Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy
Problematika tuků je často diskutována a v této souvislosti se setkáváme s řadou mýtů a polopravd, které jsou stále ještě hluboko zakořeněny, a to bohužel i mezi odborníky.
Nejčastěji se setkáváme s těmito mýty:
Tuky musíme při redukční dietě omezit, ale příjem energie z tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového energetického příjmu, tj. cca pod 45 g za den, protože jsou nositelem důležitých biologicky aktivních látek – vitaminů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin aj. Nejedná-li se o redukční dietu, optimální množství tuku ve stravě je 30 - 35 % z celkové denní energie (cca 60-80 g/den).
Většinu tuku (asi 2/3) přijímáme ve formě tzv. skrytého tuku, tedy v mase a masných výrobcích, mléce a mléčných výrobcích a pečivu, zejména trvanlivém a jemném. Tyto výrobky jsou také hlavním zdrojem škodlivých trans mastných kyselin. Při hubnutí nestačí omezit pouze cukr a viditelné tuky, ale zaměřit se i na jeho skryté zdroje, jejichž konzumaci si mnohdy ani neuvědomujeme.
Energetická hodnota tukových výrobků závisí na obsahu tuku. Čerstvé máslo, máslo a stolní máslo obsahují minimálně 80 % tuku, zatímco rostlinné tuky obsahují většinou tuku daleko méně, některé výrobky pouhých 25 %.
Cholesterol obsahují tuky živočišného původu. Ty jsou navíc zdrojem většího množství nasycených mastných kyselin, které zvyšování hladiny cholesterolu v krvi podporují. Rostlinné tuky naopak obsahují nenasycené mastné kyseliny, které hladinu cholesterolu snižují, navíc jejich prostřednictvím pozitivně ovlivňujeme např. tělesný vývoj a vývoj mozku.
Margaríny byly vyráběny jako náhražka másla v době nedostatku surovin, zejména v období války, a proto jejich kvalita byla nízká. S těmito výrobky se současné rostlinné tuky nedají vůbec srovnávat - vyrábějí se z kvalitních surovin a svými výživovými i užitnými vlastnostmi máslo předčí.
Průmyslové technologie se používají ve všech odvětvích výroby potravin. Výroba rostlinných tuků není ničím výjimečná a je srovnatelná s výrobou másla – liší se jen ve vstupních surovinách.
Pro výrobu obou potravin se používají přírodní suroviny – pro máslo mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Možnosti výběru surovin jsou u rostlinných tuků velmi široké, a proto lze vyrábět tuky, které působí preventivně proti srdečně-cévním i některým dalším onemocněním.
Ve složení rostlinných tuků došlo k výrazným změnám, které byly iniciovány doporučeními odborníků na výživu (např. zvýšení obsahu složek snižujících hladinu krevních tuků, odstranění trans mastných kyselin apod.). Ke zlepšení došlo i v roztíratelnosti a také ke zlepšení vlastností pečiva, k jehož přípravě byly tyto tuky použity (např. upečený moučník bude křehčí a kypřejší).
Často zmiňovaným mýtem je obsah trans mastných kyselin (TFA) v margarínech. V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které tyto škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají (jejich obsah je do 1 % v tukové složce, tedy nutričně bezvýznamné množství).
Složení tuků na našem trhu se neustále zlepšuje, dokladem toho jsou výsledky testování z roku 2004 a 2007. I za tuto poměrně krátkou dobu se složení jednotlivých tuků (zejména v obsahu TFA) výrazně zlepšilo. Zatímco „nejhorší tuky“ v roce 2004 měly obsah TFA až 27,5 %, v dnešní době je „nejhorší“ ten, který obsahuje 7,2 % TFA. Stále více výrobků spadá do kategorie „Prakticky neobsahuje trans mastné kyseliny“.
Z výše uvedených tabulek jasně vyplývá, že problematika trans mastných kyselin se v dnešní době netýká tuků na mazání, tepelnou úpravu a pečení (zejména rostlinných), které jsou vyráběny novou technologií. Na druhé straně však roste spotřeba potravin s vysokým obsahem nasycených a trans mastných kyselin, které podporují zvyšování hladiny cholesterolu, např. trvanlivého pečiva, jemného pečiva, zejména z listového těsta, čokoládových výrobků s polevami, mražených krémů, instantních přísad do kávy a čaje a rostlinných šlehaček ve spreji, které obsahují kokosový nebo částečně ztužený tuk. Jmenované výrobky bývají často problematické také z hlediska celkového množství tuku. Jedním z příkladů je následující rozbor.
Výrobek |
Tuk % |
SAFA |
TFA |
České buchtičky I |
10,9 |
15,6 |
2,2 |
Koblihy I |
24,4 |
49 |
0,8 |
Vánočka I |
5,3 |
16,2 |
1,5 |
České buchtičky II |
11,4 |
15.IV |
1,7 |
Koblihy II |
21,5 |
35,9 |
22,8 |
Vánočka II |
5,3 |
14,4 |
0,9 |
Loupák plněný |
24 |
39,9 |
10,5 |
Velká buchta |
9,4 |
8,9 |
0,1 |
Koblihy III |
38,.5 |
52,2 |
0,8 |
Loupák neplněný |
19,4 |
43,3 |
9,8 |
Vánočka III |
5,3 |
10,2 |
0,3 |
Meruňková kapsa |
30,8 |
47,1 |
12,2 |
Koblihy IV |
26,8 |
31,4 |
28,8 |
Loupák |
30,6 |
40,6 |
10,7 |
Croissant |
22,2 |
51,1 |
6,3 |
Linecké kolečko |
28,3 |
29,5 |
21,7 |
Kapsičky višňové |
30 |
38,7 |
9,2 |
Kapsičky kokosové |
30,7 |
39,7 |
18,4 |
Zdroj: www.fzv.cz
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
a www.zdravykorinek.czNa hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.