Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Nemoci > Šípky posilují imunitu

Šípky posilují imunitu

27.09.2016 / Rubrika: Nemoci

Šípky obsahují vitamín C v opravdu silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou hodnotnější a levnější, nežli vitamínové tabletky!

Kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B.

Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.

Nalezneme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.

Zpracování

Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitamínu C zase klesá. Pouze pro zavařování nevadí ani šípky po lehkém přejití mrazem.

Šípky je třeba je důkladně usušit – lze i v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60°C.

 

Jak uchovat vitamíny?

Aby se uvolnilo dostatek látek, je lepší sušené šípky před přípravou nálevu podrtit. Nálev je pak třeba přecedit přes husté sítko.

Šípkový čaj je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc jej, na rozdíl od ostatních bylinkových čajů, můžeme užívat bez obav i dlouhodoběji.

Vitamín C se však varem ničí. V šípkách je sice patrně vázán takovým způsobem, že malá část v nálevu zůstane, ovšem čaj se nesmí déle vařit. Čaj však můžeme připravit i originálním způsobem, který lépe zachová vitamíny, a ještě snadno získáme opravdu silný nálev výtečné chuti. Tedy přesněji řečeno macerát, protože právě macerování je vhodné využít.

 

Šípkový čaj je posilující

Vitaminový šípkový čaj (macerát):

Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody počítejte s polévkovou lžící šípků).

Nechejte přes noc  macerovat při pokojové teplotě.

Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.

Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

 

Šípkový čaj patří k bylinkové tradici snad odedávna. Má velmi komplexní účinky. Pomáhá při nachlazení, osvěžuje celý organizmus, zvyšuje odolnost proti infekcím, působí proti únavě atd. Výborný je s medem.

 

Lahodné a zdravé kombinace

Šípky jsou v nálevu výtečné i spolu s kořenem lékořice, čerstvým zázvorem, skořicí, sušenými plody rakytníku. Lékořici, zázvor či skořici je vhodné povařit - a odvar smísit se šípkovým macerátem.

 

Z šípků nejčastěji podáváme čaj, který je posilující. Má také močopudný účinek a je doporučován při zánětech v oblasti urogenitálního traktu.

Šípek je možné používat i dlouhodobě, žádné nežádoucí účinky nebyly prokázány.

Šípky sbíráme -  ideálně koncem září a v první ½ října, tedy v době jejich dokonalé zralosti (červená, oranžová barva a tvrdé plody).

Sušení šípku – Šípek je třeba sušit poměrně dlouho, i v sušičce či troubě to zabere cca 10–14 hodin, ale vyplatí se to.  Dobře usušený šípek poznáte tak, že je seschlý, má tmavě červenou barvu (oranžovou, tmavohnědou), má nakysle svíravou chuť a svoji typickou vůni.

 

Využití šípku

  • Šípkový čaj –  hrst sušených šípků do studené vody (1 litr) a nechat stát několik hodin (např. přes noc). Ve chvíli, kdy si čaj chceme dopřát, tak tuto směs ohřejeme, poté přecedíme a můžeme čaj popíjet.
  • Šípkový čaj (opakovaný výluh) – šípek má tu výhodu, že velkou kvalitu má čaj, který děláme opakovaně. Tedy ve chvíli, kdy jsme si z šípků udělali čaj, zalijeme opět šípkové plody vodou a následně chvíli vaříme. Čaj z druhého a třetího výluhu je nejkvalitnější; můžeme takto šípek použít až 4x a pokud je čaj ze čtvrtého louhování již málo silný, přidáme další bylinku – lipový květ, mateřídoušku apod.
  • Šípkový čaj II. – usušeně šípky rozdrtíme a chvíli povaříme ve vodě, odstavíme z varu a přidáme další bylinku – mateřídoušku, lipový květ apod. a necháme louhovat pod pokličkou 15 minut. Scedíme přes jemné plátýnko či kávový filtr a popíjíme.
  • Šípková marmeláda

 Ingredience

  • 1 kg šípků, zbavených stopek a bubáků, přepůlených
  • 1 kg krupicového cukru (třtinového)
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

1. Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Potom je znovu propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků. 

2. Získanou hmotu zvažte a na každé kilo dejte jeden kilogram cukru. Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout

Pokud chcete dělat např. marmeládu, tak je vhodné sbírat až po prvních mrazících.

Tip na závěr

Šípky, které jste použili na čaj, nikdy hned nevyhazujte. Byla by to škoda. Dobré je udělat si výluh z těchto šípků opakovaně a platí, že 2. a 3. výluh jsou nejsilnější.

Čaj vždy filtrujte přes hrubé pláno či kávový filtr, šípky v sobě mají malé chloupky, které by Vás potom dráždily v krku, tomu je dobré předejít.

Čaj z čerstvých šípků je velmi slabý, na čaj se mnohem lépe hodí šípky sušené a před samotným použitím mírně podrcené.

 

Často lidé také bývají na omylu s tím, že se plody šípku mají sbírat až po prvních mrazících. Pokud jste to zkoušeli, tak jste asi zjistili, že takto měkké plody se špatně suší a jsou velmi náchylné ke znehodnocení. Platí tedy, že šípky sbíráme koncem září nebo začátkem října a tyto plody sušíme.

Další články z rubriky
Tipy jak předcházet křečovým žilám

Tipy jak předcházet křečovým žilám

05.07.2024 / Rubrika: Nemoci
Křečové žíly jsou velice nepříjemným chronickým onemocněním, které pacienty postihuje především v pokročilém věku. Dobrá zpráva je, že riziko rozvoje nemoci můžete snížit prevencí. Na co se zaměřit?
Co je čistá intermitentní katetrizace a jak funguje

Co je čistá intermitentní katetrizace a jak funguje

16.05.2024 / Rubrika: Nemoci
Močový měchýř je klíčovou součástí vylučovacího systému, který pomáhá tělu odstraňovat odpadní látky a udržovat správnou rovnováhu tekutin. Zdravý močový měchýř se během dne vyprazdňuje pravidelně každé 3-4 hodiny. Pokud tomu tak není, je nutné navštívit lékaře urologa.
Další články z rubriky Nemoci...
Aktuálně v diskusích
Na téma: Nemoci
25.4.19:50
1 865 reakcí

Wobenzym

Škoda těch vynaložených peněz. Žádný výsledek, ale mínus 3000 korun...

Josef
19.4.9:43
49 reakcí

Léčitelé

Dozvěděla jsem se, že paní Chudová zemřela, mému manželovi nepomohla, ale i přesto jí děkuji, že se o to pokusila, tenkrát jsem věřila, že z toho... (zkráceno)

Salyna
8.4.18:50
5 320 reakcí

rakovina slinivky břišní

Ahoj Zuzi. Je mi moc líto, že nečtu lepší zprávu. Ani nevíš, jak moc bych si to přála.... Je to tak hnusná potvora, že se to ani vypovědět nedá.... (zkráceno)

Dana
5.4.19:54
7 reakcí

Rehabilitace po zlomené pánvi

22.3. 2023 jsem si zlomila obě ramínka v pravo dobré postaveni. V Jakém rozsahu mohu rehabilitovat abych si jeste vice neublizila. Zdrsvim Lenka

Lenka
5.4.9:42
819 reakcí

Menierová choroba

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je u Menierovi choroby možné, že mi nejdříve zalehne ucho a až za tři/čtyři dny dostanu prudkou závrať se... (zkráceno)

Kiki
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.