Přírodní medicína přitahuje stále větší množství lidí. Podle nedávného šetření provedeného v USA vyzkoušelo 34 %
Američanů v uplynulých letech nejmé ně jeden způsob neortodoxní léčby, hlavně při chronických problémech, jako jsou například kloubní obtíže nebo nespavost. Používání rostlinných léků vzrostlo v USA od roku 1990 do roku 1997 o ohromujících 380 %. Tato skutečnost potvrzuje, že klasická medicína, přestože vykazuje stále větší úspěchy při léčení závažných zdravotních problémů, jakými jsou rakovina nebo srdeční nemoci, nevyhovuje již tolik při léčení méně závažných zdravotních obtíží; ty je schopna lépe řešit spíše přírodní léčba.
KDY ZVOLIT PŘÍRODNÍ ZPŮSOB LÉČENÍ?
Léčba založená na přírodních prostředcích a na úpravě způsobu života není zdaleka tak zatěžující jako užívání silných syntetických léků a je mnohem příjemnější pro ty, kteří ji používají. Kromě toho vám dává možnost vzít odpovědnost za vlastní zdraví do svých rukou, ale zároveň se můžete kdykoli poradit s lékařem v závažnějších nebo nejasných případech. Snad nejdůležitější je skutečnost, že přírodní medicína pokládá za moudré udržovat zdraví člověka v celém komplexu a nezaměřuje se pouze na vyléčení momentálních obtíží a příznaků.
Přírodní přístup k péči o zdraví také respektuje vlastní léčivé schopnosti organismu a snaží se je maximálněpodporovat. Pravděpodobnost, že přírodní léčba vyvolá obtížné vedlejší příznaky, je mnohem menší nežu klasické, konvenční medicíny. Každý přírodní lék obsahuje například malé množství několika aktivních součástí, z nichž každá doplňuje nebo vyrovnává účinnost těch ostatních. Je vlastně pravým opakem předepisovaných léků, obsahujících velké množství jediné účinné látky; mohou tak snadněji narušit rovnováhu chemických pochodů v organismu. Často je pak nutné léčit právě tyto nechtěné vedlejší příznaky.
Přírodní léčení klade velký důraz na spojení fyzické a psychické stránky člověka. Vědecký výzkum poskytuje stále více důkazů, které tento přístup opodstatňují. Četnéstudie dokazují, že u nemocných, kteří uvažují pozitivněa umějí se vyrovnat se svými citovými problémy, se dosahuje lepších terapeutických výsledků v řadě onemocnění, od kloubních obtíží až po rakovinu. Mozek je s tělem velmi úzce propojen pomocí hormonů a neurotransmiterů - látek, které přenášejí vzruchy mezi nervovými buňkami. Změny nálady mohou ovlivnit imunitní systém, některá onemocnění srdce a krevního oběhu i kvalitu spánku. Naopak fyzické problémy mohou ovlivňovat psychiku, narušovat pocit spokojenosti a štěstí a zvyšovat hladinu úzkosti a strachu. To vysvětluje, proč fyzické onemocnění může vést k těžké psychické poruše, a naopak vyléčením fyzických problémů lze zmírnit příznaky duševní choroby. Léčba psychických poruch může zase kladně působit na fyzické uzdravování. Dobrým příkladem je léčení smíchem, popsané ve SLOVNÍKU LÉČEBNÝCH METOD. Pohled na život z veselejší stránky podporuje ty chemické změny v organismu, které vás pomáhají udržovat v dobrém fyzickém stavu.
VOLBA LÉČENÍ
Někomu se může zdát, že klasická a přírodní medicína jsou dva nesmiřitelní protivníci. Ve skutečnosti však mnozí lékaři rádi používají přírodní postupy při léčení svých pacientů, a moudří léčitelé užívající alternativní způsoby léčby zase pokládají za důležité (a samozřejmé) získat radu lékaře při všech závažnějších onemocněních. Zkusit přírodní léčení neznamená, že se vylučujete z nepochybně příznivých možností "high-tech" medicíny; naopak je to způsob, jak rozšířit možnosti léčení svých zdravotních obtíží.
KLíČE KE ZDRAVÉMU ŽIVOTU
Zdravý jídelníček, pravidelný pohyb a užívání správné strategie ke zvládnutí stresu jsou hlavní způsoby, jak si přirozenou cestou zachovat dobré zdraví. K dalším zdravým zásadám patří pěstování různých zálib a koníčků, snaha udělat si z domova zdravé a příjemné místo k životu a zbavit se škodlivých návyků, například kouření a alkoholu. Pokud o sebe takto dbáte, podporujete svou duševní pohodu a chráníte všechny části svého organismu - tepny, nervy, plíce, střeva včetně žláz s vnitřní sekrecí. Zároveň to příznivě působí na váš imunitní obranný systém a do značné míry vás to chrání před infekce¬mi, alergiemi i rakovinou.
