Fenykl se využívá jako koření, čerstvá zelenina a léčivá rostlina, a jako základní surovina při hubnutí a dietě. Největší význam fenyklu však spočívá v jeho blahodárných účincích na zdraví. Jedlou částí fenyklu je jeho masitá hlíza, která má bílou až zelenkavou barvu. Fenykl se vysoce hodnotí už od pravěku a konzumoval se buď syrový, pečený anebo vařený. Fenykl obsahuje ve významném množství vitamíny B a C – jeden šálek hlízy fenyklu pokryje pětinu denní dávky vitamínu C, kterou organismus potřebuje, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a díky svým antioxidačním vlastnostem úspěšně bojuje proti volným radikálům. Vitamín C posiluje imunitní systém a zpevňuje stěny cév, což přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Není náhoda, že fenykl je oblíbenou složkou středomořské diety. Kromě toho je fenykl bohatý na mangan, hořčík, měď, fosfor, kyselinu listovou, vápník a železo. Díky svému obsahu draslíku se vynikajícím účinkem využívá i proti vysokému krevnímu tlaku, který zapříčiňuje vznik cévních mozkových příhod anebo infarktů. Fenykl je bohatý na flavonoidy – z nichž nejdůležitější je rutin, který posiluje jemné krevní kapiláry, protizánětlivý quercetin a anetol, jehož účinné látky mají antibakteriální a fungicidní vlastnosti.
Fenykl je účinný také jako analgetikum: při křečovitých bolestech břicha a menstruačních bolestech má jeho odvar blahodárné účinky. Svým obsahem kyseliny listové zabraňuje vzniku chudokrevnosti a pomáhá napravit syntézu DNA. Fenykl má vysoký obsah fytoestrogenu, což je přírodní účinná látka, která má vliv na ženské pohlavní hormony – díky tomuto svému obsahu snižuje nepříjemné příznaky menopauzy, zatímco během kojení podporuje laktaci.
Protože látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Těchto významných účinků jistě využívá nejedna maminka, u malých dětí je to jedna z nejjednodušších a nejpříjemnějších cest, jak pomoci při plynatosti. Fenyklový čaj má totiž příjemnou nasládlou chuť, kterou snese i malé dítě. V případě "nafouklého bříška" je fenykl skvělým pomocníkem pro každého.
Na zažívací trakt působí fenykl celkově blahodárně. Je účinný i při menších poruchách trávení, křečích nebo překyselení žaludku. Ve středověku prý dámy pily fenyklový čaj nebo žvýkaly celá semena jako prevenci proti obezitě, protože navozují pocit sytosti a tím snižují chuť k jídlu. Na trávicí trakt však fenykl působí také lehce dezinfekčně, můžeme ho tedy použít při menších katarech žaludku a střev.
Méně známé jsou velmi prospěšné účinky fenyklu na dýchací cesty. Pomáhá čistit sliznici dýchacích cest a zlepšuje odkašlávání, což oceníme při nachlazení, chřipce či angíně. Lze ho používat samotný, ale hodí se i do bylinných směsí při nachlazení, kombinovaný například s lipovým květem, květem černého bezu, hluchavkou a diviznou. Díky dezinfekčním účinkům se silný odvar ze semen užívá i jako kloktadlo při bolesti v krku.
Nálev z fenyklových semen se používá hlavně na oční výplachy a obklady při zánětech očí, které se projevují zarudnutím očního bělma a pálením.
Řapík fenyklu je v mnohých zemích oblíbený jako kulinářská lahůdka. U nás jeho úprava v kuchyni nemá tak velkou tradici, to nám však nebrání, nechat se inspirovat. Můžeme ho koupit v lepších prodejnách zeleniny nebo ve větších prodejnách potravin. Používá se buď v syrovém stavu, nakrájený do salátu. Po rozebrání řapíku na jednotlivá lůžka nám vzniknou jakési "mističky", které můžeme plnit podle chuti a zapékat na mnoho způsobů.
Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. V jižní Evropě se tyto aromatické listy přidávají jako koření k pečeným a grilovaným rybám a jiným masovým pokrmům.
Používání semen fenyklu má však také dlouho tradici v likérnictví, jsou nedílnou součástí výroby mnohých bylinných alkoholických nápojů, například některých absintů a žaludečních likérů.
Recept na čaj / nálev: 2 čajové lžičky semen (nejlépe podrcených) zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10-15 minut odstát, scedíme (můžeme pít až 3x denně)
Recept na odvar: 2 polévkové lžíce na 0.5 l vody, povaříme 15 minut, scedíme (po šálcích vypijeme v průběhu dne)
- odvar má silnější účinek než nálev, je vhodný především na důkladné pročištění dýchacích cest při nachlazení
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.