Šípky obsahují vitamín C v opravdu silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou hodnotnější a levnější, nežli vitamínové tabletky!
Kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B.
Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.
Nalezneme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.
Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitamínu C zase klesá. Pouze pro zavařování nevadí ani šípky po lehkém přejití mrazem.
Šípky je třeba je důkladně usušit – lze i v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60°C.
Aby se uvolnilo dostatek látek, je lepší sušené šípky před přípravou nálevu podrtit. Nálev je pak třeba přecedit přes husté sítko.
Šípkový čaj je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc jej, na rozdíl od ostatních bylinkových čajů, můžeme užívat bez obav i dlouhodoběji.
Vitamín C se však varem ničí. V šípkách je sice patrně vázán takovým způsobem, že malá část v nálevu zůstane, ovšem čaj se nesmí déle vařit. Čaj však můžeme připravit i originálním způsobem, který lépe zachová vitamíny, a ještě snadno získáme opravdu silný nálev výtečné chuti. Tedy přesněji řečeno macerát, protože právě macerování je vhodné využít.
Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody počítejte s polévkovou lžící šípků).
Nechejte přes noc macerovat při pokojové teplotě.
Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.
Šípkový čaj patří k bylinkové tradici snad odedávna. Má velmi komplexní účinky. Pomáhá při nachlazení, osvěžuje celý organizmus, zvyšuje odolnost proti infekcím, působí proti únavě atd. Výborný je s medem.
Lahodné a zdravé kombinace
Šípky jsou v nálevu výtečné i spolu s kořenem lékořice, čerstvým zázvorem, skořicí, sušenými plody rakytníku. Lékořici, zázvor či skořici je vhodné povařit - a odvar smísit se šípkovým macerátem.
Z šípků nejčastěji podáváme čaj, který je posilující. Má také močopudný účinek a je doporučován při zánětech v oblasti urogenitálního traktu.
Šípek je možné používat i dlouhodobě, žádné nežádoucí účinky nebyly prokázány.
Šípky sbíráme - ideálně koncem září a v první ½ října, tedy v době jejich dokonalé zralosti (červená, oranžová barva a tvrdé plody).
Sušení šípku – Šípek je třeba sušit poměrně dlouho, i v sušičce či troubě to zabere cca 10–14 hodin, ale vyplatí se to. Dobře usušený šípek poznáte tak, že je seschlý, má tmavě červenou barvu (oranžovou, tmavohnědou), má nakysle svíravou chuť a svoji typickou vůni.
Ingredience
1. Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Potom je znovu propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků.
2. Získanou hmotu zvažte a na každé kilo dejte jeden kilogram cukru. Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout
Pokud chcete dělat např. marmeládu, tak je vhodné sbírat až po prvních mrazících.
Šípky, které jste použili na čaj, nikdy hned nevyhazujte. Byla by to škoda. Dobré je udělat si výluh z těchto šípků opakovaně a platí, že 2. a 3. výluh jsou nejsilnější.
Čaj vždy filtrujte přes hrubé pláno či kávový filtr, šípky v sobě mají malé chloupky, které by Vás potom dráždily v krku, tomu je dobré předejít.
Čaj z čerstvých šípků je velmi slabý, na čaj se mnohem lépe hodí šípky sušené a před samotným použitím mírně podrcené.
Často lidé také bývají na omylu s tím, že se plody šípku mají sbírat až po prvních mrazících. Pokud jste to zkoušeli, tak jste asi zjistili, že takto měkké plody se špatně suší a jsou velmi náchylné ke znehodnocení. Platí tedy, že šípky sbíráme koncem září nebo začátkem října a tyto plody sušíme.
Škoda těch vynaložených peněz. Žádný výsledek, ale mínus 3000 korun...
Dozvěděla jsem se, že paní Chudová zemřela, mému manželovi nepomohla, ale i přesto jí děkuji, že se o to pokusila, tenkrát jsem věřila, že z toho... (zkráceno)
Ahoj Zuzi. Je mi moc líto, že nečtu lepší zprávu. Ani nevíš, jak moc bych si to přála.... Je to tak hnusná potvora, že se to ani vypovědět nedá.... (zkráceno)
22.3. 2023 jsem si zlomila obě ramínka v pravo dobré postaveni. V Jakém rozsahu mohu rehabilitovat abych si jeste vice neublizila. Zdrsvim Lenka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je u Menierovi choroby možné, že mi nejdříve zalehne ucho a až za tři/čtyři dny dostanu prudkou závrať se... (zkráceno)