Diskuse - Pohankové slupky poškozují střevo
Přeskočit na nejnovější příspěvek
Dostál, 13.11.2010 9:16:22, IP: ***.***.19.243, #115054V některých diskuzních vláknech se tady lidé zmiňují o konzumaci vlánkniny, tedy slupek (obalu) z pohanky, tak chci upozornit na nebezepčí takového konání. Obal z pohanky totiž není vláknina v pravém slova smyslu, ale pro liský trávicí trakt ostré "střípky", které nezměkčí ani žaludeční kyseliny, něco jako stípky skla. Moje sestra, aby zvýšila přijem rutinu ve stravě, si denně přidávala čajovou lžičku najemno pomletých slupek do jogurtu nebo mouky při pečení. Pak dostala prudký zánět tenkého střeva a po dlohém zkoumání na gastru zjistili, že se jí pohanková "vláknina" zapíchala do střevní sliznice a zůstala tam vězet, čímž vzniknul zánět. Doktor na gastru jí vynadal, že prý jíst pohankové slupky jakkoliv najemno rozemleté je sebevražda, že prý pokud chce rutin, má si z nich uvařit odvar a vypít.
Simona, 13.11.2010 15:58:36, IP: ***.***.145.90, #115085Něco na tom možná je. Jednou jsem vyzkoušela do cheba celozrnnou pohankovou mouku a nějak mi to zůstalo vězet v žaludku, až jsem to nakonec vyzvrátila. Nevím, jestli to bylo tou hnusnou chutí, nebo těmi slupkami z pohanky, ale bylo mi po tom hrozně.
Dany, 13.11.2010 22:53:39, IP: ***.***.141.107, #115114Zdravá výživa
Pohanka je obilnina. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. V poslední době prudce vzrůstá obliba pohanky mezi vegetariány, makrobiotiky, ale i u ostatní populace.
Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.
Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.
Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.
Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.
Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.
Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.
Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.
Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.
Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.
Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.
Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci
Pohanka je vhodná konzumovat v jejím vegetativním růstu celou lodyhu, kde má nejvíce účinných látek. Během roku vyklíčí a vyroste do květu až 4 x. Takže na jaře se dejte do pěstování pohanky, překvapí vás svými úřčinky. Má podobnouch chuť, jako obyčejný (či neobyčejný?) šťovík.
Darja, 14.11.2010 17:46:25, IP: ***.***.19.243, #115171Rutin z pohanky získávám jen popíjením odvarem ze slupek. Jinak slupky pohanky niky nekonzumuji ze dvou důvodů: za prvé, slupky mi způsoují silné trávicí problémy a za druhé chutnají velmi nepříjemně. Kupuju zásadně jen co nejvíc bílou pohankovou mouku, abych měla jistotu, že tam ty slupky nejsou (mají totiž černou barvu).
Přemek, 15.11.2010 9:24:53, IP: ***.***.19.243, #115212Jednou jsem ochutnal rohlík z celozrnné pohankové mouky a byl to hnus. Ty škrablavé slupky, i když jsou v mouce pomleté najemno se nedají pozřít, protože to škrabe v krku a smrdí to.
GWyEWHJpTYzjlEIm, 09.04.2011 20:36:00, IP: ***.***.158.88, #131763ceQjxt That's the best answer of all time! JMHO
XBVEicrwbiid, 09.04.2011 22:32:18, IP: ***.***.10.146, #131809Wixm9q That's way the bestest answer so far!
yGZsDjRSTYU, 08.01.2012 20:27:34, IP: ***.***.62.101, #157192Heck yeah this is exactly what I nedeed.
eMNlckzqNgXxxnfdGYl, 09.01.2012 4:34:40, IP: ***.***.16.51, #157348If I communicated I could thank you enuogh for this, I'd be lying.
wVskeQpaWWCZKTolMs, 09.01.2012 5:07:55, IP: ***.***.144.132, #157355TYVM you've sloevd all my problems
gNCVBrHLBt, 09.01.2012 6:17:06, IP: ***.***.70.2, #157371Ppl like you get all the brains. I just get to say tahnks for he answer.
OsNIRDxSCD, 11.01.2012 2:22:35, IP: ***.***.126.248, #157625Very true! Makes a change to see smoenoe spell it out like that. :)
bodRTRQVfturnQ, 11.01.2012 5:23:53, IP: ***.***.17.194, #157776I really nedeed to find this info, thank God!
ExVMxjIsAKNJQQUD, 11.01.2012 5:33:17, IP: ***.***.216.225, #157801You're on top of the game. Thanks for sharnig.
lGSToaYMqvDoo, 11.01.2012 6:50:54, IP: ***.***.216.225, #157967YMMD with that anewsr! TX