Zdravá strava, nejlepší prevence
jídlo, které jíte, je zdrojem energie, kterou potřebujete k činnosti každého orgánu a každé buňky v těle. Dodává také živiny k růstu a udržování dobré tělesné kondice stejně jako k tvorbě nejrůznějších důležitých látek, například hormonů, enzymů a neurotransmiterů, nezbytných k normální činnosti celého organismu.
Názor na složení potravy se v posledních letech dosti změnil. Není to tak dávno, kdy se všeobecně věřilo, že vynecháníurčitých potravin - především tuků - dostatečně zajistí člověku zdraví. Snížení nadměrného příjmu tuků se sice stále pokládá za velmi důležité, ale zároveň se ldade velký důraz na stravu vyváženou, tj. bohatou na důležité živiny, jako jsou vitaminy, minerály a stopové prvky. Pyramida zdravé stravy na další stránce názorně ukazuje, jak by měl vypadat poměr různých potravin, abyste byli co nejzdravější.
NÁKUP A PŘÍPRAVA JÍDEL
Při nákupu potravin uvažujte o tom, které z nich jsou pro vaše zdraví nejvhodnější. Dávejte například přednost drůbeži a rybám před červeným masem, které obsahuje větší množství nasycených tuků. Používejte také raději olej lisovaný zastudena, protože obsahuje prospěšné nenasycené tuky, než sádlo a máslo, v nichž je velké množství nasycených tuků. Pokud je to možné, konzumujte jen mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Vyhýbejte se rovněž zeleninám, které jsou chemicky hnojeny, ošetřovány pesticidy, antibiotiky či hormony podporujícími růst. Potraviny pěstované přirozeným způsobem značně zvyšují odolnost proti nemocem a podporujízdravý tělesný růst a vývoj. Zlepšujte hodnotu své stravy: jezte velké množství potravin co nejméně průmyslově upravovaných, především hodně čerstvé zeleniny a ovoce, celozrnnou mouku a pečivo.
Snažte se zachovat výživovou hodnotwpotravin tím, že je budete připravovat bezprostředně před jídlem a že nebudete zeleninu a ovoce zbytečně zbavovat slupek. Nemáte-li však záruku, že zelenina nebo ovoce nebyly chemicky ošetřeny,
Pyramido zdravé stravy
Pyramida znázorňuje množství potravin každé skupiny, jež by měl váš jídelníček obsahovat. Základem jsou potraviny na spodní části pyramidy,které lze doplnit pouze malým množstvím potravin na vrcholu.
Sladkosti: Pokud to je nutné, přisladte jídlo podle potřeby medem, javorovým sirupem nebo nerafinovaným (hnědým) cukrem. Užívejte však tyto přísady jen občas. Sladká stravo dodává rychlou energii o někdy i stopová množství minerálů,
Tuky: Denní přijem tuků omezte nejvýše no 30 % celkového množství kalorií. Toto množství představuje tuky "skryté" v jiných potravinách nebo užívané při jejich tepelné úpravě. Dávejte přednost rostlinným tukům úsou obsaženy v ořechových jádrech, semenech včetně celých obilných zrn, zelenině, olejích lisovaných zastudena) o tuku v rybách před tuky obsaženými v mase o mléčných výrobcích. Tuky dodávají tělu mastné kyseliny, které jsou životně důležité pro stavbu buněk o obsahují v tuku rozpustné vitaminy.
Potraviny bohaté na bílkoviny: jezte je čtyřikrát až šestkrát denně, Mezi tyto potraviny patří drůbež, ryby, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, libové maso, ořechy, luštěniny o výrobky z nich, jako je tofu. Bílkoviny JSou nezbytné k růstu buněk, k jejich udržování v dobrém stavu o k tvorbě protilátek, hormonů o enzymů.
Zelenina a ovoce: jezte nejméně tři až pět porcí zeleniny o dvě až čtyři porce ovoce denně. Patří sem všechny části rostlin - kořeny, stonky, listy i plody Vybírejte si zeleninu i ovoce různých barev, protože rostlinné pigmenty dodávají tělu vysoce prospěšné látky. Tyto potraviny jsou zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů, o některých esenciálních mastných kyselin.
