BRAMBORY
KLADY
užitečný zdroj vitaminu C
obsahují škrob a vlákninu
dobry zdroj draslíku
ZÁPORY
zelené a naklíčené brambory mohou být jedovaté
KONCENTRACE ŽIVIN VE SLUPCE
Nejlepším zdrojem vlákniny a živin uložených v bramborách je slupka. Zleva ve směru hodinových ručiček jsou odrůdy: Jersey Royal, King Edward, Romano a Maris Piper.
Lidé si myslí, že po bramborách se tloustne, ale to není pravda. Pravým viníkem přibývání na váze je tuk, na kterém se brambory připravují nebo který se servíruje na stůl ve formě másla nebo smetany. Lidé, kteří se snaží zhubnout nebo zůstat štíhlí, by se měli vyhýbat smaženým bramborám a raději zvolit vařené nebo pečené brambory.
Brambory obsahují velké množství sacharidů, bílkoviny a vlákninu. Dodávají nám také významné množství vitaminu C a draslíku, které organismus potřebuje.
Obsah vitaminu C začíná klesat skoro okamžitě po sklizni, proto brambory čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíc vitaminu C. Při smažení nebo pečení se tento ve vodě rozpustný vitamin nejlépe uchovává - ačkoliv smažením se zvyšuje kalorická hodnota brambor. (Při opékání se obvykle používá méně tuku než při smažení.) Při vaření se vitamin C ztrácí, protože se rozpouští ve vodě, ve které se brambory vaří, a rozmačkané brambory obsahují vitaminu C nejméně. Ke ztrátám vitaminu C dochází také na povrchu, jsou-li brambory vystaveny vzduchu, proto čím drobněji se brambory nakrájí, tím nižší bude obsah vitaminu C.
Bramborové lupínky bývají řazeny do kategorie "nezdravá strava" a pravda je, že mají vysokou kalorickou hodnotu, ale zároveň obsahují poměrně 'velké množství draslíku a dost vitaminu C. Průměrná porce 35g lupínků obsahuje o něco méně než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu C. Většina lupínků se vyrábí z nakrájených brambor a smaží se na rostlinných olejích. Obvykle obsahují velké množství soli, protože jsou v ní obaleny nebo se solí posypávají, ale na trhu jsou i speciální druhy s nízkým obsahem soli. Protože jsou pokrájeny tak, že mají velkou plochu, absorbují tuk asi v jedné třetině své váhy. Obsah nasycených tuku záleží na druhu omastku, který byl ke smažení použit. Lupínky smažené na živočišných tucích obsahují hodně nasycených tuku, brambůrky připravené na rostlinném oleji nebo hydrogenovaných rostlinných olejích mají nízký obsah nasyceného tuku.
Řádně upravené lupínky jsou nejen vynikající lahůdkou, zároveň mají vysokou výživnou hodnotu. Nicméně obsahují velké množství tuku, často nasycených. Příprava lupínku na rostlinném oleji místo na živočišných tucích sníží obsah nasycených tuku. Podle váhy lupínky nakrájené na tenké plátky obsahují víc tuku než tlustě nakrájené. Mražené brambůrky absorbují tuk snadněji, doma nakrájené a v troubě pečené mají ve srovnání s hluboce mraženými pomfritky relativně nižší obsah tuku. Domácí lupínky obsahují asi 5 procent, obyčejné 10 procent a tence nakrájené 20 procent tuku. Obsah tuku můžete při výrobě pomfritu doma snížit, když je po osmažení vysušíte absorpčním kuchyňským papírem.
Zelené a naklíčené brambory obsahují alkaloidy zvané chakonin a solanin, nadměrné množství těchto alkaloidu muže být prudce jedovaté. Každý brambor se zelenými skvrnkami by se měl vyhodit. Dokonce i když sníte jen malé množství, muže solanin u citlivých jedincu vyvolávat migrény nebo otupělost.
Autor: Publikace: Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr
Další články z rubriky
Sladké je velkým lákadlem. Přijde vhod na chuť, k zahnání stresu, hladu, mlsáme u televize i z nudy. Jenže mnohé laskominky v sobě mají ingredience, které našemu zdraví nesvědčí. Jednak po nich přibývají kila, levné přísady, které jen uměle vylepšují chuť, mají vliv na zuby, srdce, cévy, cholesterol atd. Jde mlsat zdravě? Ano!
Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?
Další články z rubriky Zdravá výživa...