V mnohých případech je možné poruchám trávení předejít jednoduchými úpravami jídelníčku a životního stylu. Pocítíte-li však - stejně jako miliony jiných lidí - nepříjemné a někdy trapné příznaky dyspepsie, může vám přírodní lék přinést úlevu.
Poruchy trávení, souhrnně nazývané dyspepsie, mohou zahrnovat celý soubor nepříjemných příznaků, které se dostavují po jídle - od nadýmání a kručení v žaludku až k celkové nevolnosti a zvracení. Mezi nejčastější potíže tohoto druhu patří pálení žáhy. Při trávení potravy se v žaludku (který je vystlán ochrannou sliznicí) tvoří více než litr kyseliny solné denně. Dostane-li se kyselina zpět do jícnu, který ochrannou sliznici nemá, vznikají palčivé pocity. Tento úkaz se nazývá gastroezofageální reflux. Dojde-li k zánětu jícnové sliznice, objeví se silné bolesti a pálení na hrudi, někdy neodlišitelné od bolestí při angině pectoris.
• palčivé pocity za hrudní kostí trvající od několika minut do několika hodin
• palčivý pocit v hrdle nebo pocit zvratků v krku
• větry nebo říhání, nadýmání či hučení v žaludku
• nauzea až zvracení
• bolesti břicha, obtíže zhoršující se v poloze vleže
Žaludeční kyselina zůstává obvykle tam, kde má být, díky dolnímu svěrači jícnu, svalu, který se uvolňuje pouze tehdy, aby propustil potravu do žaludku. Někdy se však zcela neuzavře, dovoluje žaludečnímu obsahu vrátit se zpět a vzniká tak pálení žáhy. Kouření, nadváha a těhotenství svěrač oslabují. Kouření navíc vysušuje sliny, které kyselinu v jícnu neutralizují a smývají zpět do žaludku. Některé druhy potravin a nápojů (čokoláda, máta peprná, pomerančová šťáva a káva) rovněž způsobují uvolnění jícnového uzávěru.
Oděv příliš těsný v pase vyvolává tlak na břicho a vytlačuje žaludeční obsah vzhůru. Přejídání stimuluje tvorbu kyseliny solné k trávení nadbytečné potravy. Stres a úzkost mohou narušovat činnost žaludku a hladkých svalů ovládajících orgány nutné k trávení. Mluvení při jídle nebo žvýkání s otevřenými ústy může vést k polykání vzduchu, následnému nadýmání a poruše trávení.
Zkuste je jednotlivě, abyste poznali, který na vás bude nejlépe působit. Všechny můžete užívat s předepsanými i volně prodejnými léky. Kalcium karbonát se užívá v tabletách proti překyselení žaludku a je dobrým prostředkem při občasném refluxu. Deglycyrinizovaná lékořice (DGL) pomáhá hojit žaludeční sliznici a přináší tak úlevu. Šťáva z aloe vera zklidňuje podrážděný jícen.
K povzbuzení zažívání, a to zvláště uleví lidem s chronickými poruchami trávení, si vezměte gama-oryzanol- olejový výtažek z rýžových otrub. Tento potravinový doplněk pravděpodobně ovlivňuje mozkovou kontrolu trávení. Nebo můžete měsíc užívat B vitaminy cholin, kyselinu pantotenovou a tiamin. Když se vaše potíže nezlepší, poraďte se s lékařem. Ke zklidnění zažívacích potíží se tradičně užívá heřmánek, který je také účinný při křečích.
kalcium karbonát
dávkování: 250 až 500 mg třikrát denně
pozor: způsobuje nadměrnou tvorbu žaludečních šťáv
lékořice (DGL)
dávkování: dvě tablety DGL (380 mg) třikrát až čtyřikrát denně mezi jídly, podle potřeby
pozor: neužívejte v těhotenství
šťáva z aloe vera
dávkování: půl šálku šťávy třikrát denně mezi jídly
doporučení: musí obsahovat 98 procent aloe a žádný aloin ani emodin
gama-oryzanol
dávkování: 150 mg třikrát denně nalačno
připomínka: známý také jako olej z rýžových otrub
cholin
dávkování: 500 mg třikrát denně
doporučení: při chronickém pálení žáhy kombinujte s pantotenovou kyselinou a tiaminem; užívejte asi měsíc, abyste zjistili, zda příznaky zmizí
kyselina pantotenová
dávkování: 1000 mg dvakrát denně
doporučení: při chronických potížích užívejte s cholinem a tiaminem asi měsíc, abyste zjistili, zda příznaky zmizí
tiamin
dávkování: 500 mg denně ráno nalačno
doporučení: nazývá se také vitamin B1. Při chronickém pálení žáhy užívejte asi měsíc společně s kyselinou pantotenovou a cholinem, abyste zjistili, zda příznaky zmizí
o Jezte častěji a v malých dávkách, aby tvorba žaludeční kyseliny byla co nejmenší.
o Vynechte tučná jídla a nepřejídejte se. Omezte alkohol, který může zvyšovat žaludeční kyselost, a nepijte kávu, která působí dráždivě.
o Poslední jídlo jezte alespoň tři hodiny předtím, než jdete spát, nikdy si nechoďte lehnout hned po jídle
o K prevenci jícnového refluxu používejte sílu gravitace a spěte se zvýšenou podložkou hlavy
- Poruchy trávení mohou být vyvolány nedostatkem kyseliny solné v žaludku. Netrpíte-li pálením žáhy, ale máte pravidelné bolesti žaludku, nadýmání, říhání a větry po jídle, může jít
o tento problém. Zkuste doplněk obsahující 500 mg betain-hydrochloridu a 100 mg pepsinu při každém jídle po dobu jednoho měsíce. (Než začnete tuto kombinaci užívat, přesvědčte se, že nemáte peptický vřed - betain by mohl váš stav zhoršit.) Pokud vám tento doplněk nepřinese do měsíce úlevu, poraďte se s lékařem.
- Jako teplé a uklidňující zakončení jídla zkuste bylinkový čaj, například heřmánek, zázvor, proskurník nebo fenykl, ať už jednotlivě nebo ve směsi. Fenykl zmírňuje nevolnost
a nadýmání.
VÍTE, ŽE Kyselina solná v žaludku ničí mikroorganismy, které sníme s jídlem.
Bez této kyselinové bariéry bychom byli mnohem vnímavější ke střevním onemocněním.
Článek Poruchy trávení - dyspepsie Autor: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr
Škoda těch vynaložených peněz. Žádný výsledek, ale mínus 3000 korun...
Dozvěděla jsem se, že paní Chudová zemřela, mému manželovi nepomohla, ale i přesto jí děkuji, že se o to pokusila, tenkrát jsem věřila, že z toho... (zkráceno)
Ahoj Zuzi. Je mi moc líto, že nečtu lepší zprávu. Ani nevíš, jak moc bych si to přála.... Je to tak hnusná potvora, že se to ani vypovědět nedá.... (zkráceno)
22.3. 2023 jsem si zlomila obě ramínka v pravo dobré postaveni. V Jakém rozsahu mohu rehabilitovat abych si jeste vice neublizila. Zdrsvim Lenka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je u Menierovi choroby možné, že mi nejdříve zalehne ucho a až za tři/čtyři dny dostanu prudkou závrať se... (zkráceno)