Slovníček pojmů - Tuky
Nejkoncentrovanější potravinový zdroj ENERGIE. Určité tuky, především takzvané ESENCIÁLNI MASTNÉ KYSELINY, jsou obsaženy v potravě. Některé jsou v krvi, jiné se ukládají v organismu jako rezerva. Tuky v potravě se dělí na dvě skupiny: nasycené a nenasycené. Nasycené tuky jsou při pokojové teplotě většinou v pevném stavu
a pocházejí především z živočišných zdrojů.
K potravinám obsahujícím je ve velkém množství patří tučná masa, máslo a většina sýrů. Nad¬měrné požívání těchto tuků vede k závažným zdravotním problémům, například k ischemické chorobě srdeční, mrtvici či obezitě. Nenasycené tuky jsou při pokojové teplotě obvyklé tekuté a jsou obsaženy v olejích z rostlinných semen a ořechů nebo také v tučných rybách. Umírněné užívání nenasycených tuků způsobuje daleko menší zdravotní riziko než užívání tuků nasycených.
Aktuálně v diskusích
Ahoj Dano, omlouvám se za dlouhou prodlevu, snad ještě občas koukneš na tyto stránky a přečteš si můj příspěvek. Na moji omluvu jsme mezitím... (zkráceno)
Zuzka
Missi jsou vám legíny přesně podle tabulky? Abych si nevzala špatnou velikost
Ema
Dobrý večer, jo jo drží prsa skvěle
Žaneta
Dragonfly neznám ale nadchly mě kratásky v eshopu, je vše kvalitní co jste tu objednali?
Jiřina
Beru tento lék cca 5 let a to 150 mg, nekdy lékař sníží na 75 mg a tak 2x tydne Neurol 0,25 mg a to spíše večer, lék me vyhovuje, také mám hučení v... (zkráceno)
Anonym