Pod slovem dieta si lidé většinou představí množství různých často až drastických opatření, co se stravy týče, a také jasnou představu o tom, že si už dotyční na ničem nepochutnají. Období Vánoc pak chápou jako vyslovené utrpení, protože tradiční vánoční cukroví bývají plné tuku a cukru, které by si v rámci "své diety" měli odepřít.
Ovšem odborníci na výživu upozorňují, že i při dodržování zásad předepsané diety (například od lékaře) je možné připravit chutné vánoční pokrmy. Je jen třeba vědět, jak na to. Co čím nahradit, kde ubrat a čemu se případně zcela vyhnout. Jak by mohlo vypadat vánoční pečení, které bere ohled na nejčastější dietní opatření?
Při redukční dietě méně bílé mouky
Lidé, kteří se snaží zbavit se pár kilogramů, by se měli snažit snižovat množství tuku a jednoduchých sacharidů (například bílá mouka a cukr). Je tedy dobré vybírat takové vánoční recepty, kde se těchto surovin používá co nejméně. Odborníci na výživu také doporučují místo klasického másla použít raději méně tučnou variantu rostlinného tuku. Podobně je možné nahradit tučnou smetanu nízkotučnou nebo rostlinnou variantou, případně mlékem. Do těsta je vždy lepší dávat celozrnnou mouku nebo ji alespoň s klasickou bílou moukou zkombinovat. Celozrnná mouka je totiž dražší.
Nechcete-li se vzdát sladké chuti vánočního cukroví, můžete místo cukru použít nejen nízkokalorické náhradní sladidlo, ale také třeba sušené ovoce. Nesladkou chuť pečiva je možné vyměnit za chuť koření, které je výraznější - například skořice, zázvor, badyán, muškát, vanilka, citrónová nebo pomerančová kůra.
Tyto zásady si samozřejmě mohou vzít k srdci všichni ti, kteří se chtějí vyhnout shazování nabraných kil po Vánocích.
Cholesterol? Pečte raději bez žloutku
Až polovina lidí v České republice by si měla hlídat hladinu cholesterolu v krvi. Jeho vysoká hladina je totiž nazývána tichým zabijákem, protože se ukládá v těle, způsobuje zužování cév. To pak vede například k infarktu, cévním mozkovým příhodám a podobně. Takzvaná nízkocholesterolová dieta, jak již název napovídá, spočívá v omezování potravin s jeho vysokým obsahem.
Cholesterol bývá v živočišných potravinách, tedy hlavně ve vnitřnostech a výrobcích z nich, ve vaječném žloutku a v živočišných tucích, jako je máslo, sádlo nebo lůj. Dále také v tučném mléce a tučných mléčných výrobcích, v tučném mase a uzeninách. Při přípravě vánočního cukroví to pak znamená vyhnout se použití velkého množství celých vajíček nebo žloutků, másla, sádla, tučného mléka nebo smetany. Žlutou barvu pečiva, kterou vaječné žloutky vytváří, může dodat i přidání sójové mouky.
Protože cholesterol je látka živočišného původu a v rostlinných potravinách se tedy nevyskytuje, doporučují odborníci používat místo másla rostlinný tuk. Stejně tak místo klasické smetany je možné použít smetanu rostlinnou.
Odborná spolupráce: Jitka Tomešová, Nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu (800 175 324)
Typ diety Komu je určena Hlavní zásady pro stravování Jak upravit recepty
Redukční dieta Obézním lidem Omezte příjem energie, Místo bílé mouky raději mouky celozrnnou. (v Česku to je 21 % mužů, 31 % žen, například omezením tuku Cukr vylučte zcela. Neobejdete-li se bez 6 % dětí, počty stále narůstají) a jednoduchých sacharidů sladké chuti, použijte nekalorická umělá (běžného cukru a bílé mouky). sladidla. Volte nízkotučné varianty tuků, mléka a mléčných výrobků či libové maso.
Nízkocholesterolová dieta Více než 65 % obyvatel má hladinu Co nejvíce omezte konzumaci potravin živočišného Živočišné tuky nahraďte rostlinnými. Maso cholesterolu vyšší než původu, zejména nejbohatších zdrojů cholesterolu a masné výrobky jezte libové, bez viditelného doporučovaných 5,0 mmol/l - vnitřnosti a výrobky z nich, vaječný žloutek, živočišné tuku, kuřecí bez kůže. Mléko a mléčné tuky - máslo, sádlo, lůj, škvarky, dále tučné maso výrobky vybírejte s nižším obsahem tuku, a uzeniny, tučné mléko a tučné mléčné výrobky. jogurt do 3 % tuku, sýry do 30 %. Vaječný žloutek omezte na dva kusy týdně, nejlépe na přípravu pokrmů (do těst apod).
zdroj:ihned.cz
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.