Složené sacharidy: jezte denně 6 až I I porcí průmyslově neupravovaných potravin, jako jsou fazole, rýže, kořenová
zelenino, banány o celá zrno obilnin nebo výrobky z nich (například celozrnný chléb o pečivo, mOsli, těstoviny). Sacharidy jsou zdrojem energie o obsahují některé důležité vitaminy o minerály.
Množství potravin no jednu porci
Bílkoviny
60 až 90 g masa, ryb nebo drůbeže
I vejce
I šálek mléka nebo jogurt
40 až 50 g tvrdého sýra
1/2 šálku ořechů nebo vařených luštěnin
Zelenina a ovoce
1/2 šálku nelistové zeleniny
I šálek listové zeleniny
I středně velké jablko, pomeranč nebo broskev \
1/2 grapefruitu nebo ananasového melounu (kantalupu)
1/2 šálku konzervovaného nebo dušeného ovoce
Sacharidy
I krajíček chleba
30 g nevařených obilnin
1/2 šálku tepelně upravené kořenové zeleniny,
těstovin,
obilnin či rýže
pamatujte, že všechny zbytky herbicidů nebo insekticidů zůstávají na slupkách ovoce a zevních listech listové zeleniny.
Zeleninu a ovoce upravujte tepelně co nejméně, abyste nesnížili obsah vitaminů a minerálů. Při smažení užívejte vždy čerstvý olej, dobu úpravy co nejvíce zkraťte a jídlo nepřipalujte.
POTRAVINOVÉ DOPLŇKY
Účelem potravinových doplňků není nahrazovat správné složení stravy; vyvážený jídelníček vám dodá všechny důležité živiny, které vaše tělo potřebuje. Některé z nich si tělo může uldádat do zásoby: v tělesném tuku jsou například uloženy vitaminy rozpustné v tucích (vitamin A, D, E a K). Vápník a některé další minerály se mohou přesunovat z kostí do tkání, kde je jich právě nejvíce zapotřebí. V určitém životním období vznikají na tyto látky v organismu krátkodobě větší nároky, ale menší změny v jejich denním příjmu zdraví nijak neohrožují. Jiné důležité látky, jako jsou ve vodě rozpustné vitaminy (vitamin B, C), se v těle neuldádají, proto se musí denně doplňovat. Za určitých podmínek jsou potravinové doplňky velmi vhodné jak pro udržení dobrého zdravf, tak pro léčení již vzniklých onemocnění. Potravinové doplňky mohou například:
Na etiketě nebo v příbalovém letáčku potravinových doplňků mají být vždy uvedeny doporučené denní dávky (DDD) a jejich procentuální obsah v jedné tabletě nebo tobolce. Nejvýhodnější je užívání multivitaminových a minerálních doplňků, popřípadě potravinového doplňku určeného pro některý zdravotní problém nebo životní období (těhotenství, stáří aj.). Je také možné užívat jednotlivé vitaminy nebo minerály samostatně, ale měl by o tom rozhodnout lékař nebo zkušený terapeut. Kombinované přípravky může tělo využívat lépe - viz následující údaje:
Průměrný zdravý člověk přeměňuje kyselinu linolenovou a alfa-linolenovou, esenciální mastnou kyselinu (viz následují¬cí stránka), na tak důležité chemické látky, jakými jsou napří¬klad prostaglandiny, které řídí velký počet tělesných procesů.
Doporučená denní dávka (DDD)
Na etiketách nebo v příbalových letáčcích potravinových doplňků byste měli vždy najít údaje o množství nutriční látky, kterou výrobek obsahuje, a zároveň i její DDD. Doporučená denní dávka - DDD - představuje takové množství účinné látky, které se pokládá za přiměřené, aby se zabránilo jejímu nedostatku u zdravého dospělého člověka. Tyto hodnoty tedy nepřihlížejí ke zvýšeným požadavkům při nemoci ani k individuální tělesné hmotnosti, věku nebo pohlaví. Mohou se značně lišit u kuřáků nebo u lidí užívajících dlouhodobě některé léky. DDD slouží spíše jako určité vodítko, které poskytuje všeobecný návod k dávkování jednotlivých vitaminů nebo minerálních látek. Jinou informační hodnotou je tzv. optimální denní dávka, což je množství nutriční látky, jehož je zapotřebí k udržení optimální funkce organismu; bývá proto větší než stanovená DDD.
Autor: Léčime se přírodou - Reader´s digest výběr
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.