Vysoký cholesterol v krvi zvyšuje riziko srdečního infarktu a pravděpodobně i mrtvice. Změna stravovacích návyků, vitaminy C a E a některé rostlinné látky pomáhají udržet příznivou hladinu cholesterolu a tím snížit uvedená rizika.
Cholesterol je látka podobná tuku, která je trvale obsažená v krvi. Organismus potřebuje určité množství cholesterolu k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí, ale vysoký cholesterol vede k ucpávání cév, které může být příčinou srdeční a mozkové příhody. Cholesterol se v krvi přenáší dvěma typy bílkovin: lipoproteiny s nízkou hustotou (LOL), které transportují tři čtvrtiny cholesterolu, a lipoproteiny s vysokou hustotou (HOL). Měří se jednak celkový cholesterol a odděleně pak se měří "škodlivý" LOL cholesterol a "prospěšný" HOL cholesterol. Vysoké hodnoty LOL a celkového cholesterolu zvyšují riziko cévních příhod, stejně jako příliš nízká hodnota HOL (pod 0,9 milimolů na litr) Lékaři doporučují udržovat hladinu celkového cholesterolu nižší než 5,6 milimolů v jednom litru (ideálně kolem 5,2 milimolů) a hladinu HOL tak vysokou, jak je to možné.
• vysoký cholesterol nemá obvykle zvláštní příznaky, je však rizikovým faktorem pro jiná onemocnění s jasnými projevy, jako je například angina pectoris
• jsou-li hodnoty cholesterolu zvláště vysoké, muže se to projevovat tvorbou nažloutlých uzlíku pod kůží na loktech, kolen nebo v kůži pod očima
Vysoké hodnoty cholesterolu bývají spojovány se stravou obsahující velké množství živočišných tuků, jako je hovězí maso, máslo a výrobky z plnotučného mléka, kokosový olej, palmový olej a nasycené tuky používané v průmyslově zpracovaných potravinách. Od této teorie se dnes již upouští, protože cholesterol z potravy se vstřebává poměrně málo a hodnoty cholesterolu jsou ovlivňovány hlavně cholesterolem vytvářeným v těle. Tvorba tohoto cholesterolu však je jistě stimulována vysokým příjmem nasycených tuků. Nadměrná váha, kouření a nedostatek pohybu rovněž přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu a roli může hrát i dědičnost.
Hodnotu cholesterolu může pomoci kontrolovat několik přírodních doplňků. Začněte užívat zároveň vitaminy C, E a česnek; jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání a lze je užívat společně s klasickými léky. Vitamin E nesnižuje cholesterol přímo, ale zvyšuje hodnotu HOL cholesterolu a brání počátkům tvorby koronárních plátů. Vitamin C zvyšuje účinnost vitaminu E a předpokládá se, že kromě toho zvyšuje hladinu ochranného HOL cholesterolu.
Schopnosti česneku snižovat hladinu cholesterolu není zcela prokázaná, ale ve vyváženém množství je prospěšný. Chrom pomáhá snižovat škodlivý cholesterol u lidí, jejichž strava obsahuje příliš mnoho chemicky čištěných potravin, a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu. Stravu chudou na vlákninu můžeme obohatit semínky jitrocele blešníkového a ovesnými otrubami, které mají podobný účinek. Ke snížení vstřebávání cholesterolu z potravy
a z vylučované žluče můžete užívat beta-sitosterol. Také výtažek z artyčoku se může ukázat jako účinná alternativa léků - jak snížit cholesterol.
vitamin E
dávkování: 250 mg dvakrát denně
pozor: užíváte-li léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem
vitamin C
dávkování: 500 mg dvakrát denně
doporučení: objeví-li se průjem, snižte dávku
česnek
dávkování: 400 až 600 mg sušeného koncentrátu denně
doporučení: lepší jsou enterální tablety obsahující 4000 mcg alicinového potenciálu
chrom
dávkování: 200 mcg jednou denně
doporučení: užívejte snadno vstřebatelné formy, jako je GTF chrom nebo chrom pikolinát
beta-sitosterol
dávkování: 300 mg dvakrát denně
doporučení: pravděpodobně je nutné dlouhodobé užívání
artyčok
dávkování: 500 mg výtažku třikrát denně
doporučení: výtažek standardizovaný na obsah 15 procent cynarinu
jitrocel blešníkový
dávkování: jednu lžičku prášku rozpustit ve sklenici vody nebo šťávy a užívat dvakrát denně
doporučení: pijte denně osm sklenic vody
pozor: blešník může mít projímavý účinek
- Vynechte ze svého jídelníčku nasycené tuky. Maso nahraďte tučnými rybami a jezte stravu bohatou na vlákninu - celá zrna, zeleninu, ovoce a sóju (v podobě tofu a sójového mléka), užívejte olivový olej
- Pravidelně se pohybujte a cvičte.
Podle klinických studií může látka nazývaná tokotrienol, extrahovaná z rýžových otrub, snižovat hladinu cholesterolu. Používáte-li jako doplněk olej z rýžových otrub bohatý na tokotrienol, sníží se hodnoty vašeho celkového cholesterolu i LDL cholesterolu.
Podle jedné novější studie většina lidí s vysokými hodnotami cholesterolu může dosáhnout poklesu jeho hodnot o 10 procent, bude-li kombinovat nízkotučnou dietu s užíváním 5 g blešníkového semene dvakrát denně. Účinek je nápadnější u lidí s vyššími hodnotami cholesterolu.
VÍTE, ŽE Umělé tuky, které snižují LDL cholesterol, obsahují rostlinné steroly extrahované ze sójových bobů nebo z borové kůry, které snižují zpětné vstřebávání cholesterolu ze žluči vyloučené do střev.
Podle nedávné americké studie zvyšuje pití tří sklenek pomerančového džusu denně hodnotu prospěšného HDL cholesterolu v krvi. Důvod tohoto účinku není známý.
Doma prováděné testy na hodnoty cholesterolu jsou sice vyhovující a výsledky získáte během několika minut; nejsou však vždy zcela spolehlivé a neměří hodnoty HDL cholesterolu. Proto je bezpečnější ověřit si údaje vyšetřením u lékaře.
Autor: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr
Škoda těch vynaložených peněz. Žádný výsledek, ale mínus 3000 korun...
Dozvěděla jsem se, že paní Chudová zemřela, mému manželovi nepomohla, ale i přesto jí děkuji, že se o to pokusila, tenkrát jsem věřila, že z toho... (zkráceno)
Ahoj Zuzi. Je mi moc líto, že nečtu lepší zprávu. Ani nevíš, jak moc bych si to přála.... Je to tak hnusná potvora, že se to ani vypovědět nedá.... (zkráceno)
22.3. 2023 jsem si zlomila obě ramínka v pravo dobré postaveni. V Jakém rozsahu mohu rehabilitovat abych si jeste vice neublizila. Zdrsvim Lenka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je u Menierovi choroby možné, že mi nejdříve zalehne ucho a až za tři/čtyři dny dostanu prudkou závrať se... (zkráceno)