý nápad. Ovšem, každý takový nápad má své pro i proti.
     Po roce 1989, s příchodem zahraničních potravinových koncernů, došlo v České republice k prudkému zvýšení potřeby používání přídavných látek, obecně označovaných jako E-kódy (E a tří- nebo čtyřmístné číslo). Exploze používání těchto látek byla naštěstí kompenzována přijetím zákona o potravinách, který nutí výrobce popsat složení výrobku na obalu.
     Přídavné látky neboli „Éčka“ se podle funkce dělí na několik skupin, které bych vám rád tímto článkem přiblížil.

Barviva (E 100 – E 182) – barviva lze rozdělit do dvou skupin (přírodní a syntetická), přičemž mezi přírodní barviva patří anthokyany (E 163), karoteny (E 160a), chlorofyly a chlorofyliny (E 140), riboflavin (E 101) a karamel (E 150). Syntetická barviva se původně vyráběla z uhelného dehtu, dnes z vysoce přečištěných ropných produktů. Barviva nalezneme především v cukrovinkách, limonádách, bonbónech, žvýkačkách či rozpustných nápojích.

Antimikrobiální látky (E 200 – E 290) – nebo také konzervační činidla bojují neviditelný boj proti baktériím, kvasinkách a plísním. Bohužel, dnes se používá těchto látek mnohem častěji a ve větším množství. Většinou se totiž jedná o soli kyselin. Tyto látky nalezneme především v polotovarech a předpřipravených jídlech (instantní polévky), neboť mají zvyšovat trvanlivost výrobku. Nebezpečí těchto látek nespočívá v látkách samotných, jako spíše v postupech, kterými jsou do potravy přidávány. Mezi nejčastěji používané konzervanty patří kyselina sorbová a její sole sorbany (E 200 – E 203), kys. Benzoová a benzoany (E 210 – E 213), parabeny (E 214 – E 219), siřičitany (E 220 – E 228) a dusitany a dusičnany (E 249 – E 252).

Antioxidanty (E 300 – E 321) – antioxidanty prodlužují trvanlivost potravin tím, že zabraňují oxidaci. Antioxidanty dělíme na 2 skupiny a to na antioxidanty, které zabraňují změnám barvy a chuti (většinou kyseliny a jejich sloučeniny – např. E330 kyselina citrónová) a antioxidanty, které zabraňují oxidaci v tucích a olejích (např. E320 butylhydroxyanisol neboli BHA). Antioxiodanty, které zabraňují žluknutí tuků se ještě dělí na přírodní (např. E 306 – E 309 tokoferoly či E 322 lecitin) a syntetické (např. E320 butylhydroxyanisol nebol BHA), přičemž dnes se opět díky karcinogenním účinkům některých látek vracíme ke skupině přírodních látek. Antioxidanty nalezneme především v cereálních výrobcích, brambůrkách či burských oříšcích.

Okyselující látky – Látky upravující kyselost neboli acidulanty se většinou přirozeně vyskytují v různých potravinách a ovlivňují kyselost či zásaditost (pH) potraviny. V potravinářství se pro tento účel používají jak kyseliny, tak zásady či neutralizační činidla. Často se jedná o tzv. pufry, látky tlumící výkyvy pH.

Tavící soli – pomáhají stabilizovat bílkoviny a tuky v tavených sýrech, které jsou potom roztíratelné. Nejčastěji se používají fosforečnany sodné (E 339), difosforečnany (E 450) a polyfosforečnany (E 452).

Kypřící látky – kypřící látky vytvářejí plyny (oxid uhličitý) v těstech a tak zvyšují objem těsta. Tyto látky fungují stejně jako droždí. Jedná se především o dihydrogenfosforečnan vápenatý (E 341) a uhličitan sodný (E 500).

Náhradní sladidla – náhradní sladidla lze rozdělit na kalorická a nízkokalorická. Nízkokalorická sladidla jsou dnes zdrojem široké diskuse o své vhodnosti či nevhodnosti používání. Mezi nízkokalorická sladidla řadíme především sacharin (E 954), cyklamáty (E 952), aspartam (E 951) či Acesulfam K (E 950). Mezi kalorická sladidla řadíme látky, které mají podobnou strukturu jako cukr, což je např. sorbinol (E 420), xylitol (E 967), laktitol (E 966), isomalt (E 953), mannitol (E 421) či cukerné alkoholy maltitol (E 965). Většího sladivého efektu se většinou dosahuje směsí sladidel.

Látky zvýrazňující chuť a vůni - lidé je velice často zaměňují s aromaty (látky dodávají potravinám chuť a vůni), ale látky zvýrazňující chuť v potravinách pouze chuť zvýrazňují. K těmto látkám patří přeevším kyselina glutamová, guanylová a inosinová a jejich soli. Nejsoužívanější látkou pak je glutaman sodný neboli MSG (E 621), který se objevuje stále častěji v instantních polotovarech.

Zahušťovadla - cílem zahušťovadel je zahustit pokrm (zvýšit jeho viskozitu). Při vaření k tomu používáme především mouku a škrob. V potravinářství se však používají modifikované celulózy, škroby a rostlinné gumy. Přidávají se do majonéz, jogurtů, tatarek, kečupů apod. Bohužel, více než na chuti to poznáme na vlastní ceně výrobku. Levnější výrobky jsou zahušťované a neobsahují plný základ (např. u kečupů neobsahují tolik čistého rajčatového protlaku), kdežto dražší výrobky nevyužívají tolik zahušťovadel (např. 100% ovocné šťávy a nektary, které obsahují 10-50% ovocného podílu). Ovšem v tomto případě se nejedná o podvod na spotřebitele, ale zákonem schválenou úpravu potravin. Mezi tradiční látky patří E 1422 což je acetát zesíťovaného adipátu škrobu.

Želírující látky - želírující látky vytváří gely, které tvoří želé nebo rosoly. Nejznámější želírující látkou je želatina, která se však mezi přídatné látky dle zákona nepočítá. Želírující látky se přidávají do zákusků, dortů, jogurtů, mléčných výrobků a dalších výrobků.

Modifikované škroby (E 1400 – E 1450) - škrob je hlavní součástí obilovin, brambor, kukuřice a rýže. Rostlinné škroby se používají většinou jako zahušťovadla. Mají však několik slabin a proto se v potravinářství začaly používat modifikované škroby. Vznikají chemickou reakcí škrobů s jinými látkami. Použití i potravin jsou podobné jako u zahušťovadel.

zdroj: http://vyziva.danjutsu.com

Další články z rubriky
Jak na zdravé mlsání?

Jak na zdravé mlsání?

21.11.2022 / Rubrika: Zdravá výživa
Sladké je velkým lákadlem. Přijde vhod na chuť, k zahnání stresu, hladu, mlsáme u televize i z nudy. Jenže mnohé laskominky v sobě mají ingredience, které našemu zdraví nesvědčí. Jednak po nich přibývají kila, levné přísady, které jen uměle vylepšují chuť, mají vliv na zuby, srdce, cévy, cholesterol atd. Jde mlsat zdravě? Ano!
Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

Kolik šálků kávy si bez obav dopřát?

06.01.2021 / Rubrika: Zdravá výživa
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
27.4.14:39
9 reakcí

Doplnky stravy cvičení

Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)

jiťa
3.4.21:09
9 reakcí

Umělé mléko

Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)

Dita
3.4.14:53
3 reakcí

svačiny do školy

Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)

Jana
25.3.22:19
3 reakcí

Nejlepší smetanové krémy

Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.

Jarka
21.3.10:58
13 reakcí

Svačinka

Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.

Hana
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.