Kváskový chléb se u nás dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, leckde i v kvalitě BIO. Pokud byste si ho chtěli připravit sami, smíchejte celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 30°C) v objemovém poměru 1:1. Pro běžné domácí použití začněte třeba s půlkou hrníčku v nádobě o objemu 1 litr, aby měl kvásek dost prostoru k růstu. Přikryjte utěrkou, nechte zrát při pokojové teplotě a každý další den přikrmte polovičním množstvím (čtvrtkou hrníčku) vlažné vody a mouky. Při správné teplotě kvašení by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni, konzistenci hodně měkkého těsta a na povrchu by se měly dělat bubliny.
Vezmete kvásek (cca 1/2 skleničky od přesnídávky), do mísy od robota (stačí i do obyčejné mísy) jej vyklopíte a přidáte:
150 g žitné BIO mouky a
200 ml vlažné vody
zamícháte třeba lžičkou a necháte vzcházet – obvykle přes noc při pokojové teplotě.
Ráno (min. po 4 hodinách) si nezapomeňte odebrat kvásek na příště a pak se do mísy přidá:
400 g hladké bílé pšeničné mouky
260 g celozrnné žitné mouky (nebo jakékoli jiné, někdy kus pšeničné celozrnné, nebo trochu kukuřičné, podle toho, co máte.)
16 g soli (klidně i méně, toto je maximum...)
cca 5 g celého kmínu
450 ml (g) vlažné vody
množství vody si můžete upravit podle toho, jak chcete mít těsto husté, já dělám spíš řidší, lépe to kyne, ale je nutno to péct ve formě.
Suroviny necháte 10 minut hníst robotem. (dá se i ručním robotem s hnětacími háky)
V míse necháte těsto odpočívat 1 hodinu, zatím si vymažete formu máslem a vysypete, je jedno jakou moukou.
Po hodině necháte těsto ještě jednou promíchat, stačí tak minutku či dvě a těsto dáte do formy (do zapékací mísy).
Aby se povedlo těsto „vykydnout“ najednou, dělá se to tak, že těsto v míse posypete moukou, hlavně u stěn, a gumovou stěrkou ho postupně oddělujete od stěn - šťoucháte podél stěn směrem dolů postupně kolem dokola a mísu máte hodně nakloněnou na bok a postupně s ní točíte dokola, někdy musíte objet třeba 2 kolečka, aby se oddělil i spodek, čímž zastrkáte mouku shora kolem stěn, takže se pak těsto vyklopí do formy vlastně už pomoučené... Ve formě to jde pak ještě urovnat do lepšího tvaru, když s tím klepete zleva doprava a tím se to zkulatí.
Ve formě necháte chleba kynout 1 - 1,5 hodiny, až je vyběhlý. Když ho necháte déle, překyne a při pečení už nevyběhne (ale sníst se obvykle dá, jen není tak pěkný). Ale velmi záleží na tom, jak tuhé máte těsto - čím tužší, tím déle kyne. U tužšího těsta poznáte, že je dobře nakynuto podle toho, že do něj píchnete prstem a ďolíček se pomalu vrací...
Pečení:
Před pečením naříznete chleba do kříže, když to neuděláte, nevyběhne tak pěkně, kůrka ho "udusí".
Pečte na 170 °C 50 minut přikryté pokličkou (musíte mít vypouklou, aby měl chleba kam vybíhat, placatá by byla nízká, nebo zkuste fígl s "čepicí" z alobalu).
Pak poklici sundám a ještě 10 minut peču, aby se udělala pěkná kůrka. Nebo i déle, podle toho, jak se Vám kůrka zdá tmavá a pěkná.
V žádném případě během pečení nenakukovat pod pokličku a troubu neotvírat, až před sundáním poklice, nebo chleba spadne. Ničím nemazat.
Po upečení dejte vychladnout na mřížku a přikryjte utěrkou, aby mohl vydýchat.
Do těsta před hnětením můžete dát i semínka – slunečnicová, chia semínka, lněná semínka, loupaná konopná semínka, sezam, dýňová. Nebo sušená rajčata, olivy….. co máte rádi.
Dobrou chuť!
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.