• dobrý zdroj škrobu
• sacharidy bez lepku vhodné pro nemocné celiakií
• pomáhá udržovat krevní cukr
• rýžové otruby pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva
• strava bohatá na bílou rýži bývá chudá na tiamin
• strava bohatá na hnědou rýži přispívá k nedostatku železa a vápníku
Rýže je hlavní potravinou poloviny světové populace, pro niž není jen zdrojem energie, ale i důležitým zdrojem bílkovin. Čím víc se rýže čistí, tím méně minerálů a vitaminů zrna obsahují. Rýže není výjimkou z pravidla. Mnoho výživných látek obsahují rýžové otruby. U populací používajících bílou rýži dochází často k nedostatku tiaminu. Na druhé straně otruby z hnědé rýže obsahují také nepříznivé nutriční faktory, jako je kyselina fytová bránící absorpci vápníku a železa.
Rýže zbavená otrub se rychleji uvaří a mnoho vitaminu muže zůstat zachováno, je-li rýže předvařená. "Obohacená" bílá rýže je po omletí obohacena vitaminy a minerály. Přestože má bílá rýže málo vlákniny, jsou škroby rezistentní k trávení a účinkují jako dietní VLÁKNINA.
Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru u diabetiků. Rýže neobsahuje lepek, je proto vhodná pro nemocné s nesnášenlivostí pšenice a pro pacienty s celiakií. Je také vhodnou redukční potravinou.
V šedesátých letech byly velmi populární makrobiotické diety založené na požívání hnědé rýže. Došlo však k několika úmrtím mezi lidmi, kteří se pokusili žít pouze o hnědé rýži. Diety s vysokými dávkami hnědé rýže jsou zvlášť nevhodné pro děti, protože vyvolávají nedostatek minerálů.
Rýže se velmi dlouho používá k léčení zažívacích obtíží - od poruch trávení až po divertikulitidu. Pomáhá také upravovat mírné průjmy i zácpu. A navíc nyní výzkum doporučuje jíst rýžové otruby, které jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou: je to vhodný prostředek ke snižování rizika rakoviny tlustého střeva.
Rýže se klasifikuje podle velikosti. Jsou druhy se zrny krátkými a dlouhými, rýže natural a rýže předvařená. Mezi nejpopulárnější druhy rýže patří rýže dlouhozrnná. Má jemnou chuť a je vymílaná, aby se odstranily zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má výraznější chuť a po minimálním vymílání jí zůstává určitá vrstva otrub. Obsahuje proto víc vitaminů, minerálů a vlákniny než rýže bílá, a je proto hodnotnější.
Arborio Kulatozmná rýže, která hojně vstřebává vodu a vytváří po uvaření krémovitou hmotu. Užívá se k přípravě italského rizota.
Basmati Dlouhozrnná aromatická rýže, užívaná v typických indických jídlech. Říká se jí také "princezna mezi rýžemi".
Jasmínová Voňavá rýže podobná rýži basmati, ale s lepivější strukturou. Hojně používaná v čínské kuchyni.
Lepkavá rýže Je populární na Dálném východě, má trochu nasládlou chuť.
Planá rýže Není to ve skutečnosti pravá rýže, ale semena severoamerické vodní trávy. Zrna jsou dlouhá, štíhlá a tmavá. Jsou bohatá na komplex vitaminů B (s výjimkou vitaminu Bl2). Planá rýže se často užívá do salátů ve směsi s rýží basmati.
Pudinková Rýže s krátkými zrny, která - jak už název napovídá - je velmi vhodná k výrobě kaše, nákypů a pudinků. Zrna jsou škrobovitá a po uvaření mají tendenci vytvářet hrudky.
Vlastí rýže je pravděpodobně z Jižní Asie - je známé, že byla pěstována v Indii a Číně před více než 6500 lety. V Evropě se objevila až kolem roku 1000 n. l. Do Čech se dostala v 16. století ze Španělska.
V chladném středoevropském podnebí nelze rýži pěstovat a dováží se do České republiky ze subtropických oblastí celého světa. Podle světového žebříčku se 90 procent veškeré rýže pěstuje i spotřebuje v Asii.
V některých orientálních kulturách je rýže symbolem plodnosti. V tom je asi také původ široce rozšířeného zvyku házet rýži na novomanžele.
zdroj: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.