50 g sójových kostek, 2 červené papriky, 2 malé cukety, 2 středně velké cibule, 12 žampionů, 1 lžíce kukuřičné nebo bramborové moučky, lžíce oleje, sůl, pepř
Sójové kostky dáme vařit na 15 minut do ochucené vody, pak je necháme 20 minut bobtnat a scedíme. Vychladlé je osolíme, opepříme a poprášíme moučkou. Papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky, cuketu nakrájíme na tlustší kolečka, cibuli rozdělíme na plátky, žampiony omyjeme a osušíme. Zeleninu a žampiony střídavě spolu se sójovými kostkami napichujeme střídavě na špíz nebo na špejli a v rozpáleném oleji opékáme za občasného otáčení dozlatova. Podáváme s ochucenou majonézou, kečupem nebo hořčicí. Vhodnou přílohou je tmavý chleba a zeleninový salát.
Obměna: Špízy můžeme také grilovat a občas potírat mašlovačkou, kterou namáčíme do oleje ochuceným různým kořením, např. oreganem nebo snítky rozmarýnu. Zároveň se špízy můžeme grilovat i čtvrtky uvařených brambor.
Recept byl publikován se svolením vydavatelství Vyšehrad z publikace - Vegetariánská kuchařka
Šla bych do něčeho, co ženy nosí a to jsou podle mě šperky. Přijde mi to jako jistota.
Přemýšlím nad náramkem nebo řetízkem, tak se musím kouknout, co kde mají.
Na Vánoce jsem kupovala příteli náramek z eshopu Olivie a ten se mu líbil moc. Rozhodně je tam z čeho vybírat, tak koukni :)