Ve Velkovévodství lucemburském se v termínu 17 - 22. listopadu sešla světová kulinářská elita 38 států z pěti kontinentů, aby v meziolympijském období změřila síly v různorodých gastronomických disciplínách, předvedla o kolik se nadmořská výška kuchařského umění a jemu přidružených oborů posunula výkonnostně nahoru a zároveň nabídla své umění labužnickým hostům ve večerní "Restauraci národů".
Lucemburský kulinářský světový pohár, mající významový status mistrovství světa, náleží mezi pět světových vrcholových profesních kolbišť, kterým vévodí olympijský Erfurt s následnou Basilejí, Singapurem, Scotshodt a Chicagem.
Světový pohár má své rozvrstvení v seniorských a juniorských soutěžích národních týmů, regionálních družstev, vojenských kuchyních a v jednotlivcích, kteří soutěží v ryzí kuchařině, cukrářství a po česku řečeno, ve zvláštním výrobku.
Tuto týmovou rozvrstvenost obsadily v plném rozsahu pouze tři státy a to Německo, Luxembourg a Švýcarsko.
V jedné disciplíně soutěžily Wels, Finsko, Island, Kuwajt, Malta, Norsko, Rumunsko, Jižní Afrika a Singapur.
CULINARY WORD CUP LUXEMBOURG 2006 se v letošním roce vyznačoval již osmým jubileem svého vzniku a byl pořádán v rámci 10. výročí gastronomického veletrhu EXPOGAST.
8. ročníku Kulinářského světového poháru se zúčastnilo 25 národních týmů, 10 vojenských kuchařských družstev, 10 juniorských a 52 reginálních týmů. Těchto 97 soutěžních celků bylo doplněno o nepřebernou řadu jednotlivců.
Tradičním pořadatelem Culinery Word Cupu, součásti veletrhu Expogast,10. Mezinárodního gastronomického odborného veletrhu byla domácí organizace "Vatel Club Luxembourg" na čele s prezidentem Armandem Steinmetzem.
Složení mezinárodní jury pod vedením Alessandro Haaba
bylo pro lucemburský pohár určeno novými přísnějšími pravidly personálních kritérií, které se promítly i do hodnotících úkonů, kde zejména v kuchařských disciplínách předčily i obávanou Basilej, známou svou nekompromisní rigorozitou k pozvané desítce nejlepších týmů světa.
Česká republika byla zastoupena juniorským národním týmem, regionálními družstvy a jednotlivci. Naše domácí barvy reprezentoval též i hodnotící komisař Milan Sahánek.
Celkové umístění národních týmů seniorů
1. - Norsko
2. - Švédsko
3. - Singapur
Celkové umístění národních týmů juniorů
1. - Švýcarsko
2. - Německo
3. - Itálie
Celkové umístění individualistů
1. - József Miele - Maďarsko
2. - Lazslo Sabo ktguchař - Maďarsko
3. - Sandor Szücs - Maďarsko
cukráři
1. - Crosara Voltolina - Itálie
2. - Matthew Owens - Velká Británie
3. - Gábor Birkas - Maďarsko
Celkové umístění regionálních týmů
1. - Regional Junior Team Danemark
2. - Culinary Team Puglia - Itálie
3. - Die Köche Niedersachsen - Německo
Celkové umístění vojenských týmů
1. - Švýcarsko
2. - Velká Británie
3. - Německo
Norský celek se ve Velkovévodství lucemburském stal kulinářským králem pro rok 2006. Jeho usazení se na vladařský gastrotrůn je do značné míry překvapením, neboť se jednalo o nově složený tým, který měl právě v Lucemburku svoji prvou velkou zahraniční soutěžní premiéru, jíž předcházely pouze dvě menší přípravné akce ve skandinávské oblasti a pokaždé s vítěznou koncovkou. Norská jídla se nevyznačující sama o sobě výraznou atraktivitou typu italské či asijských kuchyní. Národní pokrm sestává, dle sdělení kapitána, pouze ze směsi jehněčího masa a zelí, kdy se z našeho pohledu zeleninová příloha vrší v několika vrstvách s prokládáním skopového masa s přidáním soli pepře a bylin. V průběhu 3 hodin se zelno-masná směs zalévá vodou. Vezmeme-li v potaz norský demografický handicap s počtem obyvatel cca 4,5 milionů a geografickou polohu, kdy stát svým horním výběžkem přesahuje hranici severního polárního kruhu, nezbývá nic jiného než před houževnatými evropskými seveřany smeknout. Na druhé straně je potřeba započítat hospodářskou výkonnost této konstituční monarchie profitující z těžby ropy a zemního plynu, a mající tak odraz i v možnosti (a vůli) státní podpory svého reprezentačního kuchařského týmu. Norsko je jediným v Lucemburku zúčastněným celkem - kromě vojenských týmů - kterému se dostává státní podpory, konkrétně od ministerstva zemědělství a rybářství.
Velkou zásluhu na pružné týmové koncepci, a jak se v Lucemburku ukázalo i na vítězném primátu, má kapitán, který dostal od norského kulinářského svazu, který je centrálním orgánem koordinujícím kuchařskou činnost, volnou ruku v tvůrčí, personální i tréninkové sféře. Ten rozpustil původní celek, z něhož ponechal v aktivním výkonu pouze jednoho člena jehož týmová příslušnost má platnost dobu devíti roků. Tým v přípravě na Lucemburk trénoval po dobu jednoho roku každý druhý víkend s intenzivní přípravou krátce před pohárem každou sobotu, neděli a pondělí.
Nový kapitán se neohlížel na bývalé úspěchy, ale výhradně na momentální výkonnost jednotlivých členů, a též i na jejich schopnost vytvořit kompaktní kolektivní těleso, které bude svým naturelem, disciplínou a kulinářským nadstandardem schopno vytvářet medailové hodnoty. V lucemburském praktickém případě se nakonec jednalo o hodnoty zlatých barev v teplé a studené kuchyni s pečetí celkového prvenství v kategorii národních týmů v CULINARY WORD CUP LUXEMBOURG 2006.
Teplá kuchyně
1/1 - 145,146, 147
Lehká uzená treska z norských vod s krabem královským, kopr, krabí fondán, nakládaná zelenina, krém z avokáda a krabí emulze
Kombinace jehněčího masa, másla a sezónní zeleniny, tuřínu, brambor, hřibů královských, parmasánu a sametového sherry
Karamelový a čokoládový dezert s citronem a pošírovanou hruškou a arašídovou pěnou, hruškový šerbet a nugátovo-mléčná čokoláda
1. místo junioři - Švýcarsko
1.místo - Regionalní týmy - Regional Junior Team Danemark
1. místo - Vojenské týmy - Militaire Teams Suisse
- Pokračování zítra -
Na hubnutí se mi osvědčili doplňky stravy s obsahem kofeinu, ten nakopne metabolismus a dodá energii. Někdy stačí klasická káva. Podle mě se ale hodí... (zkráceno)
Je to určitě lepší, protože nevíš co bude tvému miminku vyhovovat. To Um s colostrem je od značky Colvia, tak se můžeš podívat :-)
Děkuji za trochu inspirace, budu ráda, když tu přibude i od dalších uživatelů nějaké nápady pro svačinky. Vidíš jogurty bych také mohla dávat :-)
Taky kupuju jen Bobíka - je výborný a hlavně má dobré složení bez éček.
Ahoj co dáváte svým dětem na svačinky i do školy prosím? Přijde mi, že dětem chystám pořád to stejné dokola :-(.