Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > "FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

"FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

15.05.2017 / Rubrika: Zdravá výživa

Sušenkový korpus:

120 g kakových máslových sušenek 
90 g másla

-------------------------------------------------------- 
 

Sušenky nadrtíme. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

 

Borůvkové pyré:

350 g lesních borůvek (lze i mražené)
40 g cukru

-------------------------------------------


Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.
Ochutnáme - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti. 

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.

 

Krém:

5 plátků želatiny (pokud použijeme želatinu sypkou dáme přibližně 8,5g)
500 g mascarpone
100 - 200g cukru …..podle toho, kdo jak rád sladké….(část vanilkového, část moučkového)
250 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání 
půlka borůvkového pyré
-------------------------------



Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. 
Výsledkem je světle fialový relativně tuhý krém. 

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý. 

 

Borůvkové zrcadlo:

1-2 plátky želatiny (2g sypké želatiny)
druhá část borůvkového pyré

----------------------------------



Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. 

Do rendlíku vložíme borůvkové pyré a zvážíme ho. Dolijeme vodou tak, aby vše vážilo 150 g. Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu ( pomozte si krouživými pohyby a nakláněním celé formy).

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc. 

 

Na závěr:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu. 

Tip:

Borůvky můžete nahradit i jiným druhem ovoce (maliny, broskve, jahody…..).

 

Dobrou chuť!

 

 

Další články z rubriky
Jak mohou oříšky pomoci cyklistovi v boji proti cukrovce

Jak mohou oříšky pomoci cyklistovi v boji proti cukrovce

04.08.2025 / Rubrika: Zdravá výživa
Pohyb a zdravá strava – dvě základní složky životního stylu, které se skloňují snad v každém doporučení pro prevenci a léčbu civilizačních onemocnění. V případě cukrovky 2. typu jsou však tyto dvě oblasti obzvláště důležité. O to zajímavější je, že právě cyklistika a obyčejné oříšky mohou tvořit překvapivě účinnou dvojici, která pomáhá nejen s kontrolou hladiny cukru v krvi, ale také s ochranou srdce a cév.
Jak na zdravé mlsání?

Jak na zdravé mlsání?

21.11.2022 / Rubrika: Zdravá výživa
Sladké je velkým lákadlem. Přijde vhod na chuť, k zahnání stresu, hladu, mlsáme u televize i z nudy. Jenže mnohé laskominky v sobě mají ingredience, které našemu zdraví nesvědčí. Jednak po nich přibývají kila, levné přísady, které jen uměle vylepšují chuť, mají vliv na zuby, srdce, cévy, cholesterol atd. Jde mlsat zdravě? Ano!
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
27.4.14:39
9 reakcí

Doplnky stravy cvičení

Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)

jiťa
3.4.21:09
9 reakcí

Umělé mléko

Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)

Dita
3.4.14:53
3 reakcí

svačiny do školy

Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)

Jana
25.3.22:19
3 reakcí

Nejlepší smetanové krémy

Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.

Jarka
21.3.10:58
13 reakcí

Svačinka

Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.

Hana
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.