Asi každý znáte tmavě černé, většinou pevné olivy, které se prodávají v plechovkách nebo pytlíčcích a mají nevýraznou jakoby máslovou chuť. Chutnají Vám? Spousta lidí je má dokonce radši, protože nejsou tak slané a kyselé jako zelené olivy. To je pravda. Problém však spočívá v tom, že tyto krásné, temně černé olivy mdlé chuti jsou ve skutečnosti často jen nabarvené olivy zelené. Nevěděli jste o tom? Není to totiž běžně známý a dostupný fakt a na balení oliv se to přímo nedočtete (zkušení ale umějí v jednom z éček rozpoznat E 579 nebo E 151, které mění barvu oliv).
Barvení oliv započalo v Americe, kde restaurace a spotřebitelé požadovali krásné černé olivy, stejné velikosti a barvy, aby v pokrmu vypadaly lépe. Pravé černé olivy, které jsou zralejší variantou oliv zelených a sklízejí se zpravidla v prosinci, jsou totiž zbarvené od světle hnědé barvy přes tmavě purpurovou až do černé, ale nebývají černé jako ty, co známe z plechovek a hlavně, chutnají jinak. Skutečné černé olivy jsou poměrně výrazně aromatické, mají plnou chuť a často se prodávají nakládané v bylinkách, v olivovém oleji nebo jen tak v nálevu. Seženete je v každém lepším obchůdku, specializovaných prodejnách atd. Vyzkoušejte například řeckou odrůdu Calamata nebo italské Ligurian black, budou lahodnější než ty ze sáčků a jejich příbuzné.
Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů – zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony a mírní zánětlivé bolesti. Zastavují předčasné stárnutí a OMLAZUJÍ.
Málokdo ví, že většina černých oliv v regálech obchodů nezískala svou barvu opravdovým dozráním na slunci. Ve skutečnosti se jedná o plody sklizené v ranném stádiu zralosti, které se louhovaly za přítomnosti vzduchu, a oxidace u nich způsobila ztmavnutí barvy.
Černá barva se pak zintenzivní a stabilizuje přidáním glukonátu nebo mléčnanu železnatého do nálevu. Nepravé černé olivy proto poznáte přítomností konzervantu E579 nebo E151 na obalu.
Jedná se o železnatou sůl kyseliny glukonové, používá se jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost.
Použití
Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Najdeme jej i v ovocných šťávách nebo v instantních potravinách nebo potravinových doplňcích. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu.
Výroba
Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací.
Nežádoucí účinky
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.
Doplňující informace
V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v černých olivách. V USA se jedná o látku povolenou.
Jedná se o fialovo-černé barvivo, které spadá do kategorie tzv. azobarviv. Vyznačuje se stabilním chováním v kyselém prostředí.
Používá se k barvení mléčných výrobků, většinou slazených a fermentovaných, např. čokoládové mléko, kakao, vaječný koňak, syrovátkové nápoje, apod. Dále např. v cukrovinkách, dezertech, zmrzlině, hořčici, marmeládách, omáčkách, nealkoholických nápojích, instantních polévkách, kaviáru. V domácnosti do potravinářských barev.
Výroba
Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu.
Nežádoucí účinky
Studiemi na myších a krysách nebyl dokázán vznik nádorů. Projevil se ale zvýšený výskyt vzniku cyst ve střevech prasat. Bylo zjištěno, že může způsobovat sníženou trávicí schopnost. Dětem není doporučeno požívat potraviny, ve kterých je toto barvivo použité. Je považováno jako původce dětské hyperaktivity.
Doplňující informace
E151 bylo zakázáno ve Spojených státech, Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Švédsku, Rakousku, Švýcarsku, Japonsku, Finsku. Použití v Evropské unii (ČR) je povoleno a od roku 2001 je povoleno také v Norsku. I nadále je zakázáno v USA nebo Kanadě. Přijatelná denní dávka 0-1 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální úroveň látky v jídle většinou 100 mg/kg.
Zdroj:
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.